Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ważność zielonej karty...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta
ważność zielonej karty...

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2011 13:58

Zadałem takie pytanko:

Mam może infantylne pytanie, ale czy jeśli wyjeżdżam do CRO na przełomie lipca i sierpnia, a zieloną kartę mam ważną do 20.08 to czy będą ją honorować?
Pytam na zasadzie analogii paszportu, że jesli ważność traci za miesiąc to mogą nie wpuścić...

Moderator Rysio czujnie wykasował mój wątek kierując mnie do
forum/viewtopic.php?t=32883
uznając sprawę za załatwioną...
Niestety, przejrzałem forum, a do CRO nie jadę po raz pierwszy i nadal nie znam odpowiedzi na postawione pytanie... :(
I żeby nie było wątpliwości, do CRO nie potrzebuję zielonej karty i wiem o tym, ale chcę jechac do BiH i co wtedy ???!!!
wiem, w wątku podanym przez Moderatora napisane jest iż zielona karta jest wymagana, ale postawione pytanko brzmi ciut inaczej: czy jesli do końca wazności jest mniej niż miesiąc to czy mogą się czepiać i nie uznać czy też nie?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 14.07.2011 14:01

aro_40 napisał(a):Zadałem takie pytanko:

Mam może infantylne pytanie, ale czy jeśli wyjeżdżam do CRO na przełomie lipca i sierpnia, a zieloną kartę mam ważną do 20.08 to czy będą ją honorować?
Pytam na zasadzie analogii paszportu, że jesli ważność traci za miesiąc to mogą nie wpuścić...

?

Jeżeli pojedziesz nawet w ostatnim dniu obowiązywania ZK wszystko jest w porządku i nikt się nie przyczepi.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.07.2011 14:09

aro_40, masz jeszcze 2 tygodnie - zadzwoń do swojego ubezpieczyciela i poproś o nową.

Z pewnością nie będzie kłopotów, bo ja, poprzednią, odebrałem pod koniec sierpnia, zeszłego roku i, pewnie, jeszcze jest ważna, natomiast poprosiłem kilka dni temu o kolejną, na aktualny wyjazd i nie widzieli żadnego problemu, żeby mi ja wysłać.

Zdaje się, że nawet, przysyłają wcześniej pdf'a, jak się ich poprosi.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2011 14:58

Bahama napisał(a):Jeżeli pojedziesz nawet w ostatnim dniu obowiązywania ZK wszystko jest w porządku i nikt się nie przyczepi.

Sorry za dzielenie włosa na cztery... ale czy wiesz to z doświadczenia czy tylko przypuszczasz? Ja wyszedłem z założenia (chyba błędnego), że to może być jak z paszportem... na końcówce ważności nie wpuszczają lub robią problemy.

weldon, będe zmieniał ubezpieczyciela, a ten zawczasu nie wyda :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.07.2011 15:04

Strzelam, bo tego nie praktykowałem, ale wydaje mi się, że można, za kilka euro, kupić zieloną kartę na granicy BiH.

Wydaje mi się, że czytałem w którymś wątku o tym.
Musiałby ktoś potwierdzić.

Miałbyś problem z głowy.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 14.07.2011 15:19

aro_40 napisał(a):
Bahama napisał(a):Jeżeli pojedziesz nawet w ostatnim dniu obowiązywania ZK wszystko jest w porządku i nikt się nie przyczepi.

Sorry za dzielenie włosa na cztery... ale czy wiesz to z doświadczenia czy tylko przypuszczasz? Ja wyszedłem z założenia (chyba błędnego), że to może być jak z paszportem... na końcówce ważności nie wpuszczają lub robią problemy.

weldon, będe zmieniał ubezpieczyciela, a ten zawczasu nie wyda :(

Miałem kiedyś taką sytuację ze zwykłym ubezpieczeniem, że szkoda stała się dwa dni przed końcem, żebym mógł otrzymać odszkodowanie, musiałem wykupić na dalszy rok... bo sprawa była w toku... Więc przypuszczam, ze tutaj są podobne zasady, zadzwoń najlepiej do ubezpieczyciela i nie będzie wątpliwości.

Z nowym ubezpieczycielem możesz podpisac umowę na miesiąc przed , więc problemu nie będzie...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 14.07.2011 15:54

Bahama napisał(a):
Z nowym ubezpieczycielem możesz podpisac umowę na miesiąc przed , więc problemu nie będzie...

aro tylko nie zapomnij zlozyc wypowiedzenia w tym poprzednim,bez znaczenia czy nowe robisz wczesniej czy o czasie,wypowiedzenie mozesz zlozyc nawet kilka miesiecy wczesniej,nie pozniej jednak niz 1 dzien przed uplywem terminu waznosci tego starego ubezpieczenia :!: a i nie zapomnij odrazu poprosic o zk,nie kazde towarzystwo ubezp. wydaje ja w trakcie trwania ubezpieczenia.pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2011 16:33

aro_40 napisał(a):Zadałem takie pytanko:

Moderator Rysio czujnie wykasował mój wątek kierując mnie do
forum/viewtopic.php?t=32883
uznając sprawę za załatwioną...
Niestety, przejrzałem forum, a do CRO nie jadę po raz pierwszy i nadal nie znam odpowiedzi na postawione pytanie... :(
I żeby nie było wątpliwości, do CRO nie potrzebuję zielonej karty i wiem o tym, ale chcę jechac do BiH i co wtedy ???!!!
wiem, w wątku podanym przez Moderatora napisane jest iż zielona karta jest wymagana, ale postawione pytanko brzmi ciut inaczej: czy jesli do końca wazności jest mniej niż miesiąc to czy mogą się czepiać i nie uznać czy też nie?

Czy w założonym wątku pytałeś o BiH bo albo ja ślepy jestem albo muszę wróżką zostać :?

forum/viewtopic.php?t=33558

Poza tym gdyby w BiH wymagana była zielona karta na 3 , 6 miesięcy czy na 5 lat byłoby to ujęte w FAQ jak sądzę bo to byłaby bardzo istotna informacja i jednocześnie novum na skalę chyba światową.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2011 19:35

Rysio napisał(a):Czy w założonym wątku pytałeś o BiH bo albo ja ślepy jestem albo muszę wróżką zostać :?
forum/viewtopic.php?t=33558

OOOO WIELKI MODERATORZE !!! padam na kolana i łaski proszę !!! faktycznie, jak się czyta to czyta się o CRO i zielonej karcie, a nie o to mi chodziło. Sorka :)
ale gdybuś nie zamykał tak szybko wątku tobym go rozwinął - ale i tak mea culpa !!!
biję się w pierś !!!
teraz możesz już zamknąć :) wszystkim wieli dzięki. Nie pomyślałem, że mogę podpisać miesiąc wcześniej i pokazać obie :)
dzięki za podpowiedź :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone