Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ważność winiety?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamoro
Plażowicz
Ważność winiety?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamoro » 12.07.2010 21:07

Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanko , jadę do Chorwacji przez Słowację i Węgry , czy jak kupię winietkę miesięczną to będzie ważna w obydwie strony czy tylko w jedną .Nie wiem czy kupować 2x4 dniowe tam i z powrotem.
Za pomoc z góry dziękuję. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 21:12

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Pawcio&Monia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawcio&Monia » 12.07.2010 21:14

kamoro napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanko , jadę do Chorwacji przez Słowację i Węgry , czy jak kupię winietkę miesięczną to będzie ważna w obydwie strony czy tylko w jedną .Nie wiem czy kupować 2x4 dniowe tam i z powrotem.
Za pomoc z góry dziękuję. :D

Skoro kupujesz miesięczną to sam odpowiedzialeś sobie na pytanie.Przecież miesiąć nie będziesz jechał po drogach Słowacji czy tez Wegier.Odpowiedz brzmi w dwie strony.

pzdr
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 12.07.2010 21:16

Tak, ale pod warunkiem ,że będziesz jechał prawym pasem autostrady.
Aby jechać lewym, trzeba dopłacić 10 ojro. :oczko_usmiech:
kamoro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamoro » 12.07.2010 21:22

To ja napisał(a):Jaja sobie kolego robisz - prawda.

Nie robię sobie jaj tylko jak czytam że ludziska kupują 2x4 dniowe to pomyślałem że to dziwne skoro miesięczna kosztuje 10 euro a cztero dniowa 8 euro.
A skoro jadę pierwszy raz to lepiej pytać niż potem się stresować.
malagosa
Odkrywca
odp dla kogoś kto nie był 5 razy z rzędu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 12.07.2010 21:26

Na Węgrzech i Słowacji, i Austri i Słoweni winiety nie są na jakiś dany odcinek autostrady, tylko na wszystkie płatne drogi, możesz nawet nie zauważyc czy jedziesz płatną autostradą czy bezpłatną obwodnicą miasta. Trzeba się trzymać tylko dat ważności winiety. W Chorwacji płaci się za odcinek aurostrady, od bramki którą się wjeżdza, do bramki którą sie wyjeżdza.
Ja kupie oddzielnie najpierw 4 dniową za ok coś 1500 forintów, i potem nie wiem dokładnie kiedy będę wracać drugą. 1500 forintów - 23 złote to jakieś 5,5 euro.
kamoro
Plażowicz
Re: odp dla kogoś kto nie był 5 razy z rzędu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamoro » 12.07.2010 21:33

malagosa napisał(a):Na Węgrzech i Słowacji, i Austri i Słoweni winiety nie są na jakiś dany odcinek autostrady, tylko na wszystkie płatne drogi, możesz nawet nie zauważyc czy jedziesz płatną autostradą czy bezpłatną obwodnicą miasta. Trzeba się trzymać tylko dat ważności winiety. W Chorwacji płaci się za odcinek aurostrady, od bramki którą się wjeżdza, do bramki którą sie wyjeżdza.
Ja kupie oddzielnie najpierw 4 dniową za ok coś 1500 forintów, i potem nie wiem dokładnie kiedy będę wracać drugą. 1500 forintów - 23 złote to jakieś 5,5 euro.

Dzięki śliczne , tak też zrobię .
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 21:36

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 12.07.2010 21:38

I waluty kupuje się w bankomacie! Zawsze.

forum/viewtopic.php?t=17828
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 21:49

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.07.2010 21:58

kamoro napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanko , jadę do Chorwacji przez Słowację i Węgry , czy jak kupię winietkę miesięczną to będzie ważna w obydwie strony czy tylko w jedną?
8O 8O 8O
Nie, w cztery. Byle w miesiącu ją zużyć i potem oddać, bo wymagany jest recykling.
:roll:

.Nie wiem czy kupować 2x4 dniowe tam i z powrotem.
8O :lol: :)
Ja też nie wiem. Ale wydaje mi się, że każdy normalny, samodzielnie podejmujący decyzje i myślący człowiek powinien sam umieć podjąć taką decyzję. Trzeba sobie przeliczyć (raczej niezbyt trudne) co i jak się opłaca i już. :)

Pozdrawiam i szerokiej drogi.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone