Trzy lata temu to forum bardzo mi pomogło, więc zwracam się do Was i tym razem
Wybieramy się do Cro we wrześniu (na 2 tygodnie) – ja, mąż i dwie 2-latki. Potrzebujemy miejscówki (ale nie konkretnej kwatery, bo jedziemy jak zwykle „w ciemno”) spokojnej, jednak nie odludnej, bardzo blisko plaży – nie skalistej, nie betonowej – z wyborem knajpek i sklepów w pobliżu. Nie chcemy raczej zapuszczać się aż do pięknej Dalmacji, ani na cudny Hvar (gdzie byliśmy poprzednio), szukamy czegoś bliżej. Stąd moje pytania (niektóre może głupawe), na które, mam nadzieję, mili Cromaniacy raczą udzielić odpowiedzi
- Czy na wyspach Krk, Cres, Rab będzie dużo chłodniej niż na południu?
- Czy w w/w okolicach we wrześniu są figi?
- Słyszałam od kogoś, że Krk to „betonowa wyspa”, prawda li to? Ktoś inny za to polecał mi Baśkę na Krk jako dobre miejsce na plażowanie z dziećmi.
- Jaka jest różnica między Cres a Krk, czy Cres to bardziej „dzika” i spokojna wyspa? A Rab?
- Jak wyglądają plaże na tych trzech wyspach? W jakich miejscach, z której strony są bardziej przyjazne dzieciom?
- Podobno na Rab ceny są wyższe ze względu na mnogość piaszczystych plaż i popularność wśród turystów z Europy Zachodniej?
- Czy można porównywać te okolice do Makarskiej Riwiery, czy to coś zupełnie innego? Gdzie lepiej?
Generalnie zamierzamy plażować (mam obawy co do wrześniowych temperatur, stąd moje pierwsze pytanie), nie za wiele chodzić (wiadomo, jak to z dziećmi), nie wykluczamy wycieczek samochodowych w promieniu 30-40 km. Szczerze mówiąc niezmiernie podobało mi się bardziej na południu (Vodice, Tribunj, dalej Baśka Voda i Brela, no i Hvar – miasto) i chciałam tam wrócić, ale z drugiej strony mam ochotę zobaczyć coś innego, poza tym z dziećmi im krótsza droga, tym lepiej. No i jestem w rozterce