Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Szibenik pierwszy raz prosze o informacje

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 10.06.2011 12:00

el_guapo napisał(a):
ronal napisał(a):kupić wszystkie winietki już na granicy czy tez na wjazdach lub po trasie?? Czy lepiej kupić w PZM - cie ??

Tylko na granicach i stacjach za granicami.]

My wolimy PZMot nie musimy potem zatrzymywać się bez powodu szukać gdzie kupić winiety... i to dla kilku złotych oszczędności ale ogólnie to kwestia upodobań :lol:
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 12.06.2011 19:50

ronal napisał(a):ale generalnie wychodzi to taniej niż przez czechy i austrie i słowenie??
Jezdze od 11 lat w te rejony włochy/chorwacja i przerobilem różne scenariusze, jadę z mazur przez Warszawę, Zwardon, Bratyslawe,wiedeń,Słowenie z ominieciem autostrady przez Ptuj, oszczędzam te 30 euro, winiety kupujesz na stacjach paliw lub w oznaczonych punktach na pewno znajdziesz, nocowalem kiedyś w polsce ale to bez sensu, teraz nocuje e Oek Graz takze bez paniki, teraz łatwiej się jeździ niż 10 lat temu, ją jadę teraz 3.07 ta właśnie trasą, jakby co pisz na priv chętnie pomogę.
ronal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronal » 12.06.2011 20:39

witam gościak jakbyś mógł podać emaila to było ok chętnie w razie co zadzwonie nawet dobrze jest posłuchać mądrej osoby
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 13.06.2011 10:00

ronal napisał(a):witam gościak jakbyś mógł podać emaila to było ok chętnie w razie co zadzwonie nawet dobrze jest posłuchać mądrej osoby
Ostatnio edytowano 15.06.2011 18:07 przez gosciak, łącznie edytowano 1 raz
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 13.06.2011 10:23

A ja (wstepnie) sobie wymysliłem z Warszawy taką trase...
Wawa- Radom-Rzeszów Barwinek-Miskolc-Budapeszt-Zagrzeb i dalej autostradą na południe. Wyjeżdzam niestety w piątek.
Plusy(wg mnie) tej trasy:
- nie jade remontowaną katowicką ( można stracić na jeździe do Piotrkowa parę godzin),
-ryzyko duzego ruchu na Śląsku w piątek wieczorem
- nie wydaję 15 Euro na winietę słoweńska (w zeszłym roku wydałem) lub nie plącze się bocznymi drogami po Słowenii,
- podobno dużo mniejsze ryzyko korków na Granicy H-HR niż Slo-HR
- po przebrnieciu przez PL i SK już autostradą prawie do końca.
-nigdy tą trasą nie jechałem- zaspokojona ciekawość :wink:
Minusy:
- przez Polskę zwykłymi drogami ( tylko do Radomia dwupasmówka)
- fatalny kawałek drogi na Słowacji
- kręta droga przez Bieszczady ( choroba lokmocyjna dziecka :cry: )

Czyli dalej mysle... :roll:
mtomeks
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mtomeks » 14.06.2011 19:24

Witam
Wyjeżdżam w piątek w okolice Szibenika dokładnie do Jadriji. Mam zamiar wylądować na miejscu 18.06 ale jeszcze nie wiem o której dokładnie - jak dojadę do południa będzie ok. Jadę z dwójką dzieci i generalnie z doświadczenia powiem Wam, że w grę wchodzi jedynie jazda nocna. Tak więc wyruszam z Rzeszowa w jedynym słusznym i rozsądnym kierunku na Barwinek - daleko tej trasie do Bieszczad ale zgadzam się jest kręto - przez co ciekawie. Później Słowacja i tu nie będę hojny dla przejechania niespełna 30km odcinka autostrady, więc polecę sobie równolegle z zachowaniem dozwolonej prędkości (tu przestrzegam wszystkich - za "rychlosc" się płaci sporą "pokutę", za brak winiety również - w przypadku próby przebycia autostrady bez niej ;)).
Tak dla przykładu powiem Wam, że mój przyjaciel, z którym zresztą teraz jedziemy na wspólne wakacje przekroczył dozwoloną prędkość dokładnie o 25km/h dostał do zapłaty 100 Euro , ponieważ miał przy sobie jedynie 70 jakoś się mu ślizgnęło ale już straszyli go poważniejszymi sankcjami z zabraniem prawka włącznie. Dla zainteresowanych w okolicach Presova skręca się na prawo od autostrady (Haniska) i jedzie wzdłuż trakcji kolejowej - droga bodajże 68.
Później już fragmencik z Koszyc do granicy i dalej mam zamiar już częściej używać tempomatu.
Jedynie zastanawia mnie jak to będzie w Budapeszcie bo dawno tam nie byłem (w sensie czy czeka mnie jakaś obwodnica?) ale szczerze nie zawracam sobie tym głowy. Biorę trochę forintów i kun na drogę, gdyż w banku Pekao S.A. pomiędzy bodajże godziną 3:00 a 5:00 jest przetwarzanie i już zdarzyło mi się o tej godzinie robić postój na stacji i oczywiście był ZONK podczas płatności kartą. Jak tylko szczęśliwie uda mi się obrócić to w lipcu podrzucę jakieś szczegóły oczywiście dla zainteresowanych. Pozdrawiam
AMFI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AMFI » 14.06.2011 19:32

Wojtek napisał(a):A ja (wstepnie) sobie wymysliłem z Warszawy taką trase...
Wawa- Radom-Rzeszów Barwinek-Miskolc-Budapeszt-Zagrzeb i dalej autostradą na południe. Wyjeżdzam niestety w piątek.

My jedziemy dokładnie tą samą trasą, tyle że ruszamy w czwartek. Plusy i minusy wyważyliśmy takie same, a o decyzji zaważyło, ze nie znamy tej trasy po Polsce... a lubimy nowości :)

No to szerokości :)
AniaBlanka1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaBlanka1 » 13.08.2011 12:19

gosciak napisał(a):
ronal napisał(a):witam gościak jakbyś mógł podać emaila to było ok chętnie w razie co zadzwonie nawet dobrze jest posłuchać mądrej osoby

Chcialam zapytac o cos - mianowicie slyszalam od jednej osoby,ze niby na granicy slowenskiej karza zawracac jak sie nie ma winiety :O,ze podobno zmuszaja do jej wykupienia,tzn.jak przekraczasz granice i jej nie masz,to masz zawrocic i kupic.Wydalo mi sie to bzdurne strasznie,poniewaz slowenia poleciala by naprawde ostro nakazujac jechac przez autostrade...przeciez to nasz wybor czy jedziemy autostrada czy innymi drogami,przynajmniej takie jets moje rozumowanie.

bede bardzo wdzieczna za jakies aktualne informacje.

pozdrawiam!
slaycio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaycio » 15.08.2011 16:28

AniaBlanka1 napisał(a):Chcialam zapytac o cos - mianowicie slyszalam od jednej osoby,ze niby na granicy slowenskiej karza zawracac jak sie nie ma winiety :O
!

Rozumiem że chodzi o granicę słoweńsko - chorwacką jadąc od strony Chorwacji.
Bo tylko taki scenariusz wydaje się być możliwy.

Przedwczoraj jechałem właśnie w tą stronę i ze smutkiem powiem że celnik nie chciał nawet mojego paszportu tylko poganiał by jechać dalej.
W sumie wszystkie moje "przygody" z granicami w trakcie podróży tak właśnie wyglądały.

Jadą głównym przejściem w Macelj po stronie słowenii nie wjeżdżasz na autostradę. Nie mogą więc winiety wymagać.

Jadąc wegierskim wariantem przez 86 też nie jedziesz autostradą słoweńską przy granicy.

Na tych więc przejściach możesz być spokojna.

No a wiadomo że w EU celnika nie spotkasz wiec wymagać winie nie ma jak.
AniaBlanka1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaBlanka1 » 15.08.2011 16:46

slaycio napisał(a):
AniaBlanka1 napisał(a):Chcialam zapytac o cos - mianowicie slyszalam od jednej osoby,ze niby na granicy slowenskiej karza zawracac jak sie nie ma winiety :O
!

Rozumiem że chodzi o granicę słoweńsko - chorwacką jadąc od strony Chorwacji.
Bo tylko taki scenariusz wydaje się być możliwy.

Przedwczoraj jechałem właśnie w tą stronę i ze smutkiem powiem że celnik nie chciał nawet mojego paszportu tylko poganiał by jechać dalej.
W sumie wszystkie moje "przygody" z granicami w trakcie podróży tak właśnie wyglądały.

Jadą głównym przejściem w Macelj po stronie słowenii nie wjeżdżasz na autostradę. Nie mogą więc winiety wymagać.

Jadąc wegierskim wariantem przez 86 też nie jedziesz autostradą słoweńską przy granicy.

Na tych więc przejściach możesz być spokojna.

No a wiadomo że w EU celnika nie spotkasz wiec wymagać winie nie ma jak.

Rozumiem,dziękuję serdecznie za odpowiedź,jadę jutro i mam nadzieję że również nie będzie kłopoty,a ta osoba co przekazała mi takie wieści się pomyliła.Wydało mi się to nazbyt absurdalne.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:))
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Szibenik pierwszy raz prosze o informacje - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone