Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wąwóz Vintgar. Słowenia.

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jaron
Odkrywca
Wąwóz Vintgar. Słowenia.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaron » 11.07.2013 13:18

Zapraszam do urokliwego wąwozu Vintgar w Słowenii. Uważam, że warto zwiedzić to miejsce w drodze do lub z Chorwacji. Oceńcie sami :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 30.07.2013 21:57 przez Jaron, łącznie edytowano 2 razy
maslinka
Weteran
Re: Wąwóz Vindgar. Słowenia.

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.07.2013 13:29

Pięknie! :D Bardzo lubię takie miejsca.

Jak będziemy jechać na Istrię lub północne wyspy, na pewno odwiedzimy kilka miejsc w Słowenii. Ale jadąc do Dalmacji, jest nam średnio po drodze...

W Słowenii jest, zdaje się, tyle pięknych miejsc, że może zasługuje ona na osobne wakacje ;) :) Albo przynajmniej na poświęcenie jej tygodnia urlopu.
Użytkownik usunięty
Re: Wąwóz Vindgar. Słowenia.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 21:26

Ten wąwóz jest rewelacyjny :!: :!: :!:

Fotki bardzo mi się podobają :!:
Cieszę, się, że jest na forum fan wąwozu :!:

Zresztą wąwóz nazywa się Vintgar :wink:

Moje fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jaron
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaron » 30.07.2013 21:56

Faktycznie, popełniłem błąd literowy. Wąwóz nazywa się Vintgar. Już poprawiam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 22:14

Takiego wąwozu nigdy wcześniej nie widziałem :!:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.07.2013 22:48

Wąwóz piękny. Byliśmy tam w 2007 roku ( Fiolek opisała go w swojej relacji) , warto jechać na kilka dni w te okolice, a potem tak jak my prosto do Chorwacji.

:D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.07.2013 22:50

Lednice napisał(a):Takiego wąwozu nigdy wcześniej nie widziałem :!:

Podobny widziałem w Austrii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 22:59

Podobne są, widziałem np. śliczny wąwóz Partnachklamm w Bawarii.
ale ten jest moim zdaniem wyjątkowy dzięki połączeniu wody, skał i zieleni w odpowiednich proporcjach :!:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 15.08.2013 17:05

Piękne miejsce.
krakuscity napisał(a):Wąwóz piękny. Byliśmy tam w 2007 roku ( Fiolek opisała go w swojej relacji) , warto jechać na kilka dni w te okolice, a potem tak jak my prosto do Chorwacji.

:D

My byliśmy tam po Was, w 2009 r., kilka dni naprawdę warto spędzić w tych okolicach. Nasz spacerek wąwozem
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.08.2013 18:19

Słoweński standard. Ale na tle innych wąwozów w Europie- wypada blado. No może nie tak blado :) :wink: - dzięki tym kolorom właśnie, gdyż nie jest położony w wyższych partiach gór ale w terenie który sprzyja bujnej roślinności. Druga sprawa - jest w lesie a nie w samych skałach w dolinie. To sprawia, że jest bardzo popularny nie tylko dlatego, że jedyny taki w tym kraju, ale i łatwo dostępny. Niektórzy traktują go jako świetne lekarstwo na upał (niemal cała trasa jest w cieniu). :)
Ścieżka spacerowa jak należy. :)
Szukając atrakcji słoweńskich i będąc w pobliżu- wypada zaliczyć.
(tak samo jak wypada pisać poprawną nazwę gdy się tworzy wątek...). :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2013 20:57

Nie zgadzam się, jest ścisłej czołówce wąwozów :roll:

Wbrew pozorom jest raczej mało odwiedzany. W każdym razie Bled jest oblegany, a wąwozie Vintgar nie ma tłoku.

Generalnie w Słowenii poza Postojną, Lublaną i Bledem
reszta fajnych miejsc jest pozbawiona tłumów.
czasem wręcz człowiek jest zdumiony małą ilością turystów.

Np. Velika Planina, cudowny zbiór szałasów pasterskich wysoko w górach, a kolejka linowa i krzesełkowa do nich kursuje raz na godzinę.
Dolina Logarska w porównaniu do Chochołowskiej jest odludziem :wink:

Gdyby takie atrakcje były w Polsce, to byłyby zadeptane :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.08.2013 21:48

Lednice napisał(a):Nie zgadzam się, jest ścisłej czołówce wąwozów :roll:

Wbrew pozorom jest raczej mało odwiedzany. W każdym razie Bled jest oblegany, a wąwozie Vintgar nie ma tłoku.

Ja z kolei w Bledzie na zamku nie spotkałem tłumów, za to w Vintgar było dosyć tłoczno - lipiec ubiegłego roku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2013 22:28

Ja swoje zdjęcia wąwozu robiłem w lipcu.
W porównaniu do wodospadu Veliki Slap w Plitwicach, to tam prawie nikogo nie było. :wink:

Na zamek w Bledzie nie chce się wielu turystom podjechać.

Za to w centrum Bledu, nad jeziorem z widokiem na wyspę z kościółkiem, jest prawie jak na Krupówkach.

Jezioro Bohinj jest moim zdaniem ładniejsze, tam jest niewielu turystów.
Obrazek
Obrazek

W Alpach Julijskich jest śliczna miejscowość Gozd Martuljek, cisza, spokój, a widoki nieziemskie. :wink:
Obrazek
Obrazek

Zapomniałem wcześniej o słoweńskiej Istrii. W Piranie jest sporo turystów, w Portoroż też.
Ale już koło Strunjan pusto, a klify cudne.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2013 00:21

helen napisał(a):
My byliśmy tam po Was, w 2009 r., kilka dni naprawdę warto spędzić w tych okolicach. Nasz spacerek wąwozem

Fantastyczne zdjęcia :wink:
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 16.08.2013 00:26

Bardzo ciekawe te miejsca ....
Następna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Wąwóz Vintgar. Słowenia.
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies