Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wczoraj wróciłam z Półwyspu Peljesac!!!!!! Było cudownie!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 04.08.2005 09:27

iwona_73 napisał(a):
kominesku napisał(a):Maciej, w Bośni jaką walutą płaciłeś za paliwo, czy można płacić kartą.PZDR.

W Bośni istnieje ich własna waluta KM, 1 KM= o,5 euro. Można u nich płacic euro, kuną chorwacką , jesli chodzi o płacenie kartą , są problemy.
Dzięki iwona_73 za info.Pozdrawiam. :lol:
archie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) archie » 04.08.2005 14:19

iwona_73 napisał(a):
kominesku napisał(a):Maciej, w Bośni jaką walutą płaciłeś za paliwo, czy można płacić kartą.PZDR.

W Bośni istnieje ich własna waluta KM, 1 KM= o,5 euro. Można u nich płacic euro, kuną chorwacką , jesli chodzi o płacenie kartą , są problemy.

Witam,

Jakie są problemy, jesli chodzi o płacenie kartą, nie chca przyjmować, czy nie maja terminali?? Napisz więcej

Pozdrawiam
Artur
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 04.08.2005 19:50

archie napisał(a):
iwona_73 napisał(a):

Witam,

Jakie są problemy, jesli chodzi o płacenie kartą, nie chca przyjmować, czy nie maja terminali?? Napisz więcej

Pozdrawiam
Artur

Widzisz , ja próbowałam na dwóch stacjach , nie mieli terminalu, to skapitulowałam. Dlatego stwierdziłam ,że są problemy.Pozdrawiam Iwona
archie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) archie » 04.08.2005 21:40

iwona_73 napisał(a):
archie napisał(a):
iwona_73 napisał(a):

Witam,

Pozdrawiam
Artur

Widzisz , ja próbowałam na dwóch stacjach , nie mieli terminalu, to skapitulowałam. Dlatego stwierdziłam ,że są problemy.Pozdrawiam Iwona

Jeszcze raz wielkie dzięki Iwonko, scany doszły jak wrócę z Korculi to się odezwę.

Pozdrawiam ijeszcze raz dziękuję
:papa: :papa: :papa:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.08.2005 09:08

Kinia napisał(a):Kaszubskiexpress nie jest tak źle sam wiesz, że jest tam cudownie. Zawsze można się troszkę odchudzić i oczyścić organizm.
Woda jest przezroczysta i cieplutka, niebo niebieskie choć w tym roku miałam na nim chmurki, plaże czyste i nikt ci przechodzać nie nasypie piasku w oczy i wogóle jest ślicznie, cudownie i te uliczki w Dubrovniku rewelacyjne na romantyczne spacery we dwoje (nawet 6 lat po ślubie). :wink:
Więc chyba już wszytsko powiedziałam, kto był to mnie rozmumie.

no wlasnie,ten Dubrovnik...............za kazde pieniadze
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.08.2005 09:10

ArWin napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):strasznie tu duzo postow o drozyznie,naprawde jest tak zle?

Witam !
31 lipca wrocilem z CRO (Pisak) i nie bardzo dostrzegam TĘ DROZYZNE i to, ze tak baaaaaardzo wszystko podrozalo...
Pierwszy raz w Chorwacji bylem w 1998, potem 2000, 2002 no i ostatnio i porownujac ceny np "tamtejszego" jedzenia w "konobach":
- cevapci- 35-40 kun,
- pljeskawica - 40-45 kun,
- mjesane meso - 50-60 kun, pivo 0,5 l - 10-12 kun;
zakupow owocow na straganach:
- brzoskwinie 10-12 kn,
- nektaryny 12-14 kun,
- pomidory 8-10 kun,
trudno jest dostrzec TE WIELKIE podwyzki.
Ceny tych produktow od lat sa takie same, lub bardzo zblizone.
Podrozalo natomiast paliwo - obecnie 1 l oleju napedowego 7,09 - 7,18 kuny, ale u nas podrozalo o wiele bardziej niz w CRO,
- podrozalo piwo kupowane w sklepach, w 1998 od 4 kun, obecnie 5,7-7,5 kuny;
- lody galkowe 1998 - 3 kuny, obecnie 4 kuny, 5 kun (b.duza kugla).

Tak wiec porownujac ceny z lat poprzednich, nie jst tak tragicznie jak sie niektorym wydaje.

Pozdrawiam

dzieki za info,niby tak samo jak w poprzednich latach,wiec jeszcze pojade napewno.....................ale tak jak napisal Darek1 to naprwde nie jest tani kraj jak probuje sie go przedstawic,po prostu jest piekny jak Grecja i Yurcja , tyle ze blizej
ArWin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArWin » 09.08.2005 09:38

kaszubskiexpress napisał(a):dzieki za info,niby tak samo jak w poprzednich latach,wiec jeszcze pojade napewno.....................ale tak jak napisal Darek1 to naprwde nie jest tani kraj jak probuje sie go przedstawic,po prostu jest piekny jak Grecja i Yurcja , tyle ze blizej

Dokladnie zgadzam sie z Toba -
Piękny kraj, góry, ciepłe morze, a jeszcze do tego dodac mile towarzystwo przyjaciol to coz wiecej potrzeba .....

A ceny jakie sa takie sa i juz !

Pozdr
:D
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 09.08.2005 15:13

No wiedzę że mój wątek mocno się rozrósł. Wystarczyło kilka opinii i proszę ile osób się nagle znalazło. :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.08.2005 16:51

kinia Ty juz po................chorwacji?
pijak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pijak » 10.08.2005 16:27

iwona_73 napisał(a):
archie napisał(a):
iwona_73 napisał(a):

Witam,

Pozdrawiam
Artur

w Neum bez problemu płaciłem kartą za paliwo. Tankowałem na stacji na końcu miasta (ostatniej jadąc do Dubrownika).
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 11.08.2005 14:05

kaszubskiexpress napisał(a):kinia Ty juz po................chorwacji?

No widzisz... :D :D :D
Ale przed cudownym wyjazdem nad nasze kochane, zimne morze. Wybieram sie na weekend sierpniowy i chyba ubranie zimowe muszę ze sobą zabrać. :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.08.2005 14:35

Kinia napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):kinia Ty juz po................chorwacji?

No widzisz... :D :D :D
Ale przed cudownym wyjazdem nad nasze kochane, zimne morze. Wybieram sie na weekend sierpniowy i chyba ubranie zimowe muszę ze sobą zabrać. :wink:

niestety przyda sie............gdzie sie wybierasz?
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 24.08.2005 13:51

Witaj :!: :!:
Miałam niestety małą przerwą w odwiedzaniu forum, i poprostu myślałam, że nigdy nie uda mi się tego wszytskiego przeczytać co nowego się pokazało. 8O
Jeżli chodzi o moje morze to byłam we Władku i było cudownie, i nawet leżała na polskiej plaży i się opoalałam. :lol:
Oczywiście morze tak zimne że nie dało się wejść, :cry: - nie to co w CRO, do tego piasek miałam wszędzie i do dziś znajduję w torbie i w samochodzie, (tego też nie ma w CRO) :wink: , ale ta smażona ryba, którą kocham trzymała mnie przy życiu. :)
Zatęskniłam po tym wyjeździe totalnie za CRO, a jeszcze się to spotęgowało, jak moja siostra w piątek 19.08, pojechała do Omisia :cry: i codziennie dostaję sms z aktualnymi wieściami z CRO.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wczoraj wróciłam z Półwyspu Peljesac!!!!!! Było cudownie!!!! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone