Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wczasy z pływaniem ...nowicjusz prosi o radę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertgd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 14:36

Witam. Wiem , że narażę się być może wielu z was jednak mimo wszystko poproszę o radę. Może i nie ładnie tak zaczynać "karierę" na forum ale już ręce mi opadły. W tym roku po raz pierwszy zamierzamy udać się do Chorwacji. 4 dorosłe osoby, koniec czerwca na dwa tygodnie. Jakieś cztery godziny przeglądałem forum i już całkiem zgłupiałem. Marzy nam się jakiś apartament lub domek blisko wody. Może ktoś coś konkretnie polecić? Druga wasza rada dotyczy sprzętu pływającego. Chcielibyśmy popływać małym pontonem z silnikiem. Czy kupić coś w kraju czy wynająć na miejscu? Jakie są najciekawsze miejsca na takie pływanie?

Naprawdę nie jestem ignorantem i odpowiedzi na moje pytania szukałem na forum ... znalazłem taką masę danych, że tylko mi głowa spuchła i ani o milimetr nie posunąłem się naprzód.

Dlatego wdzięczny byłbym za jakąkolwiek pomoc ( wyłączając odsyłanie do linków) :D

Pozdrawiam

Robert
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2012 14:43

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=14035

Witaj i czytaj.

Możesz jechać ze swoim; możesz wynająć na miejscu.
Taki do 5KM to wydatek około 30-50 euro/dzień.
Paliwo w cenie.
bazyl67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl67 » 10.04.2012 16:09

witam
co do miejsca pobytu to generalnie polecam środkową Dalmację czyli jak spojrzysz na google od Zadaru do splitu masz kupe miejscowości , i tylko czy chcecie być w jakiejś większej miejscowości czy mniejszej typu polskiej np Ustki lub Pobierowa , druga sprawa to dostęp do morza i plaże bo jeśli nie byłeś w Chorwacji to powinniście wiedzieć że nie jest tak jak w Polsce , piasek i morze po horyzont , plaże masz generalnie kamieniste , piasku nie uświadczysz i wiele miejscowości jest położonych na takiej zasadzie ,że po drugiej stronie widzisz drugi brzeg .
nie wiem w jakim konkretnie terminie wyjeżdżacie ale nie polecam soboty , i ja bym raczej jechał w ciemno ( 5 razy w cro i 3 w ciemno zawsze początek sierpnia, i w ciemno lepiej niż przez internet).
co do pływania to jestem też za , bo sam już nie wyobrażam sobie urlopu w cro bez motorówki , ponton na 4 dorosłe osoby tutaj bym się zastanowił bo może to być generalnie męczarnia a nie zwiedzanie a jest co zwiedzać, nie wiem z jakiego rejonu jesteś ale teraz jest sezon na kursy motorowodne ,robisz taki kurs i wtedy możesz wypożyczyć motorówkę do 90 km a to jest już inna jazda , wiem bo sam nieraz przepływaliśmy w jednym dniu i do 100 km wzdłuż wybrzeża -super.
Pozdrawiam
Cezario_x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezario_x » 15.04.2012 23:19

robertgd napisał(a):Witam. Wiem , (...) Czy kupić coś w kraju czy wynająć na miejscu? Jakie są najciekawsze miejsca na takie pływanie?
(...)

Witam
W tym roku wybieram się do Chorwacji 5 raz .
Podczas 1-go wyjazdu dojechałem tu: http://www.panoramio.com/map/#lt=42.956 ... 63&z=4&k=2. Dopiero przy 3-cim wyjeździe pojechałem w okolice Trogiru (na wyspę Ciovo). Teraz wybieram się w okolice Vodic.
Dodam, że wtedy zabrałem ponton o dł. 2,7 z silnikiem 4,5kM. (uważam, że była to trafna decyzja) - w tej chwili mam ponton 3,4m i silnik 20 kM i oczywiście uprawnienia motorowodne :lol: Dla 4 dorosłych osób wg mojej opinii ponton powinien mieć dł. co najmniej 3,4 mb, jak nie 3,6 mb. Należy również spodziewać się, że żeby ponton poszedł w ślizgu z 4-ma osobami , to silnik powinien mieć ponad 13,5kM (taki silnik miałem, ale przy 4 osobach nie mógł się rozpędzić - w 3 os. ok).

Planując pływanie należy pamiętać, że:
1. w Chorwacji można pływać bez uprawnień z silnikiem o mocy do 5kW (7kM)
2. do łodzi z silnikiem o długości powyżej 3 mb należy wykupić winietkę.

Pozdrawiam
Czarek
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 15.04.2012 23:34

Cezario_x napisał(a):Planując pływanie należy pamiętać, że:
1. w Chorwacji można pływać bez uprawnień z silnikiem o mocy do 5kW (7kM)
2. do łodzi z silnikiem o długości powyżej 3 mb należy wykupić winietkę.

Nieprawda. Było już milion razy, że na każdy napęd silnikowy należy posiadać uprawnienia (patent). Do tej mocy można pływać bez winiety, ale nie bez patentu.
Co do długości łodzi, to też chyba coś nie tak. Winieta musi być od 3metrów włącznie, a nie powyżej 3m. Jednego z kolegów tutaj piszących ten delikatny szczegół kosztował "grubo"...

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone