Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa- Tucepi - dylemat

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Warszawa- Tucepi - dylemat

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.07.2013 13:02

witam,
Czytam forum od kilku tygodni i mam coraz większy dylemat.
Jak najlepiej jechać trasą Warszawa - Tucepi.
Chodzi mi o komfort jazdy, koszty dodatkowe za winietki itd.

Czy przez Słowację // Bratysławę - Csorną // czy standardowo przez Banską Bystrzycę i dalej Balaton.
Jeśli zatrzymałbym się na nocleg nad Balatonem to wyruszając z rana w Tucepi bym był późnym popołudniem / jazda w ciemno noclegowo /

Czy Austria, Słowenia.
Jedziemy w poniedziałek lub wtorek więc weekend odpada.

Jazda z 7 latkiem więc nocleg obowiązkowo, dwóch kierowców.

Przeczytałem mnóstwo postów ale każdy pisze co innego :(

Może ktoś jechał na dniach przez Węgry, jak wrażenia.

Pozdrawiam
pilach
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilach » 26.07.2013 16:31

Jeśli dwóch kierowców to można liczyc na przelot bezpośredni bez noclegu.Maluch śpi nocą.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 26.07.2013 16:45

ja lecialem do Tucepi 2 razy i jezeli zalezy Ci na komforcie to nic tylko Czechy-Austria-Slowenia. Droga prosta i autostrada jak po sznurku. Mozesz ewentulanie ominac autostrade slowenska, ale szczerze powiem ze ja wolalem zawsze placic i sie nie przjemowac (to gwoli komfortu)

wyjazd okolo 16 i na dwoch kierowcow powinniscie byc na miejscu okolo poludnia. ja trase robilem sam i tak mi wychodzilo z krotkimi postojami

przez slowacje/wegry nie jechal jeszcze, ale jutro przetrenuje ale tylko dlatego ze mamy w planach kilka dni w Budapeszcie
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.07.2013 17:43

Jeden z kolegów który był 3 razy w CRO proponował następującą trasę:

http://goo.gl/maps/Y4Vx7

a dalej to już wiadomo jak

A dla Ciebie opis drogi do Budapesztu

cyt z jednego z portalu podróżniczego

Najwygodniejszą i najbardziej polecaną przeze mnie trasą przejazdu jest przekroczenie granicy polskiej w Zwardoniu, a następnie skierowanie się ku Žilinie i stamtąd obranie drogi na Bratysławę, skąd już bez problemu trafimy do Budapesztu. Trasa ta zasługuje na uwagę, ponieważ w znakomitej większości prowadzi po drogach szybkiego ruchu i autostradach, a jedynym wąskim gardłem jest odcinek między Bielsko-Białą i początkiem autostrady na Słowacji (około 150 km). Wymaga też przekroczenia tylko jednego przejścia granicznego.

Inna zalecana przez przewodniki trasa wiedzie przez Cieszyn i później przez Słowację, gdzie pokrywa się z opisaną wyżej. W tym wypadku przekroczyć trzeba dwie granice: wpierw czeską, a później słowacką, co jednak nie pomoże nam w ominięciu równie przykrego i długiego "wąskiego gardła" z przygranicznych dróg dojazdowych. Dopiero po wyjeździe do autostradę do Bratysławy podróż będzie mogła nabrać tempa.

Inne trasy wiodą przez Kraków i przejście graniczne w Chyżnem, Bańską Bystrzycę lub przez Piwniczną, Prešov i Košice do Miskolc. Polecam je głównie osobom udającym się w północne lub wschodnie regiony Węgier i omijające Budapeszt. Przejazd tymi trasami zabiera zazwyczaj znacznie więcej czasu niż przez autostrady, nawet przy założeniu konieczności nadłożenia drogi. Jest to spowodowane tym, że wiodą przez górzyste rejony Słowacji i nawet gdy mapa na to nie wskazuje, droga może składać się głównie z zakosów, gdzie rozwinięcie większej prędkości jest niemożliwe, za to gdzie wymagane jest naprawdę duże zaangażowanie uwagi kierowcy. Jeśli natomiast mamy ochotę na spokojną wycieczkę krajoznawczą, to polecam je z całym sercem - widoki roztaczające się z okien pojazdu, szczególnie w słoneczny jesienny dzień, potrafią zapierać dech w piersiach.
db78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) db78 » 26.07.2013 20:59

Ja jechałem z Ostrołęki do Wiednia (800km) z 7-latką, tam nocleg w hotelu xyz 3 minuty od Prateru (córa zachwycona) i z rana lecisz 800 km przez SLO do Tucepi. Wjeżdzając do Czech z A1 masz Shell i tam kup winiety na Czechy i Austrię. Jestem właśnie w Tucepi. Jak coś pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdr
Darek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone