Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędkarstwo w Chorwacji 2010

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
guide
Autostopowicz
Wędkarstwo w Chorwacji 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) guide » 02.08.2010 18:30

Witam wszystkich.
Około 20 sierpnia wybieram się na Murter i chciałem zapytać jak, czy to na Murterze - okolicy czy w całej Chorwacji wygąda sprawa łowienia ryb na wędkę. Czy trzeba coś opłacać w kapitanatach czy nie? Jak to w ogóle wygląda i ile kosztuje jak ktoś wie.
Jakimi metodami można łowić?
Będę łowił tylko na morzu.
Jakie ryby mogę łapać? Czy jakieś są po ochroną? Jakie są dozwolone wymiary?
Bardzo lubię łowić a w zeszłym roku nie zabrałem wędki i baaaardzo żałowałem!
Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałbym jechać w ciemno.

Pozdrawiam Wszystkich.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 02.08.2010 19:17

Witaj,i że nie był niemiły lecz Proszę Cię sprawdż FAQ
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 02.08.2010 19:52

Z napisał(a):Witaj,i że nie był niemiły lecz Proszę Cię sprawdż FAQ

A tam nic nie ma o wędkowaniu :wink:
W tym temacie
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22180&highlight= powinieneś coś znaleźć, tylko ceny mogły ulec zmianie :roll:
guide
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) guide » 02.08.2010 20:12

Tak, dokładnie.
Przeleciałem cały FAQ zgodnie z prośbą "Z" i nic nie znalazłem o wędkowaniu. :P
Tylko to jest trochę zamotane niestety. Wiele osób opowiada że nie przy łowieniu z brzegu nie trzeba mieć pozwolenia i powołują się na swoich Chorwackich znajomych a inni że trzeba mieć... Będę łowił z brzegu, możliwe że z pontonu również ale jeżeli za łowienie z pontonu będzie dodatkowa opłata to po prostu przymocuję ponton do brzegu i będę właśnie z brzegu jakiejś wysepki łowił i już.
Znalazłem jakiś cennik że 7dni to 350 Kuna... No nie mało.
1 dzien - 110 kun
3 dni - 200 kun
7 dni - 350 kun
30 dni - 750 kun
hmmm więc nie tania zabawa.
Nigdy nie łowiłem w ciepłych wodach i moja wiedza na ten temat jest zerowa. Bardziej gustuję w zimnych wodach, Szwecja-Norwegia ale spróbować trzeba. ;)
Przy okazji...
Jak wymieniać walutę na Kuna? Zł na Kuna czy Euro na Kuna? Taki mały OT. :P
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 03.08.2010 06:38

guide napisał(a):Jak wymieniać walutę na Kuna? Zł na Kuna czy Euro na Kuna? Taki mały OT. :P

A to jest akurat w FAQ :wink:
Zabrać euro czy kuny?
oraz wątek z przed kilku dni
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29251&highlight=

:lol:
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 03.08.2010 09:59

..jadę trzeci raz i za każdym razem wędkuje za free,bo z brzegu nie ma opłat -co innego z łodzi nawet zacumowanej przy brzegu lub za pomocą kuszy-czyli wędkuje za darmo,A jak chcesz po Chorwacku to na lince mocujesz kilkanaście haczyków ,rzucasz jak lasso i czekasz z końcem linki w dłoniach-powodzenia
guide
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) guide » 03.08.2010 15:45

jorgus111
Dzięki za linkacze. ;)

SDI
Kurde no obawiam się tego łowienia z brzegu właśnie. Żeby sobie Wypoczynku nie zepsuć za 350Kn. :/ 8O
Miałeś może jakieś kontrole podczas takiego wędkowania? Może jacyś ludzie zwracali Ci uwagę? Cokolwiek.

Heh, wiem jak się robi sznur. :P Tylko przez brzegu jak zarzucę takie lasso to przecież tylko malutkie rybki się złapią... Obciążyć go jakoś specjalnie i co zakładać na haczyki? :oops:
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 05.08.2010 11:49

...kontroli nie miałem a wędkowałem i na Istrze i na Braci a na co hm zawsze najlepiej na naturalny pokarm czyli kamień w rękę i tłuczesz biedne ślimaki po głowie-żyłka cienka przezroczysta,haczyk z długim trzonkiem.ps a w tym roku za kilka dni bede spinigował-zobaczymy jaki efekt.inajważniejsze duże okazy to jednak tylko kusza,ale kto wie(przy linie jedno obiążenie na końcu i tak pewnie zerwiesz)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.08.2010 16:23

SDI napisał(a):...kontroli nie miałem a wędkowałem i na Istrze i na Braci

Gwoli ścisłości - wędkowałeś na Istrii i na Brac :wink: :D

Pozdrav
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 05.08.2010 19:44

..ok troche sposzczyłem te nazwy
pawlo1111
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlo1111 » 08.08.2010 20:36

czy ktoś łowił w Tribunj ryby z brzegu, bądź ośmiornice ...

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne