Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasza ulubiona potrawa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 15.12.2006 14:26

maciek1956 napisał(a):
madzia1981 napisał(a):I widzę że nalesniki wygrywają :D :D

Naleśniki--palatinki, zawsze jadamy po sporej kolacji w knajpie w Czechach, na deser, dla smaku ostatniego, aby się lepiej spało.
W domu też czasmi żona robi to cudo, np dudkami, wyśmienite. Z serem i innymi standardami też jemy.

a co te dudki???
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2006 14:28

RobCRO napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Oczywiscie wszystkie potrawy wymagają odpowiedniej popitki, piwka, wódeczki, rakiji, śliwowicy, herbatki, kawki.....

dallas nam zalozy watek z ulubionym napojem... :D choc te, to kroluja w naszym cro-barze. :D

Napoje, napoje--nalewki, to też nasza specjalność, różne smaki.
Ciekawe czy ktoś robił czosnówkę, po ok 1 roku leżakowania otworzyłem butelkę i srmród czosnku był w całej okolicy.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2006 14:29

RobCRO napisał(a):
maciek1956 napisał(a):
madzia1981 napisał(a):I widzę że nalesniki wygrywają :D :D

Naleśniki--palatinki, zawsze jadamy po sporej kolacji w knajpie w Czechach, na deser, dla smaku ostatniego, aby się lepiej spało.
W domu też czasmi żona robi to cudo, np dudkami, wyśmienite. Z serem i innymi standardami też jemy.

a co te dudki???

Dudy--podroby, super na barszcz czy żurek.
Łukasz.D
Croentuzjasta
mniam mniam

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 15.12.2006 15:00

Leszek Skupin napisał(a):Żeby było w temacie chorwacka pizza z winem Korculansko :D

Zgadzam się w 100 % ,najlepsza dalmatyńska a korczulansko moze byc biale albo czerwone, bez różnicy :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.12.2006 17:05

szczupak nadziewany pieczarkami z duzą ilościa natki pietruszki,zapiekany w piekarniku, posypany tartym serem.
Mózdzek cielęcy-rożne sposoby przyrządzania- na grzance.
Nerki cielęce,smazone z cebulka.
Watróbka cieleca też z cebulka.
:)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 15.12.2006 17:37

ruskie pierogi, placki ziemniaczane, rolada z wolowiny, piwo, bimbrowate destylaty, frytki, szpinak, jajecznica na jakis szpeku, makrela z rusztu, sery splesniale :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.12.2006 17:41

slawek66 napisał(a):...sery splesniale :D

Szczególnie te, które śmierdzą używanymi skarpetami mniam :D. Moim ulubionym jest taki jeden w zielonym sreberku .... kurcze nazwy nie pamiętam :( "Blue .... cośtam" :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.12.2006 18:01

slawek66 napisał(a):... sery splesniale :D

Trochę się czepiam, ale spleśniałe są niezdrowe, mam nadzieję, ze masz na myśli sery pleśniowe. Drobiazg literowy, ale inna jakość wyrobu.
Takie sery najczęściem jemy z czerwonym wytrawnym winem, a kiedyś znajomy podał do wykwintnej kolacji serowej wino bardzo gatunkowe, ale słodkie. Myślałem, ze to błąd, że coś pomylił (na winach zna się jednak wyśmienicie), ale trzeba przyznać, ze komponowało się to wspaniale. Śmierdzący ser ze słodkim, zimnym winem.
Pozdrawiam
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 15.12.2006 18:49

Krewetki tygrysie w cieście, sosik na jogurcie bałkańskim i mnóstwo koperku! Kalmary z grila!!!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.12.2006 22:32

Tradycyjny polski bigos, ale nie robiony z odpadów; przygotowywany z pełną premedytacją, musi co najmniej 2 dni poleżeć; wówczas nabiera pełnego smaku i aromatu, a potem 50 gr pieprzówki . To lubię, a w zasadzie to lubi mój mąż; ja preferuję różnego rodzaju sałatki. Ostatnio moja ulubiona to 1 brokuł, 1 kalafior- blanszowane, + 2 piersi z kurczaka gotowane w 2 kostkach Knora, pokrojone + kolby mini kukurydzy+ 5 ząbkow czosnku wymieszanych z naturalnym jogurtem i 4 ł majonezu Winiar :lol:
Ostatnio edytowano 15.12.2006 22:40 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 15.12.2006 22:39

Pieczeń po kozacku - superrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.12.2006 23:10

Jak byłem mały - mam mówiła mi, że zawsze chciałem "basy" i "górka" :wink:
To znaczy: kiełbasy i ogórka :lol:
I tak mi zostało- lubię dobrą kiełbaskę, a i ogórkiem też nie pogardzę :D :P
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 15.12.2006 23:21

Znam takiego co zawsze chciał do jedzenia"małdetarda", a rodzice po roku doszli do tego, że chodzi mu o musztardę. Dobra musztarda to jest połowa zadowolenia w jedzeniu kiełbasy, no chyba, że wolimy chrzan :!: :!: :!: :!: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: (ale chrzanię co?????????????????????) :papa: :papa: :papa: :papa:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 15.12.2006 23:55

Janusz Bajcer napisał(a):Jak byłem mały - mam mówiła mi, że zawsze chciałem "basy" i "górka" :wink:
To znaczy: kiełbasy i ogórka :lol:
I tak mi zostało- lubię dobrą kiełbaskę, a i ogórkiem też nie pogardzę :D :P

Ha ha. Mam to samo, do dziś wołają na mnie Jurek ogórek, kiełbasa i sznurek. Ale po co ten sznurek nie wiem do dziś!
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 16.12.2006 00:07

Sznurek choćby po to,że kiełbaska bez niego nie "egzystuje"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Wasza ulubiona potrawa - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone