Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wczoraj wróciłam:(

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 16.06.2007 12:15

kafur, pawunia, dzieki za pochlebne opinie, aż się zdziwiłam, że to się jeszcze czyta, ale to miłe zdziwienie :D
Muszę się zebrać i w końcu wymienić dowód, żeby złożyć o paszport, tak sobie powtarzam, że jutro... hm, a jak nie zmienię, to jesienią nie pojadę :evil:
Jest taka książka "Cień Minotaura" Ciechanowskiego, dotyczy Grecji, kapitalna i świetnie się czyta. Ktoś powinien napisać coś takiego o Chorwacji, ale moja wiedza jest zbyt mała niestety, a źródła do tematu u nas jednak skromne bardzo :(
two_pixels
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) two_pixels » 04.07.2007 17:43

caal napisał(a):Właśnie wczoraj wróciłam :cry:
Było super :D Trasę miałam taką: Dubrovnik - Ulcinj(Czarnogóra) - wypad do Albanii - Omis. Bardzo jestem zadowolona i już nie mogę się doczekać następnego razu.
Jeśli macie pytania, chetnie odpowiem, a jak zgram zdjęcia to nawet pokażę :lol:

Witam serdecznie,
Niedawno znalazłem to forum na sieci a ponieważ wybieram się dokładnie do Ulcinj zacząłem szukać informacji na ten temat i trafiłem na Panią.
Ja również skorzystam z usług agencji Omega. W zasadzie to już przelałem 30% kwoty na poczet zaliczki. Jednak dzisiaj dostałem informację od znajomych, którzy mają ze mną jechać, że znaleźli na innym forum zdaje się eurocamp.net (nie zapamiętałem dokładnie) informacje, jakoby ta agencja i polski przedstawiciel P. Gałuszka kłamali i wogóle wszystko ma wyglądać strasznie, nie takie kwatery, brud, duże odległości itp. Szczerze powiem zacząłem szukać intensywnie po sieci i znalazłem różne wpisy od chwalących (np. Pani) po rzeczywiście opisujące straszne rzeczy. Inną sprawą jest, że po moim prywatnym śledztwie wydaj mi się to walką z jakimś innym lokalnym najemcą kwater, który notabene - ma być (tak wynika ze słów właściciela agencji Omega Pana Dino) osobą która naciąga turystów.
Zatem jestem w punkcie wyjścia i szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć.
Bardzo Panią proszę o odpowiedz, ponieważ jak wyczytałem forum/viewtopic.php?t=15291&postdays=0&postorder=asc&start=50) z Pani korespondecji korzystała Pani z usług Agencji Omega i nawet mieszkała w willi Buro, tam gdzie mamy zarezerwowane miesce.
Będe ogromnie wdzięczny za wszelkie informacje.
Z góry dziękuję.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.07.2007 17:57

Witam, jestem przekonana, że nie ma powodów do niepokoju. Agencja Omega jest w porządku, pan Gałuszka również i ja nie mam żadnych zastrzeżeń. Willa Buro wygląda dokładnie tak, jak na zdjęciach zamieszczonych na stronie agencji. Teraz chyba nawet lepiej, bo w trakcie mojego pobytu szykowali nowe apartamenty. Od tej strony wszystko jest ok. A kwaterę w Buro gorąco polecam. Innych nie widziałam, nie wiem. Ale nie sądzę, żeby tak strasznie różniły się standardem od opisu. Ja również wpłaciłam taką zaliczkę przed wyjazdem i nie było żadnego problemu. Pozdrowienia. Jesli ma Pan jeszcze jakieś wątpliwości, to chętnie odpowiem :)
two_pixels
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) two_pixels » 04.07.2007 18:41

Witam, Dziękuje za szybką odpowiedz. Rozwiewa Pani moje wątpliwości :). Oczywiści pytań będzie więcej i pozwolę sobie je zadawać :) (informacji nigdy dosyć). Zanim to jednak nastąpi sącząc kawę pilnie śledzę cały wątek Pani przejazdu do Czarnogóry. Przyznam, że już chciałbym wyjechać, ale trochę cierpliwości.
Martwią mnie trochę wspomniane przez Panią tłumy, które mają najechać Ulcinji, ale mam nadziej że posiadając auto będzie można oddać się intensywnemu eksplorowaniu okolicznych i nie tylko mam nadzieje, miejsc i rzeczy wartych zobaczenia.
Jak wspomniałem dziękuję za informację i po doczytaniu do końca całej historii pozwolę sobie na kolejną porcję pytań.
Pozdrawiam
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 04.07.2007 21:35

Ja tylko mogę dodać, że tak nam się podobało w Ulcinj, że koniecznie chcemy tam wrócić. Oczywiście bylismy przed sezonem i to sporo, ale miejsca do eksploracji przecież nie uciekną :)
two_pixels
Podróżnik
willa buro

Nieprzeczytany postnapisał(a) two_pixels » 08.07.2007 20:47

Witam,
Niestety musiałem wyjechać na kilka dni i wątek zbierania informacji musiał trochę poczekać, ale co się odwlecze :)...
Jeśli można będe porcjował swoje pytania:
1. Jeśli chodzi o trasę z Polski jakieś sugestie, najbardziej optymalna, poza czy z autostradami?
2. Już po przyjeździe do Czarnogóry a w zasadzie do samego Ulcinj, czy ktoś z agencji kontaktował się z Państwem, jak będzie można odszukać drogę do willi, czy najpierw trzeba jechać do agencji?
3. Ważne pytanie czy w samej agencji, poźniej willi Buro no i oczywiście w samej Czarnogórze ktoś mówi po angielsku :). Jak to właściwie wygląda, czy komunikacji z mieszkańcami jest trudna?
4. Raz jeszcze niestety wątek agencji Omega Travel. Mam nadzieje, że będzie wszystko ok i nie będzie trzeba niepotrzebnie się stresować zaraz po przyjeździe. Piszę tak dlatego, że przeglądając inne fora co pewien czas znajduję informację, powiedziałbym niepochlebne o agencji i właścicielu. Mam nadzieję i polegam tu także na Pani relacji, że jest to tylko jakaś bezczelna gra konkurencji i nieprawda.
5. Dotyczy poprzedniego, czy sprawdzała Pani agencje przed wyjazdem a jeśli tak to w jaki sposób mógłbym uspokoić moje czarne myśli?
Myślę, że poprzestanę na tym a później, jeśli będzie Pani taka uprzejma pozwolę sobie na kolejną dawkę.
Pozdrawiam i będe oczekiwał na odpowiedzi.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 08.07.2007 22:07

Postaram się jakoś rozwiać Pańskie wątpliwości, o ile mi się uda :)
1. Co do drogi, to ma Pan ogromny +, bo z Bielska do granicy znacznie bliżej niż z Łodzi, a najgorsze drogi są niestety u nas :( Ja jechałam autostradą przez Austrię i Słowenię, ale pierwszym moim celem był Dubrovnik. Gdybym jechała prosto do Ulcinja to pewnie wybrałabym wariant drogi przez Serbię. Tym bardziej, że z Podgoricy jest nowa, świetna droga, która wiedzie w okolice Baru. Droga przez Serbię jest opisana na forum, więc można poczytać :) Droga sądząc z opisów jest gorsza, ale znacznie krótsza, nie znaczy to wcale, że jedzie się szybciej.Jednak droga, którą ja jechałam jest chyba w tym przypadku bez sensu.
2. Już rano, w dniu wyjazdu z Dubrovnika skontaktował się z nami właściciel agencji, mówiąc, że na nas czeka. Do agencji trzeba podjechać, ponieważ należy dokonać wpłaty pozostałej sumy w gotówce, o czym nalezy pamiętać. Do agencji nie sposób nie trafić, bo to pierwszy budynek po lewej stronie drogi jadąc od Baru. Droga jest jedna, więc pomylić się nie można. Właściciel wziął od nas pieniądze, wręczył bony rabatowe do wybranych restauracji i pilotował nas na miejsce. Orange nie ma roamingu w Czarnogórze, więc jest problem. Bo zdarza się, że jeśli przyjazd na miejsce się opóźni, właściciel jest poza agencją i czeka na telefon.
3. Właściciel Omegi uczy się polskiego i można się z nim porozumieć, Selim syn gospodarzy Buro też chce mówić po polsku bo ma polską narzeczoną :) Po angielsku można się porozumieć bez problemu.
4. Nie było absolutnie żadnych problemów, spokojnie agencję Omega mogę każdemu polecić. Chyba, że od mojego powrotu coś się gwałtownie i dramatycznie zmieniło? Jesteśmy naprawdę zadowoleni i chcemy tam wrócić, a słowo honoru nie jestem masochistką i generalnie imprezę survivalową załatwiałabym inaczej :) Pisałam, że jedyny mankament to targanie bagaży z parkingu na starówkę, jest to dość strome podejście. Ale miejsce jest urocze, czyste, a gospodarze mili i serdeczni. Proszę mi podesłać linki do tych niepochlebnych relacji, bo naprawdę jestem zdumiona i chętnie poczytam. Nie mam zastrzeżeń, dostałam to, za co zapłaciłam i mogę przysiąc :)
5. Ponieważ nie natknęłam się na takie negatywne opinie, to i nie sprawdzałam agencji przed wyjazdem :oops: Ale w sumie jak można to sprawdzić skoro nawet niby renomowane biura podróży mają wpadki? Proszę się uspokoić, naprawdę wszystko jest ok. Tylko nie biorę odpowiedzialności za to, jak będzie wyglądał Ulcinj w sezonie :)

Mam nadzieję, że udało mi się choć troszkę Pana uspokoić? Czekam na kolejną, ewentualną porcję pytań :D
two_pixels
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) two_pixels » 09.07.2007 09:35

Witam,
Dziękuje za odpowiedz. Wszystko ok, ale co to znaczy, że nie ręczy Pani za Ulcinj w sezonie. :) Aż tak źle ?? dużo ludzi, no nie wiem brudno tłoczno i ciasno?
Mam nadzieje, że aż tak tragicznie nie będzie. Może i jesteśmy nastawieni na aktywny wypoczynek i eksplorację, ale odpocząć jakiś dzień też trzeba. :)
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2007 10:42

Ulcinj w pełni sezonu

To zdjęcie jest tu http://membres.lycos.fr/haxhi/
a dlaczego tak tłoczno pokazuje to zdjęcie
Jest tam jedna miejska plaża

jeszce jedna galeria
two_pixels
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) two_pixels » 09.07.2007 16:16

Witam
dziękuję za odpowiedz. No nie nastraja to pozytywnie. Może w takim razie należy się wybrać gdzie indziej. Może coś w pobliżu zatoki Kotorskiej np. Risan albo nieco dalej Petrovac lub podobne mniejsze miejscowości
Czy ktoś ma może jakieś namiary na kwatery ? albo dobre rady.
Przyjemne by było miejsce jako dobra baza wypadowa do zwiedzania no i oczywiście bez ścisku z metra.
Pozdrawiam i czekam na rady
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 09.07.2007 16:32

W sezonie pewnie wszędzie jest tłok, zwłaszcza tam gdzie ładnie. Co do plaży w Ulcinju to raczej dojeżdżałabym na wielką piaszczystą plażę. Zatoka, którą pokazał na zdjęciu Janusz jest niewielka i dość płytka, więc morze w pełni sezonu chyba jest jak zupa,brrr. Ulcinj jest uroczy, ma fajny klimat, ale w tłoku może ten klimat być gorszy. Sama nie wiem co poradzić. Zależy co kto lubi. Chyba ktoś pisał o Valdanos, to wiocha, blisko Ulcinja, więc baza wypadowa fajna, a spokój chyba można znaleźć :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2007 06:59

Jest forum o Czarnogórze i Serbii, jak nie znasz adresu, to jest tu:

http://www.softlakecity.com/forum/

Może tego forum coś skorzystasz przy wyborze miejsca w Czarnogórze.
Ja do Czarnogóry miałem zamiar jechać w zeszłym roku, ale odstraszyły mnie odkryte plaże (bez drzew) i marny stan kempingów.
Choć muszę przyznać, że Czarnogóra jest piękna.
:papa:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 10.07.2007 07:49

two_pixels
może nasza relacja pomoże Ci przy wyborze miejsca
forum/viewtopic.php?t=11404&postdays=0&postorder=asc&start=40

Moim zdaniem najpiękniejsze plaże i miejsce na wypoczynek jest od Budvy na południe.
Ulcinij u mnie odpada. Owszem ma swój urok, ale ja nie lubię ścisku i tłoku.
Miasteczka nad zatoką Kotorska też są urokliwe, ale "plaże" ( beton) jest tuż przy drodze, poza tym woda w zatoce nie należy chyba do najczystszych.
Ogólnie Czarnogóra jest przepiękna :D :D :D
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 13.10.2007 21:39

Bardzo jestem ciekawa jak się zakończyła (i jak minęła) wyprawa two_pixels do Ulcinja. Ale pewnie się nie dowiem :evil:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 27.12.2007 16:44

caal,

Idąc za linkiem jaki pozostawiłaś w mojej relacji, dziś właśnie przeczytałem twoją :D . W sumie nie wiem czemu nie trafiłem na nią wcześniej, ale to chyba za sprawą tego, że umiejscowiłaś ją nie w relacjach, tylko w cenach i usługach, a tu nie zerkałem :(

No nic, powiem tylko, że bardzo mi sie podobała. Obok relacji zawodowca czy Bubera, że wymienię tylko tych dwóch autorów 'z wierzchu', super lekko napisana, z wyrafinowanym poczuciem humoru, tak że miło i płynnie się to czyta. Z kompleksami patrzę na twoje opisy historyczno - architektoniczne. To moja pięta Achillesa. Dla mnie ważne czy coś jest ładne czy nie, czy ma to 'coś' czy nie, a z jakiej to epoki, to już mnie, delikatnie mówiąc, mniej interesuje :(. A żeby jeszcze o tym pisać, i to ciekawie, to już wysiadam :) Ale Tobie się to świetnie udaje :!: 8O :D

Widzę, ze różnimy się ździebko odczuciami co do pewnych miejsc (Dubrovnik, Ulcinj) i co do stanu polskich dróg, acz też sporo po nich jeżdżę, ale to dodaje życiu kolorytu, że ludzie widzą te same rzeczy, ale w różnych odcieniach i kolorach :D ...

Wpisuję Cię zatem do mojego kanonu twórców relacji i czekam na kolejne.

Pozdrawiam,

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne