Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Plitvice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anusia
Croentuzjasta
Warszawa - Plitvice

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 11.07.2006 09:02

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc, poradę. Ile mniej więcej zajmuje wam dojazd do Plitvic?? chcielibyśmy przy okazji zwiedzania przenocowac tam gdzieś w okolicy, ale nie wiem czy to jest w ogole realne. Jedziemy z Wawy i tylko jeden kierowca :roll: no i boje się że nie da rady. Dodam że planowalismy trasę do Cro przez Słowację i Węgry. Z góry bardzo dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam :D
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 11.07.2006 11:17

Jeden kierowca to ..... bedzie ciezko.

Jadac w W-wy i planujac Plitvice dwa lata temu, spaliśmy w Żywcu pod granicą. Stamtad do Plitvic dotarlismy ok 18ej tak na kolację, znalezienie noclegu i spanie. Rano start i zwiedzanko.

Od biedy da rade na raz ale bedziecie wypluci a kierowca przemeczony.
leszekbluesfan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekbluesfan » 11.07.2006 16:50

Anusia napisał(a):Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc, poradę. Ile mniej więcej zajmuje wam dojazd do Plitvic?? chcielibyśmy przy okazji zwiedzania przenocowac tam gdzieś w okolicy, ale nie wiem czy to jest w ogole realne. Jedziemy z Wawy i tylko jeden kierowca :roll: no i boje się że nie da rady. Dodam że planowalismy trasę do Cro przez Słowację i Węgry. Z góry bardzo dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam :D
mam adres chorwata mowi po polsku plitvice ul jezerce18a tel0038553774113 jade jutro rano pozdrawiam Leszek z siedlec
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 12.07.2006 20:47

Dzieki za odpowiedzi, postaramy się chyba zmodyfikowac jakoś plan podróży :roll:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 12.07.2006 23:11

Podczas mojego tegorocznego wyjazdu Warszawa - Postojna - Tucepi, pierwszego dnia dotarliśmy na Słowenię do Postojnej (rewelacyjna jaskinia krasowa). Wyjazd z domu o 5 rano. W Postojnej byliśmy dopiero ok 21. Myslę ze dystans Maribor-Postojna czy Maribor-Plitvice są zblizone. Takze dacie radę ale po ciemku będziecie szukać kwatery, chyba ze macie jakies namiary. Ze swojej strony proponuję namiot awaryjnie do bagażnika zapakować, a od biedy jak kierowca poczuje znużenie zjechać na parking czy stację benzynową i tam się zdrzemnąć. Pozdrawiam
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 12.07.2006 23:22

Dziekan napisał(a):Podczas mojego tegorocznego wyjazdu Warszawa - Postojna - Tucepi, pierwszego dnia dotarliśmy na Słowenię do Postojnej (rewelacyjna jaskinia krasowa). Wyjazd z domu o 5 rano. W Postojnej byliśmy dopiero ok 21. Myslę ze dystans Maribor-Postojna czy Maribor-Plitvice są zblizone. Takze dacie radę ale po ciemku będziecie szukać kwatery, chyba ze macie jakies namiary. Ze swojej strony proponuję namiot awaryjnie do bagażnika zapakować, a od biedy jak kierowca poczuje znużenie zjechać na parking czy stację benzynową i tam się zdrzemnąć. Pozdrawiam

Tak to możliwe tylko karkołomne. Pamiętaj, że jak mówił będzie sam kierował.
A Postojna rzeczywiście jest piękna. Mnie się jednak bardziej podobał zameczek około 10 km dalej w górach. Taki wkomponowany w skałę. Obecnie nie pomnę jednak nazwy.
msb12
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) msb12 » 12.07.2006 23:36

właśnie wróciłem z cro odwrotnie niż ty chcesz tzn byłem w primoszten potem wyjazd o 7 do plitwic - ok 1030 znalazłem pokój we wsi jezerce za 40 euro - troche za szybko :cry: wybór jest bardzo duży - więc i negocjować można potem na plitwice - wróciłem o 19 przespaliśmy sie i o 800 wyjazd do Polski (Zabrze) 1 kierowca - o 22 na miejscu ( przez wiedeń ) 1 kierowca - auto bez klimy - troche zmęczony ale jest już 2, 5 h po powrocie i jeszcze żyje :lol:
rixon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rixon » 13.07.2006 12:54

Witam.Byłem w Cro wspólnie z rodzina i znajomymi na wyspie Vis. W drodze powrotnej zaliczyliśmy Plitwice a wyglądało to tak:
o godz 5.30 prom Vis - Split
w Splicie ok godz 8.00
autostrada w kierunku Zagrzebia i ok godz 11.30 bylismy w Plitwicach, tam najszybsza trasa zwiedzania (nie ma znaczenia jaką trase wybierasz i tak bilet dzienny = 100 kun) Ok godz 16.00 juz po posiłku i oblukaniu największego z wodospadów powrót na autostrade i trasa do Wawki. Jechalismy przez Austrie, Słowenie i Czechy. W Warszawie byliśmy ok godz 8 rano. Jeden kierowca, co 200/300 km krótkie przystanki (rozprostowanie kosci, kawa, red bull, siku i dalej). Muszę przyznac, ze cała podróż w jedna i w drugą stronę przebiegła nam bardzo sprawnie. Jadąc do Spltu tj 24.06 wyjechalismy ok 9.00 z Warszawy i bez najmniejszych korków ( Wiedeń w 25 min) o godz 2.00 bylismy w Splicie. W powrotnej drodze juz troszeczkę widac było większy ruch, szczególnie w kierunku z którego my wracalismy, delikatne koreczki przed tunelami i na graniecy Cro/Slo, ale bez tragedii.
W sumie z wyjazdu jestesmy wszyscy bardzo zadowoleni (nas pierwszy raz :)))) )
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.07.2006 13:08

Staram sie nocować w Mikulovie, ruszam z W-wy najczęściej ok 10/12 godz. Ale 3 razy wyjechałem o świcie i bez problemu organizowałem nocleg w Plitviach, na campie Korona. Auto prowadzę sam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.07.2006 13:22

Z Warszawy do Plitvic bez noclegu - ryzykowne bardzo żeby nie powiedzieć nierealne.
Z noclegiem w okolicy Plitvic nie powinno być problemu. Na trasie z Otocaca do Jezior widzieliśmy mnóstwo anonsów z noclegami. Bardzo śmieszyły nas dość częste tabliczki :"Med, sir, WC". Nie wiem jak smakowały te rzeczy - ale żeby od razu do WC ? :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 13.07.2006 15:53

aniuczek napisał(a):
Dziekan napisał(a):Podczas mojego tegorocznego wyjazdu Warszawa - Postojna - Tucepi, pierwszego dnia dotarliśmy na Słowenię do Postojnej (rewelacyjna jaskinia krasowa). Wyjazd z domu o 5 rano. W Postojnej byliśmy dopiero ok 21. Myslę ze dystans Maribor-Postojna czy Maribor-Plitvice są zblizone. Takze dacie radę ale po ciemku będziecie szukać kwatery, chyba ze macie jakies namiary. Ze swojej strony proponuję namiot awaryjnie do bagażnika zapakować, a od biedy jak kierowca poczuje znużenie zjechać na parking czy stację benzynową i tam się zdrzemnąć. Pozdrawiam

Tak to możliwe tylko karkołomne. Pamiętaj, że jak mówił będzie sam kierował.
A Postojna rzeczywiście jest piękna. Mnie się jednak bardziej podobał zameczek około 10 km dalej w górach. Taki wkomponowany w skałę. Obecnie nie pomnę jednak nazwy.

Ja przez całą drogę też sam kierowałem, ale ostatnie dwie godziny po całym dniu jazdy, jak już zaczęło się robić ciemnawo to ma się już naprawdę wszystkiego dosyć i pędzi się aby tylko jak najszybciej do celu :? Także to mało komfortowe rozwiązanie.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 13.07.2006 21:14

Witam, dzieki za wasze wskazówki. Postanowiliśmy zrezygnować z takiego planu podróży. Pojedziemy do Orebic i pewnie gdzieś na Węgrzech zrobimy nocleg a pozniej w dalszą trasę. Plitvice zwiedzimy może w drodze powrotnej :)
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 14.07.2006 11:17

Ja przez całą drogę też sam kierowałem, ale ostatnie dwie godziny po całym dniu jazdy, jak już zaczęło się robić ciemnawo to ma się już naprawdę wszystkiego dosyć i pędzi się aby tylko jak najszybciej do celu :? Także to mało komfortowe rozwiązanie.[/quote]

Nie dość , że mało komfortowe to może być i niebezpieczne. Uważam, że nie ma się co spieszyć, i tak nie zobaczy się wszystkiego ( chyba się starzeję:-) A jest przynajmniej powód , żeby wrócić i zwiedzić resztę.
A tak na marginesie to w ogóle jeżdżenie na wakacje własnym samochodem nie jest idealnym rozwiązaniem.
MARTYNA S
Plażowicz
W-wa - Plitvice

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARTYNA S » 28.08.2006 11:15

Ile jest kilometrow z Warszawy do Plitvic?

Pozd
MS
anubisms
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubisms » 28.08.2006 11:58

Martyna to jest jakieś 1100-1200 km zależnie od trasy
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone