Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Makarska/Dubrovnik tydzień + tydzień wyspa Hvar.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mlodzianinwawa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodzianinwawa » 01.08.2012 11:11

Dzień dobry wszystkim :)

Wyjeżdżamy w ciemno, po raz pierwszy do Chorwacji (11.08-27.08).
Prośba o doradztwo odnośnie trasy - moje ustalenia:

Polska - Czechy - Austria - Slowenia (opcja bezplatna) - Chorwacja.
Prośba o wszelkie sugestie i informację.
Czy lepiej przekroczyć granicę Chalupki czy Cieszyn?
Czy nie lepiej mi jechać przez Słowację, Węgry i BiH?

Chcielibysmy tydzien spedzic na zwiedzaniu/imprezowaniu, a potem w Drvenik przepłynąć promem na HVAR by poświęcić tydzień na wypoczynek.
Czy Hvar to dobre miejsce aby wypocząć?
W jakiej miejscowości polecacie na nocleg - macie może coś sprawdzonego? Czy lepiej rozejrzeć się na miejscu?

Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Mam zamiar wziąć trochę euro i karte płatniczą (bez prowizyjną za wypłaty). Czy na wszelki wypadek kupić kuny w polskim kantorze?

Z góry dzięki, za wszelkie sugestie i pomoc ;)
Przejrzałem - forum - wasza pomoc jest nieoceniona.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.08.2012 11:29

Jeśli wybierzesz trasę Polska - Czechy - Austria - Słowenia, to lepszą opcją są Chałupki, i już kilka razy opisywana tutaj trasa Siewierz - S1 - A1 Pyrzowice - Świerkalny. Co do kasy to najlepiej euro + karta. Kun raczej w Polsce nie kupuj., chyba że gdzieś tanio dostaniesz.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.08.2012 11:35

Ja zawsze kupuję ze 100 KUN tak na wszelki wypadek. Winiety oczywiście najlepiej kupować zaraz po przekroczeniu granicy. Nie zapomnijcie dobrej, papierowej mapy lub atlasu, bo GPS czasem potrafi wyprowadzicw pole. Jeśli to możliwe to zbierajcie rachunki za płatności kartą. Różnie może być i po przyjeździe można łatwiej dojść jeśli są jakieś nieścisłości w banku.
W zeszłym roku jechaliśmy przez Słowację, Węgry (drogą 86) do Dubrownika. Super sięjechało i polecam tą drogę :)
mlodzianinwawa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodzianinwawa » 01.08.2012 15:10

trajano napisał(a):W zeszłym roku jechaliśmy przez Słowację, Węgry (drogą 86) do Dubrownika. Super się jechało i polecam tą drogę :)

Możesz doprecyzować ? :) Z węgier do dubrovnika? Jechaliście przez Mursko?
Ominieliscie BiH ?

Gdzies znalazłem coś takiego - doprecyzowane przeze mnie z dojazdem az do czarnogóry.
Cieszyn-Żylina(E75), Żylina-Budapesz(E50-E77), Budapeszt_Mohac-Osijek-Tuzla-Sarajevo(E73), Sarajevo-Niksic-Podgorica(E762), Podgorica-Petrovac(E65)

Z pominięciem autostrad.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone