cieszyn
napisał(a) mottom » 01.07.2009 08:23
petr -
Generalnie do Cieszyna powinienem się wyrobić w 5-6 godzin (przy założeniu w miarę luźnej trasy) - rzadko tam jeżdżę więc nie mam specjalnego doświadczenia.
Wyjazd przed 12 (zanim się obudzimy i spakujemy itp to trochę zejdzie) + 6 godzin spokojnej jazdy to na granicy około 18 (czyli pod wieczór, lub jak kto woli późnym popołudniem
).
W czasie jazdy moja żona potrafi spać (nawet jak jest jasno
) więc powinna mieć wystarczająco siły żeby mnie zmienić w godzinach nocno-porannych na autostradzie w CRO (do Zagrzebia spokojnie powinienem dojechać sam) - wtedy się zdrzemnę na 2, może 3 godziny - wystarczy (grałem na weselach - mam wprawę).
Postanowienie "na raz" bierze się z dwóch faktów :
1. czas - jak już wyjeżdżam na upragnione wakacje to chcę być na miejscu jak najszybciej (zwiedzanie po drodze mnie specjalnie nie interesuje - jadę do CRO żeby pływać po Adriatyku)
2. ładunek - zabieram ponton z silnikiem co powoduje, że będę miał ładunek na dachu (cześć w BREZENTOWYM boksie Thule Ranger 90, część w torbie przywiązana bezpośrednio do belek). Każde zatrzymanie na nocleg po drodze to potencjalna sposobność do kradzieży (żaden ubezpieczyciel nie ubezpiecza kradzieży pontonu
), a nie specjalnie chce mi się to wyładowywać na postoju (ładunek i rozładunek trwa dlatego też wyjedziemy tak późno).
Oczywiście - jeżeli ja nie będę miał siły dalej prowadzić (bezpieczeństwo przede wszystkim), a żona stwierdzi podobnie - to nie ma "to tamto" zatrzymamy się nawet w Grand Hotelu
Pozdrawiam