Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[Sugestie] Warszawa-Pula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierad » 16.06.2010 20:45

Tą trasą (przez Słowację) jeźdźimy od 2006 roku, także jest to również kwestia przyzwyczajenia.
Najgorszy jest odcinek między Cieszynem a Ziliną, może również dlatego, że trafiamy tam zawsze ok. 7 rano i jest wzmożony ruch ze względu na dojazd do pracy.
Trasa przez Polskę nocą mija szybko. Jedzie się "Gierkówką" i trzeba pamiętać aby za Siewierzą skręcić na trasę omijającą Katowice. Od Bielska Białej jest super expresówka do granicy.
W tym roku jedziemy pierwszy raz na Brno z uwagi na nową autostradę pod Wiedniem i będę miał porównanie co do tras. Ruszamy po finale mistrzostw świata ok. 23.
ferrari_alex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferrari_alex » 17.06.2010 07:13

wierad, dzięki. Będę jechał wieczorem 1 lipca i chyba jadę przez Brno. Jak nowa jest ta Autostrada? Chcę kupić jakąś sensowną mapę. Mam nawigację, ale jestem z 2008 roku (od producenta, wbudowana) i boje się, że mogę nie mieć najnowszych danych. Wieć.....lepiej skorzystam z mapy...
Jeśli możesz zasugerować mapę, która jest sprawdzona na tego rypu trasę, będę wdzięczny.
Alex
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 17.06.2010 07:46

Do Puli najlepiej jechać przez drogą nr 1 na Cieszyn, potem kierunek Brno, Mikulov, obwodnica Wiednia, Graz, Maribor, Ljubljana, Koper, Umag, Pula.
To jest chyba najlepsza trasa na Istrię. Możne też jechać na Bratysławę zamiast na Brno, ale z doświadczenia wiem, że zanim z Cieszyna dojedziesz do Ziliny (tam zaczyna się autostrada słowacka) to Ci zejdzie 1-1,5h. W Cieszynie zaraz wpadasz obwodnicą na drogę szybkiego ruchu. Jeśli pojedzie wieczorem (wieczór na śląsku) to możesz zjechać z drogi nr 1 na A4 w kierunku Wrocław, na wysokości Gliwic zjechać na A1 w kierunku Rybnik, dalej przez Rybnik na Chałupki. Od Chałupek masz autostradę D1 w Czechach na Brno. Tylko nie pchaj sie na Rybnik w godzinach od 7-17 bo Rybnik w tych godzinach jest zapchany, wtedy lepszy jest Cieszyn. Pozdrawiam
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 17.06.2010 09:39

ferrari_alex napisał(a):wierad, dzięki. Będę jechał wieczorem 1 lipca i chyba jadę przez Brno. Jak nowa jest ta Autostrada? Chcę kupić jakąś sensowną mapę. Mam nawigację, ale jestem z 2008 roku (od producenta, wbudowana) i boje się, że mogę nie mieć najnowszych danych. Wieć.....lepiej skorzystam z mapy...
Jeśli możesz zasugerować mapę, która jest sprawdzona na tego rypu trasę, będę wdzięczny.
Alex

Tylko patrz na znaki, żadna mapa nie będzie Ci potrzebna. Nie jechałem ale zapewniam że kasztany na pewno zadbali o dobre oznaczenie obwodnicy Wiednia. Najpierw za Mikulovem wyskakujesz na A5, potem zapewne znaki zaprowadzą, pewnie jest oznaczenie albo A2 Graz albo Maribor (SLO).
ferrari_alex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferrari_alex » 17.06.2010 13:45

Dzięki:-)
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 17.06.2010 15:49

as12345600 napisał(a):Możne też jechać na Bratysławę zamiast na Brno, ale z doświadczenia wiem, że zanim z Cieszyna dojedziesz do Ziliny (tam zaczyna się autostrada słowacka) to Ci zejdzie 1-1,5h.

ale to chyba to samo co "dziura" w autostradzie między Brnem i obwodnicą Wiednia? Czy tam jest krócej?
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 18.06.2010 07:26

lukasz1977 napisał(a):
as12345600 napisał(a):Możne też jechać na Bratysławę zamiast na Brno, ale z doświadczenia wiem, że zanim z Cieszyna dojedziesz do Ziliny (tam zaczyna się autostrada słowacka) to Ci zejdzie 1-1,5h.

ale to chyba to samo co "dziura" w autostradzie między Brnem i obwodnicą Wiednia? Czy tam jest krócej?

Hmm w zeszłym roku nie jechałem, ale 2 lata temu od Bratysławy do Wiednia też nie było autostrady, tak jak między Mikulowem a Wiedniem. Zysk czasowy to autostrada D1 bezpośrednio do Chałupek. Jeśli o to Ci chodziło.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 18.06.2010 12:21

as12345600 napisał(a):
lukasz1977 napisał(a):

Hmm w zeszłym roku nie jechałem, ale 2 lata temu od Bratysławy do Wiednia też nie było autostrady, tak jak między Mikulowem a Wiedniem.

No jechaliśmy w tamtym roku z Bratysławy do Wiednia jak najbardziej autostrada - śmiga się bez przeszkód.
Chodziło mi o to, że pisałeś że z Cieszyna do Żiliny 1-1,5h bez autostrady to chyba tak jak między Brnem a obwodnica Wiednia?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

[Sugestie] Warszawa-Pula - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone