mangood napisał(a): 1. Gierkówka to obecnie tragedia, nieważne czy w tygodniu czy w weekend. Pracę robione są na odcinku chyba ze 100km - więc 40 km za Warszawą do połączenia z A1 jedzie się jednym pasem między słupkami bez żadnej możliwości wyprzedzania. Polecam jedynie dla tych którzy będą jechali ten odcinek między 22:00 a 6 rano, w przeciwnym razie chyba lepiej SIÓDEMKĄ na Kraków, nawet jeżeli przeprawa w Cieszynie lub Zwardoniu.
W ciągu dnia we znaki daje się też sporo remontów i zwężeń na obwodnicy
Śląska, odcinek z Tychów do samego Bielska też momentami jest ciężki, do tego przejazd przez CZĘSTOCHOWĘ, wyjazd z Warszawy ( Raszyn, Janki ). W nocy do granicy z Warszawy można dotrzeć w 4,5 godziny... w dzień ciężko to zrobić w 7.
2. Wybierając przejście graniczne pomiędzy CIESZYNEM a ZWARDONIEM ja do tej pory wybierałem Cieszyn z racji że o każdej porze dnia i nocy można tam kupić winiety ( nie tylko czeskie , ale i słowackie, austriackie ). Austriacką można sobie darować, najlepiej kupić ją za 8 EUR/ 10 dni na granicy Słowacko-Austriackiej, natomiast słowacką koniecznie po stronie CZESKIEJ przejścia a nie po polskiej. Kilkanaście metrów = kilkanaście złotych różnicy. Do tej pory w Zwardoniu w srodku nocy nie bardzo było jak kupić winietkę, teraz jest tam wybudowany konkretny terminal- głowy sobie uciąć nie dam- ale chyba teraz jest taka możliwość. W każdym razie ja od 4 lat dla pewności jeżdżę zawsze przez Cieszyn a wracam przez ZWARDOŃ.
6 . Skrót przez Mureck, Lenart, Ptuj warto zaliczyć dla samej zasady.
Jak już miniemy Graz i zjedziemy ślimakiem na Maribor, SLO to kilka kilometrów przed granicą trzeba będzie szukać zjazdu na GASTHOF.
mangood napisał(a):Jak już miniemy Graz i zjedziemy ślimakiem na Maribor, SLO to kilka kilometrów przed granicą trzeba będzie szukać zjazdu na GASTHOF.
ruwado napisał(a):Zjazd na Mureck - chyba na Gersdorf
ruwado napisał(a):Ma ktoś może fotkę tego radaru? Jak on jest zakamuflowany?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi