Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

warto objechać tunele Sv.ROK i M.Kapela ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 10.08.2006 16:18

wyjeżdzam w poniedziałek przed świtem do Marusici , a tu jak widać już się korkują tunele ( Sv.Rok 8km ) i ciągle narasta !!! :( .
http://www.hak.hr/page.aspx?pageID=22
pytanie do tych co objeżdzali tunele czy odbijać już w Karlowacu na Slunj , czy tuż przed Sv.Rok jechać na Knin i niżej zjeżdzać na Split .
Czy ta tzw. stara magistrala jest dwupasmowa i da sie w miare rozsądnie rozwinąć prędkość ?
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 10.08.2006 16:35

Nie jest dwupasmowa, sporadycznie po dwa pasy na podjazdach. Ale osobiście polecam.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 10.08.2006 16:51

...jadąc w sobotę 29 lipca do Orebica jechałem przez Sv.Rok, w stronę do Splitu korków nie było, za to w stronę Zagrzebia była totalna masakra...wracaliśmy również w sobotę i zjechaliśmy przed tunelem z autostrady, na drogę krajową, dość mocno krętą i obleganą przez innych cwaniaków którzy chcieli ominąć tunel, ale ruch był płynny, na pewno trochę czasu i nerwów zaoszczędziliśmy...Mala Kapela pokonana już bez problemu...warto słuchać programu II chorwackiego radia gdzie często podawane są informacje o korkach w kilku językach...jak ktoś ma radio z RDS żaden problem, wystarczy ustawić TF i radio automatycznie na te wiadomości się przełączy...POZDRAWIAM
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 10.08.2006 19:30

zibek napisał(a):wyjeżdzam w poniedziałek przed świtem do Marusici , a tu jak widać już się korkują tunele ( Sv.Rok 8km ) i ciągle narasta !!! :( .

:lool: , a w poniedziałek wieczorem to z tego dzisiejszego korka bedą tylko wspomnienia :papa:
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 10.08.2006 20:47

szunaj11
:lool: , a w poniedziałek wieczorem to z tego dzisiejszego korka bedą tylko wspomnienia :papa:

Potwierdzam w obie strony jechałem przez te tunele w środku tygodnia, autostrady kompletnie puste, raz na kilka minut ja kogoś wyprzedzałem albo ktoś wyprzedzał mnie.
Aż się wierzyć nie chce słuchając o tym co się tam dzieje w soboty.
Od poniedziałku do czwartku można tymi autostradami, w tym tunelami, jechać praktycznie z dowolną uznaną przez siebie prędkością. W ogóle nie ma ruchu, a by wyobrazić sobie korki w tych miejscach, trzeba wyobrazni.
Dla porządku dodam że jechałem w połowie lipca, wracałem na poczatku sierpnia, raz w środę, raz w czwartek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2006 21:02

W sobotę jechałem do Cro i była masakra. Wracałem do Polski w piątek-pustki.
FUX
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 10.08.2006 21:04

W ten poniedzialek moga byc korki!
W chorwacji tak jak u nas obchodzone jest święto (Velika Gospa) i podejrzewam że duza ilość osób może wybierać się do Medugorje ( w zeszłym roku byłam podczas tego swieta w cro i w tym dniu to miejsce odwiedziło kilkaset tysięcy pielgrzymów)
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 11.08.2006 22:31

Kolega uciekał przed korkami z autostrady na jadrankę i sobie chwali. Ja sam potulnie odstałem w korkach. Mam wrażenie, że z roku na rok jest coraz gorzej, mimo, że należy podziwiać Chorwatów za tempo budowy autostrad. Widać przy tym natężeniu ruchu musieliby budować czteropasmówki w dwie strony.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2006 06:42

G. Drzycimski napisał(a):Kolega uciekał przed korkami z autostrady na jadrankę i sobie chwali. Ja sam potulnie odstałem w korkach. Mam wrażenie, że z roku na rok jest coraz gorzej, mimo, że należy podziwiać Chorwatów za tempo budowy autostrad. Widać przy tym natężeniu ruchu musieliby budować czteropasmówki w dwie strony.

4 pasy, hm nie widzę potrzeby. Z bramkami, przejściami granicznymi, tunelami (po dwie nitki w każdą stronę) TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O Mariborze nie wspominam. Działają.

FUX
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.08.2006 18:39

W kontekście weekendowych korków tunelowych. chciałem się dowiedzieć o jazdę w sobotę, ale po sezonie.
Będę jechał w sobotę 23.09. od PLitvic (wyjadę ok. 7-8.00.) do Trogiru. Poradźcie jaki wariant wybrać - pojechac 1 (lub E 71 wg innych oznaczeń), skręcić z niej i wjechać na autostradę na wjazd Ploca (przed tunelem Sv. Rok), pojechać 1-ką, a potem 27 i wjechać na autostradę w Benkovacu, czy też 1-ką do Knina, a potem 33 i lokalnymi drogami. Chciałbym być w Trogirze jak najszybciej ok 11.00.
Chciałbym zapytać też o drogę powrotną od Splitu do Karlovaca - wracam też w sobotę ale 30.09. - czy wybrać któryś z powyższych wariantów, czy jechać autostrada od poczatku?
Z góry dzięki za oczywiście dobre rady.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 13.08.2006 18:54

W tym terminie nie inaczej jak autostrada zwłaszcza że zależy ci na czasie. :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.08.2006 23:11

krzysio21 napisał(a):W tym terminie nie inaczej jak autostrada zwłaszcza że zależy ci na czasie. :papa:

I w stronę do :hut: i w stronę z :papa: ?
Jak tak to bardzo miła wiadomość. :D
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 15.08.2006 11:15

I w stronę do :hut: i w stronę z :papa: ?

Tylko autostrada :papa:
Piotrys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrys » 15.08.2006 13:26

Od poniedziałku do czwartku można tymi autostradami, w tym tunelami, jechać praktycznie z dowolną uznaną przez siebie prędkością. W ogóle nie ma ruchu, a by wyobrazić sobie korki w tych miejscach, trzeba wyobrazni.

W sierpniu nie jest już tak różowo. Jechałem do Cro w poniedziałek 31.07 i rzeczywiście na autostradzie był luz. Wracałem do Polski w czwartek 10.08, w Chorwacji przed tunelami robiły się korki i przejazd przez jeden z nich trwał godzinę. Z tego co widziałem przejazd tunelami w drugą stronę był bezproblemowy.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 15.08.2006 19:42

Jak to mówią rodacy " czas to pieniądz".Ale jadąc w daleką odległą drogę, jakkolwiek by się
planowało podróż, warto wkalkulować korki i inne niespodzianki, które czyhają na trasie !
Każdemu się spieszy do CRO i z powrotem, ale nie traktujmy tej drogi jako rutynowej trasy do pracy i z powrotem. Dla mnie dzień wyjazdu jest pierwszym dniem wakacji i tak go traktuje. Zawsze jadę około 24 godzin. Po autostradach też śmigam. Ktoś ostatnio mi mówił,
że ze Szczecina do Splitu jechał 18 godzin. Kurcze pytam się jak ???????
Weźmy pod uwagę, że do Cro i z powrotem jadą ludzie z całej Europy i gdzieś na trasie coś komuś się może zdarzyć. Bądźmy wyrozumiali na takie zdarzenia !!!!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone