Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WARSZTATY z FOTOGRAFII OGÓLNEJ w CRO KWIECIEŃ 2011

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 26.09.2010 15:04

Aldonka napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):
Aldonka napisał(a):Ja na kwiecień bardzo chętnie. Problem mam tylko z aparatem. Jak dam radę kupić lustrzankę do tego czasu to jadę, jak nie to chyba nie ma sensu.
lustro lepiej, ale nie jest obowiązkiem. Czym robisz teraz??

Panasonik Lumix DMC-FZ50. Jest super, ale to nie lustro niestety.

nie wiadomo czy niedługo lustra znikną z taśm produkcyjnych, ale my nie o tym. specyfikacja tago aparstu wygląda ciekawie, mozna zapisywać w formacie RAW, dla mnie do krajoprazu jedynia trochę brak szerszego kąta. 35mm jest ok ale nie dość w wielu sytuacjach. Co do jakosci obrazu,obiektywu rozpiętości tonalnej ni mam pojęcia. Ważne jest by aparat miał tryby półautomatyczne i ręczne.

Co do lustrzanek, ja siedzę w Canonie ale równie dobre Nikony i tak naprawde sony i inne w dobrych warunkach oświetleniowych nie będą gorsze. Osobiście ja kupowałbym używkę z niewielkim przebiegiem (chyba że na FV) a wyższy model niż nówkę typowo amatorską za tę samą kasę. Wiem jednak iż ludzie chcą mieć nówki gwarancję itp. zakup lusrzanki to dopiero początek przygody w sprawianiu sobie przyjemnośći. Najdroższe to obiektywy, im lepszy tym droższy, ale nie tak że 2x droższy 2x lepszy, 2x ostrzejszy. Jest wiele cech, na które wpływa cena.Na początek wystarczy obiektyw kitowy, który tak naprawdę nie jest taki zły;).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 28.09.2010 08:26

Kowal38 napisał(a):Hejka!
Marku mam prośbę, czy mógłbyś polecić 3 modele lustrzanek cyfrowych ( cena w granicach 1000-1500 zł, może to być cena za używaną
lub nową)
W tym temacie jestem zupełnym amatorem ( mam kompakt sony H-10)
Sam od niedawna myślę o jakimś podstawowym kursie fotografii, bardzo mnie to zaczęło pociągać.
Myślę właśnie o takim prezencie ( od Mikołaja) pod choinkę.
Jeżeli moje marzenia się spełnią ( a byłem grzeczny prawie przez cały rok) , a Twoja propozycja na wiosnę byłaby nadal aktualna i termin mi
odpowiadał , to chętnie bym skorzystał z Twojej oferty!

ps: prośba do Admina , aby ewentualnej odpowiedzi Marka na moje pytanie nie traktował jako reklamy , lecz jako pomoc dla nowicjusza w tym temacie.

Dzięki! :wink:
myślę że ten wątek i w nim masz linki do poprzednich namiesza ci jeszcze bardziej;):
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26659
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 28.09.2010 18:55

pytanie mam i prośbę do Chorwatów znaczy i tam mieszkających: poszukujemy ciekawych i wartych fotoreportażu miejsc, zawodów (najlepiej regionalnych), ciekawych ludzi itp.Znane zabytki wielu już bokiem wychodzą, choć na pewno są te mniej popularne a warte uwiecznienia. Planujemy z kolegą skoczyć na 3 dni na CRO by dopiąć wszystko na ostatni guzik.
Sądzę, ze kwietniowa fotoCROekspedycja zakończy się sukcesem bo włożę w nią całe swoje serce - jak z resztą w każdy swój pomysł. Niech mnie więc nikt od tego nie odwodzi bo i tak dojdzie do skutku:) O w mordę, ale piep..ę :oops:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.10.2010 10:09

no nic, nikt nie zaproponował żadnych ciekawych opcji na widoki czy reportaże. Mam sam kilka pomysłów i w poniedziałek ruszam na tygodniowy rekonesans i ustalenie szczegółów na miejscu. Będę więc w Podgorze do następnego poniedziałku czyli do 18.10.2010. Jakby komuś się coś przypomniało to jestem otwarty, znaczy się mam tam WIFI;).
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.10.2010 10:57

Marku a myślałeś o Półwyspie PREVLAKA na samym południu południa Chrowacji :?: Była tam kiedyś baza wojskowa a w 2002 roku ten półwysep został przekazany w ręce Chorwatów. Sam będąc tam w 2006 roku kopałem jeszcze nogą w stare wojskowe skrzynie...

Spojrzenie twoim obiektywem może być ........ zaskakujkące. Mało kto tam dociera ;)

Punkt 8

Tu dokładniej o półwyspie;)

A tu jego mapka
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.10.2010 12:36

Lechu, dzięki:)

zaraz patrzę. Mnie nie chodzi tylko o to bym ja, ale by grupa, która się z nami wybierze na wiosnę miała coś innego do fotografowania niż mury Dubrownika;)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 09.10.2010 21:15

Do Prevlaki to trochę moim zdaniem daleko, jak na tygodniowy wypad.
Podgora.... może być.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.10.2010 21:55

agniecha0103 napisał(a):Do Prevlaki to trochę moim zdaniem daleko, jak na tygodniowy wypad.
Podgora.... może być.
jeśli nam się uda zgromadzić 17 osób to bus nas bedzie woził (wówczas w cenie 460zł mamy na tydzień dojazd i dwóch kierówców, którzy nas będą wozić wszędzie (w cenie mielibyśmy ok 800-1000km oprócz dojazdu i powrotu;) ).
Fatamorgana
Koneser
Re: Warsztaty Fotograficzne Na Cro..??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.10.2010 11:44

Bodzioch Marek napisał(a):W zwiazku z wieloma pytaniami.. dla wszystkich, którzy zaczynają przygodę z forotgafią, a także tych którzy zdjęcia już robią, a chcą swój warsztat podciągnąć: planujemy, tzn ja i mój kolega Marcin Bittner, z którym już od pewnego czasu z powodzeniem organizujemy szkolenia z fotografii ślubnej zorganizować warsztaty z fotografii dla "wszytkich".

Witam. Pomysł nie jest zły, bo zawsze lepiej się nauczyć od kogoś, kto wie więcej, ale...
Czyli jak dobrze rozumiem, jesteście specjalistami od ślubnej, ale chcecie uczyć innej?
Z reguły to jest tak, że fotografii krajobrazowej uczą fotografowie krajobrazu. Fotoreportażu uczą również specjaliści od tegoż itd.
Ja rozumiem, że będąc fotografami ślubnymi macie opanowany warsztat ogólny, ale chyba nie powiesz, że jesteście specjalistami od wszystkiego.
Chcąc rzeczywiscie uczyć poszczególnych dziedzin fotografii trzeba po prostu być z nimi dobrze otrzaskanym.
Nie twierdzę, że to ma być dyplom z uniwerku, ale z tego co wiem, to zajmujący się na serio ślubami nie maja po prostu raczej czasu na uprawianie innych dziedzin, zatem kiedy wy nabyliście PRAKTYCZNEJ wiedzy z owych innych dziedzin? :roll: :?: Tu nie wystarczy dobrze znać PS-a.

Checmy zacząc od podstaw, którym często już długo fotografującym brakuje. Temat rzeka lecz chcielismy się ograniczyć do: fotografii krajobrazowej, fotografii portretowej, fotografii rodzinnej (głównie dzieci),z elementami reportażu. ...

..Proponujemy: za 790zł siedmiodniowe warsztaty na terenie Chorwacji z noclegami w apartamentach w Podgorze, z wyżywieniem własnym. Rozważamy zorganizowanie dojazdu, 700zł/ os przy 10 osobach, 470 przy 15-17osobach.

Impreza dojdzie do skutku przy 10+ osobach

hejjj, czy są jacyś chętni :wink: ??

Tak więc już rozumiem...
Takich szkoleń jest coraz więcej (lepszych i gorszych)- po prostu niektórzy chcą zarobić swoją wiedzą z uwagi na rosnącą popularność fotografii i szybko zwiększającą się liczbę amatorów, ale tylko nieliczni chcą jechać taki kawał drogi, żeby odbyć taki kurs, który zresztą jest możliwy obecnie w każdym większym mieście- wystarczy przejrzeć plany rozmaitych stowarzyszeń foto, klubów (rzeczywistych i wirtualnych).
W dodatku nie brakuje kursów o wiele tańszych, a nawet darmowych, które są organizowane przez kluby i osoby zajmujące się kulturą oraz sztuką przy niektórych urzędach miast- też pół darmowe/darmowe (i na miejscu, w kraju!) i prowadzone przez obeznanych w temacie.
W dodatku w naszym kraju nie brak dobrych plenerów foto, które są nie tylko dla klubowiczów- wszystko to w ramach popularyzacji fotografii i przy okazji promocji marki sprzętu.

Krótko mówiąc, Twój pomysł jest co najwyżej dla wyjątkowo upartej grupki zapaleńców, ale nie bardzo dla typowych fotoamatorów, którzy mają zamiar powiększyć swoją wiedzę (nie sądzę, że koniecznie wydadzą 7 stów i będą mieli tyle czasu, żeby aż w CRO nauczyć się czegoś).
Jeśli jednak się tacy znajdą, to tylko życzyć powodzenia.
W końcu chodzi o to, aby połączyć miłe z praktycznym.

Nie sądź, ze chcę skrytykować Twój zamysł. :wink:
Po prostu piszę co myślę, a to co myślę nie bierze się znikąd- brałem udział w niejednym takim szkoleniu/kursie...plenerze itd.
Wiem dobrze jakie jest podejście ludzi.
Ogólnie to ciężko jest skupić się na samej fotografii będąc w CRO. :lol: :wink:

Pozdr.
marekb
Cromaniak
Re: Warsztaty Fotograficzne Na Cro..??

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.10.2010 12:12

Fatamorgana napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):W zwiazku z wieloma pytaniami.. dla wszystkich, którzy zaczynają przygodę z forotgafią, a także tych którzy zdjęcia już robią, a chcą swój warsztat podciągnąć: planujemy, tzn ja i mój kolega Marcin Bittner begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, z którym już od pewnego czasu z powodzeniem organizujemy szkolenia z fotografii ślubnej zorganizować warsztaty z fotografii dla "wszytkich".

Witam. Pomysł nie jest zły, bo zawsze lepiej się nauczyć od kogoś, kto wie więcej, ale...
Czyli jak dobrze rozumiem, jesteście specjalistami od ślubnej, ale chcecie uczyć innej?
Z reguły to jest tak, że fotografii krajobrazowej uczą fotografowie krajobrazu. Fotoreportażu uczą również specjaliści od tegoż itd.
Ja rozumiem, że będąc fotografami ślubnymi macie opanowany warsztat ogólny, ale chyba nie powiesz, że jesteście specjalistami od wszystkiego.
Chcąc rzeczywiscie uczyć poszczególnych dziedzin fotografii trzeba po prostu być z nimi dobrze otrzaskanym.
Nie twierdzę, że to ma być dyplom z uniwerku, ale z tego co wiem, to zajmujący się na serio ślubami nie maja po prostu raczej czasu na uprawianie innych dziedzin, zatem kiedy wy nabyliście PRAKTYCZNEJ wiedzy z owych innych dziedzin? :roll: :?: Tu nie wystarczy dobrze znać PS-a.

Checmy zacząc od podstaw, którym często już długo fotografującym brakuje. Temat rzeka lecz chcielismy się ograniczyć do: fotografii krajobrazowej, fotografii portretowej, fotografii rodzinnej (głównie dzieci),z elementami reportażu. ...

..Proponujemy: za 790zł siedmiodniowe warsztaty na terenie Chorwacji z noclegami w apartamentach w Podgorze, z wyżywieniem własnym. Rozważamy zorganizowanie dojazdu, 700zł/ os przy 10 osobach, 470 przy 15-17osobach.

Impreza dojdzie do skutku przy 10+ osobach

hejjj, czy są jacyś chętni :wink: ??

Tak więc już rozumiem...
Takich szkoleń jest coraz więcej (lepszych i gorszych)- po prostu niektórzy chcą zarobić swoją wiedzą z uwagi na rosnącą popularność fotografii i szybko zwiększającą się liczbę amatorów, ale tylko nieliczni chcą jechać taki kawał drogi, żeby odbyć taki kurs, który zresztą jest możliwy obecnie w każdym większym mieście- wystarczy przejrzeć plany rozmaitych stowarzyszeń foto, klubów (rzeczywistych i wirtualnych).
W dodatku nie brakuje kursów o wiele tańszych, a nawet darmowych, które są organizowane przez kluby i osoby zajmujące się kulturą oraz sztuką przy niektórych urzędach miast- też pół darmowe/darmowe (i na miejscu, w kraju!) i prowadzone przez obeznanych w temacie.
W dodatku w naszym kraju nie brak dobrych plenerów foto, które są nie tylko dla klubowiczów- wszystko to w ramach popularyzacji fotografii i przy okazji promocji marki sprzętu.

Krótko mówiąc, Twój pomysł jest co najwyżej dla wyjątkowo upartej grupki zapaleńców, ale nie bardzo dla typowych fotoamatorów, którzy mają zamiar powiększyć swoją wiedzę (nie sądzę, że koniecznie wydadzą 7 stów i będą mieli tyle czasu, żeby aż w CRO nauczyć się czegoś).
Jeśli jednak się tacy znajdą, to tylko życzyć powodzenia.
W końcu chodzi o to, aby połączyć miłe z praktycznym.

Nie sądź, ze chcę skrytykować Twój zamysł. :wink:
Po prostu piszę co myślę, a to co myślę nie bierze się znikąd- brałem udział w niejednym takim szkoleniu/kursie...plenerze itd.
Wiem dobrze jakie jest podejście ludzi.
Ogólnie to ciężko jest skupić się na samej fotografii będąc w CRO. :lol: :wink:

Pozdr.
odpowiem ci już z CRO bo właśnie wyjeżdżam. Krótko kiedy nauczylismy się krajobrazu?? w podstawówce i potem przez wiele lat, zanim zająłem się na poważnie ślubami. Co do reportażu, to nie ma lepszej szkoły niż dzień śłubu. Co do portretu to już chyba nie muszę ci tłumaczyć. Nie mam dyplomu z krajobrazu tak jak i nie mam żadnej szkoły skończonej z fotografii ślubnej. Nie ode mnie wyszedł pomysł a od ludzi, którzy piszą, pytają, nawet wielu moich klientów. W najbliższym czasie powstanie strona i zobaczysz nasze widoczki i inne :P

co do skupienia tylko na fotografii, dlatego wybrany jest termin wiosenny

ok spadam będę tu jutro wieczorem
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.10.2010 07:51

ok, jestem na CRO i od wczoraj szukam, na razie w necie;) ciekawych miejsc. Z ciekawych do repo -jak mysle- i w poniedziałek płyne na Brać do jednej osoby, która mnie wprowadzi na teren kopalni marmuru i szkoły przy niej.
Do krajobrazu wybrałem wstepnie:
Bacina
Wodospady Kravica (nie wiem czy ktoś wie czy to tamjest nad wodą taki stary drewniany dom..??)
Imotski
pocitelj

o pobliskich miejscach typu Stara Podgora itp nie wspominam
może jeszce jakies inne, może blizsze miejsca polecacie??
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.10.2010 16:44

Bodzioch Marek napisał(a):ok, jestem na CRO i od wczoraj szukam, na razie w necie;) ciekawych miejsc. Z ciekawych do repo -jak mysle- i w poniedziałek płyne na Brać do jednej osoby, która mnie wprowadzi na teren kopalni marmuru i szkoły przy niej.
Do krajobrazu wybrałem wstepnie:
Bacina
Wodospady Kravica (nie wiem czy ktoś wie czy to tamjest nad wodą taki stary drewniany dom..??)
Imotski
pocitelj

o pobliskich miejscach typu Stara Podgora itp nie wspominam
może jeszce jakies inne, może blizsze miejsca polecacie??

Bacina - bajka; Imotski - ok; Kravica (domku nie kojarzę - może gdzieś dalej jest) - też, ale raczej z dalszej odległości - blisko wodospadów jest bardzo dużo wilgoci w powietrzu. Malownicza jest też (na pewnych odcinkach) trasa zjazdu z autostrady Ravca - Ploce (p. Vrgorac).

W pobliżu jest oczywiście także Mostar - mz znacznie lepszy do łapania kadrów niż Dubrownik, który (wbrew pozorom) z różnych przyczyn jest "fotograficznie" twardym orzechem do zgryzienia :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 13.10.2010 16:59 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.10.2010 16:58

dzieki Rafał, jadę jutro rano tą trasą, dziś jakoś porakijkowo było i odpusciłem na rzecz kąpieli morskiej i małego spaceru po Makarskiej z ogołoconym z towarów konzumem (żeby cevapi nie było :cry: )
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.10.2010 17:00

Tylko Marek ten zjazd nie drogą przez Metkovic ale p. Vrgorac i dalej na Umcani, Strasevice - generalnie to rejon Bacinskich tylko wyżej nad Ploce.

Z Peljeska miałem kawałek, inaczej na pewno bym tam się szarpnął :wink:

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 13.10.2010 20:13

Że się wtrącę... imo Dubrownik i inne znane miasta są właśnie dobre do nauki, bo wszyscy je znają ze zdjęć z przewodników i takie warsztaty mogą nauczyć ludzi innego spojrzenia, innej perspektywy, szukania ciekawych kadrów...

Marku, a na twoje warsztaty ślubne kiedyś się natknęłam w necie, bo myślę sobie nawet o czymś takim w ramach doszkolenia na ciężkie i stresowe sytuacje ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

WARSZTATY z FOTOGRAFII OGÓLNEJ w CRO KWIECIEŃ 2011 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone