Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wczoraj wróciłam z Półwyspu Peljesac!!!!!! Było cudownie!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 25.07.2005 15:42

Wczoraj około 12 po południu wróciłam z Półwyspu Peljesac dokładnie z małej miejscowości Drace na Półwyspie było cudownie, choć chłodniej niż w zeszłym roku w tym samym czasie.
Droga bardzo dobra, bo wyjechaliśmy w piątek o 6 rano z Warszawy.
Autostrada w HR cudowna ale troszkę kosztuje 157 kuna to lekka przesada ale to moje zdanie.
Ale przyznam wam się, że cena benzyny kompletnie mnie zaskoczyła to wychodziło na złotówki prawie 5 złotych a w niektorych miejscach nawet powyżej. Szczyt, aby w HR była taka cena benzyny.
:twisted: :twisted:
Jak macie pytania to śmiało.
:lol: :lol: :lol:
djgr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djgr » 26.07.2005 06:26

Jaka trasa jechales? Ile czasu Ci to zajelo? Jaki jest przelicznik Euro Kuna i gdzie wymieniac? Gdzie kupowac winietki na autostrady(Slowacja,Austria) Noclegi mozna znalesc na miejscu (Peljesac) w jakich cenach? Pewnie mam jeszcze wiele pytan ale na dzis wystarczy :)
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 26.07.2005 10:30

Jechała przez Czechy, Austrię, Słowenię i w Chorwacji 17 kilometrów przez Orebiczem. Do Spiltu z Warszawy jechaliśmy około 18 godzin, potem trochę nam zajęło dojechanie do Dubrovnika, ale ogólnie dzięki autostradzie chorwackiej bardzo szybko się jedzie.
Jeżeli chodzi o winiety to kupuj na granicach bo jest znacznie taniej, np. w PZM winieta na Czechy 15 dniowa kosztuje 42 złoty, a na granicy już 7 euro czyli jakieś niecałe 29 złoty. To samo jest z Austrią.
Jeżeli chodzi o noclego to znaleźć można, choć my szukaliśmy trochę bo byliśmy wybredni, albo dużo chcieli za apartament. Np. w Trsteniku chcieli za apartament 2 osobowy 40-euro, ale u nich niestety czasem tak bywa w końcu udało nam sie znaleźć za 27 euro z klimą choć był jeden minus blisko droga.
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało.
:lol: :lol: :lol: :lol:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 26.07.2005 11:57

Jest tam w okolicy jakis kemping? cos na ten temat...Bede wdzieczna!
noyle
Cromaniak
Re: Wczoraj wróciłam z Półwyspu Peljesac!!!!!! Było cudownie

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 26.07.2005 12:13

Kinia napisał(a):Ale przyznam wam się, że cena benzyny kompletnie mnie zaskoczyła to wychodziło na złotówki prawie 5 złotych a w niektorych miejscach nawet powyżej. Szczyt, aby w HR była taka cena benzyny.

:

ile kunek za llitr benzyny
9 ??
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 26.07.2005 12:30

A kto tankuje w HR :lol: od lat robię to tylko z konieczności , jadąc do Dubrovnika czy na peljesac do pelna zalewa się autko w Mariborze, a potem w Neum w Bośni. Wychodzi paliwko 30-do 50 groszy taniej niż w Polsce, o chorwackim nie mówiąc :wink:
PZDR :)
djgr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djgr » 26.07.2005 14:19

a jaka waluta placisz w Bosni za paliwo? a tak przy okazji czy warto z Ploce promem poplynac do Trpanj czy jechac samochodem? Ile to jest kilometrow i jak wyglada stanie na granicy Bosniackiej?
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 26.07.2005 14:35

NAJPIERW PYTANIE: a wejście na Sv Ilja przy Orebiku. Jest jakoś oznakowana, wiecie coś wiecej?
Do djgr:
przez Neum sie jedzie praktycznie bez zatrzymywania/ chyba że coś sie zmieniło. A prom jest co 3 godziny, płynie godzinę, kosztuje i trzeba być duuużo wcześniej żeby sie załapać. W zeszłym roku to testowałem bo kumpel zgubił PASZPORT.... :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.07.2005 14:52

Kinia jesli masz zdjecia swojej kwatery TO WSTAW PROSZE,CHETNIE OBEJRZALBYM,POZDRAWIAM.
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 26.07.2005 15:36

No te zasypaliście mnie pytaniami i informacjami.
Wiolak3 nie jestem do końca pewna wydaje mi się że na Półwyspie jest nawet kilka kempingów, ale ja się nimi nie interesuję więc nawet nie powiem ci gdzie. :cry: :cry:
Noyle cena benzyny w HR jest różna zaczyna się od 7,80 kuna do 8,80 kuna w zależności jaki jest w danym momencie przelicznik ale to i tak około 5 złoty (w całej prawie HR 1 kuna to 0,63 złotego).
Maciej, jeżeli chodzi o tankowanie to w zeszłym roku też byłam w HR i normalnie tankowałam w Cro bo mieli ceny bardzo zbliżone do naszych w tym roku była to znaczna różnica, a niestety w jedynej czynnej stacji w Słowenii cena była bardzo podobna więc innego wyjścia nie miałam, oczywiście w powrotniej drodze tankowaliśmy w Bośni i cena była poniżej 1 euro.
Djgr w Bośni bez problemu zapłacisz w Euro. :lol:
Odcinek Bośnicki to 16 kilometrów przejeżdzasz go bez problemu do nas w nocy celnik nawet nie wstał. :lol:
Mamrotek nie wiem nic o tym io co pytasz. :oops:
Kaszubskiexpress jak chcesz to prześlę ci kilka zdjęć na adres mailowy będzie szybciej.
Zdjęć mamy mnóstwo no i oczywiście wspomnień też. :D :D
Ale w przyszłym roku chyba juz zmienię klimat, bo jak ceny będą rosły w tym tempie jak w tym roku to niedługo bedzie tam strasznie droga i dla mnie za drogo. Trochę przesadzają i powiem wam że to nie tylko maje odczucie ale większości polaków i nie tylko polaków. :? :?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.07.2005 16:18

Kinia , również uważam że ceny u nich są zbyt za wysokie, zauważyłem coraz mniej polaków. Zdjęcia Twoje chętnie obejrzę i to nie tylko widoki czy krajobrazy :D . Nie bardzo rozumiem dlaczego u nich wszystko jest droższe, przecież oni nie zarabiają więcej od nas Pozdrawiam Kinia Ciebie Serdecznie :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.07.2005 13:00

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl czekam na zdjecia Kinia. Jesli chodzi o ceny niestety moi znajomi rowniez przyjechali rozzaleni..........zdecydowali, ze w przyszlym roku jada do Turcji.........szkoda bo troche za duzo tych opini o drozyznie w Cro.Co oni wyprawiaja?
billea
Odkrywca
Campingi Peljesac

Nieprzeczytany postnapisał(a) billea » 27.07.2005 16:31

wiolak3 napisał(a):Jest tam w okolicy jakis kemping? cos na ten temat...Bede wdzieczna!

jest mnówstwo campingów, zalezy czego oczekujesz
czy zabawy, czy kameralnych wieczorów we dwoje, piasku czy kamyczków ?????
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2005 20:56

Mamrotek - byłem na Zmijno Brdo dwa razy i jest tam szlak(ścieżka) która urywa sie jakies 200 metrów przed szczytem (w pionie) i trzeba trochę się nagimnastykować aby dojść na szczyt. Ja za każdym razem od momentu jak się zaczynają gołoborza szedłem na maksa do góry , ścieżka malowniczo i długo obchodzi szczyt. Wspinałem sie niecałe 3h. Scieżką spoko ponad 4h ale trzeba dobrze chodzić , czasem ścieżkajest jak bardzo strome schody.Widok z góry bajka!!! Mam ze szczytu zdjęcia w kompie ale nie wiem jak je wkleić.Pozdro!!
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.07.2005 08:29

mamrotek napisał(a):NAJPIERW PYTANIE: a wejście na Sv Ilja przy Orebicu. Jest jakoś oznakowana, wiecie coś wiecej?

dyć są , tylko daleko im do np polskich standardów
http://www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=27&url=ilia.html
pozdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone