Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Krk

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
konradek
Plażowicz
Warszawa - Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 22.06.2008 19:24

Witam

Czy jest realny dojazd z Warszawy na Krk w ciągu jednego dnia
- odległość niecałe 1200 km, trasa Warszawa - Piotrków - Katowice - Cieszyn - Czechy (E75) - Słowacja (autostradą) - Węgry (86, w tym obiad w Csornej) - Słowenia (Lendava) - Chorwacja (autostradą)?
Wyjazd z Warszawy prawdopodobnie 6 rano w środę 2 lipca

Oczywiście, gdy poczuję się zmęczony zamierzam gdzieś po drodze zatrzymać się na nocleg.

Pozdrawiam

Konrad
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.06.2008 21:03

Oczywiście, że tak. Musisz wyjechać o północy i jesteś na 20 na miejscu. Tylko, że podróż męcząca. Lepiej wyjechać z okolic Cieszyna o 6.00 i jesteś na 20 na miejscu bez zmęczenia. Kalkuluj, może masz rodzinę na południu. Do cieszyna się jedzie 6 godzin, to jest duzo.
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 22.06.2008 21:39

darek1 napisał(a):Oczywiście, że tak. Musisz wyjechać o północy i jesteś na 20 na miejscu. Tylko, że podróż męcząca. Lepiej wyjechać z okolic Cieszyna o 6.00 i jesteś na 20 na miejscu bez zmęczenia. Kalkuluj, może masz rodzinę na południu. Do cieszyna się jedzie 6 godzin, to jest duzo.

jedno z rozwiązań to nocleg u znajomych w Bielsku-Białej
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.06.2008 22:32

Napewno szybciej dojedziesz:

Warszawa - Piotrków - Katowice - Cieszyn - Czechy (E75) - Słowacja (autostradą) - Kittsee - Neusiedl am See - Eisenstadt - Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Rupa - Rijeka - Krk
Ostatnio edytowano 24.06.2008 21:33 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 23.06.2008 10:20

darek1 napisał(a):Lepiej wyjechać z okolic Cieszyna o 6.00 i jesteś na 20 na miejscu bez zmęczenia.

Witam, mi viamichelin.pl wyliczylo trase bytom - krk na ok. 12 godzin. Wychodzi z cieszyna 10-11 godzin. Piszesz ze z Cieszyna jedzie sie 14h biorąc pod uwagę wieksze natezenie ruchu???
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 23.06.2008 16:58

Mosqito napisał(a):Napewno szybciej dojedziesz:

Warszawa - Piotrków - Katowice - Cieszyn - Czechy (E75) - Słowacja (autostradą) - Kittsee - Neusiedl am See - Eisenstadt - Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Rupa - Rijeka - Krk

Po 1.07. koszt słoweńskiej winietki będzie równy opłacie na bramkach w Chorwacji na trasie, którą proponujesz.

Trasę przez Austrię i Słowenię jest prawie 100 km dłuższa:
Koszt autostrady na Chorwacji - Cakovec - Ostrovica to 78 HRK (10,7 EUR) - w dwie strony 21,4 EUR
Koszt autostrady Austria + Słowenia + Chorwacja to 7,70 EUR + 35 EUR + 5 HRK (0,7 EUR) - w dwie strony 51,8 EUR

Różnica 30,4 EUR + niecałe 200 km dłuższa droga

IMHO trasa przez Słowenię opłaca się wyłącznie jadącym na Istrię, chcącym odwiedzić Wenecję i niezamierzającym jechać na południe Chorwacji
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.06.2008 17:42

konradek napisał(a):Trasę przez Austrię i Słowenię jest prawie 100 km dłuższa:
Koszt autostrady na Chorwacji - Cakovec - Ostrovica to 78 HRK (10,7 EUR) - w dwie strony 21,4 EUR
Koszt autostrady Austria + Słowenia + Chorwacja to 7,70 EUR + 35 EUR + 5 HRK (0,7 EUR) - w dwie strony 51,8 EUR

Różnica 30,4 EUR + niecałe 200 km dłuższa droga

IMHO trasa przez Słowenię opłaca się wyłącznie jadącym na Istrię, chcącym odwiedzić Wenecję i niezamierzającym jechać na południe Chorwacji

Po pierwsze: "w Chorwacji" a nie "na Chorwacji"

Po drugie: Trasa, którą Ci zaproponowałem (610 km) jest 65 km dłuższa od Twojej (545) a nie prawie 100, więc w dwie strony 130 a nie "niecałe 200" Ale co najważniejsze poza autostradą lub drogą ekspresową jest tylko 30 km w Austrii i 43 km w Słowenii.
A w Twojej wersji calutkie Węgry od M1, kawałek Słowenii i odcinek od granicy SLO - CRO do węzła Cakovec jedziesz lokalnymi drogami i przez miejscowości wraz z ograniczeniami.

Po trzecie: Z tego co pamiętam Ty wybierasz się na Krk a nie na południe :-) I interesował Cię czas jazdy, więc taką drogę Ci zaproponowałem, bo bezapelacyjnie zajedziesz szybciej.

Po czwarte: Twoje obliczenia cen opłat drogowych są jak najbardziej prawidłowe :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 24.06.2008 15:58

Mosqito napisał(a):Po pierwsze: "w Chorwacji" a nie "na Chorwacji"
Po drugie: Trasa, którą Ci zaproponowałem (610 km) jest 65 km dłuższa od Twojej (545) a nie prawie 100, więc w dwie strony 130 a nie "niecałe 200" Ale co najważniejsze poza autostradą lub drogą ekspresową jest tylko 30 km w Austrii i 43 km w Słowenii.
A w Twojej wersji calutkie Węgry od M1, kawałek Słowenii i odcinek od granicy SLO - CRO do węzła Cakovec jedziesz lokalnymi drogami i przez miejscowości wraz z ograniczeniami.
Po trzecie: Z tego co pamiętam Ty wybierasz się na Krk a nie na południe :-) I interesował Cię czas jazdy, więc taką drogę Ci zaproponowałem, bo bezapelacyjnie zajedziesz szybciej.
Po czwarte: Twoje obliczenia cen opłat drogowych są jak najbardziej prawidłowe :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam

1. Wiem: do Chorwacji - mój błąd
2. 1170 vs 1260 wg map.interia - różnica 90 km więc prawie 100 km ;-)
3. Nie sprecyzowałem dokładnie pytania

Pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 24.06.2008 16:21

konradek napisał(a):2. 1170 vs 1260 wg map.interia - różnica 90 km więc prawie 100 km ;-)
Pozdrawiam

Cześć Konradek :-)

Słuchaj, ja napisałem tę trasę aby Tobie ewentualnie pomóc a nie się spierać. Pojedziesz jak zechcesz. Odnośnie map.interia to Warszawa - Bratislava się obaj zgadzamy, tak więc jeśli możesz to wpisz:
- początek trasy: Bratislava
- koniec trasy: Krk
- 1. wersja przez: Neusiedl am See
- 2. wersja przez: Csorna i Lendava
Nic więcej nie wpisuj. Wyjdzie nawet mniej niż pisałem ostatnio
(odpowiednio: 600,92 km i 535,53 km) ale różnica cały czas 65 km.

Natomiast czasowo przez Austrię: 7h45min a przez Węgry 8h32min. Tyle że tak oblicza router. Z doświadczenia mogę Ci tylko tyle powiedzieć że w przypadku autostrad przejedziesz zwykle ok 10-20% szybciej niż wyliczy router a po "drogach lokalnych" zwykle 10-20% dłużej. Wynika to z tego że poza autostradami jest więcej czynników, które spowalniają jazdę a tym samym wpływają na wyniki algorytmów plannerów.

Pozdrawiam
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 24.06.2008 18:12

trasa: łódz-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Krk,wyjazd o godz 5 ,przyjazd o godz 19, jazda spokojna, bez łamania przepisów

pozdrawiam.
JoN
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoN » 24.06.2008 18:55

Tak jak ze wszystkim (por. "o wyższości świat ...") tak z wyborem trasy dojazdowej. Byłem w HR kilkanaście razy i ostatnio jeździłem (z Górnego Śląska) w obie strony tylko drogą przez Węgry. Przez Żilinę do Bratysławy i Mosonmagyarovar (autostradą) a potem ulubioną 86- tką przez Węgry. Nie należy obawiać się tej drogi. Szukać na drogowskazie liczby 86 i nie zastanawiać sie nad nazwami miejscowości. Jeżeli się nie wysiada z samochodu - np. jedzonko w węgierskiej knajpce - to przejazd trwa ok. 3,5 godziny (210 km). Dla mnie osobiście to relaks w porównaniu do monotonnej jazdy po autostradach przez Austrię. Jedzie się wprawdzie szybciej, ale całkowity czas przejazdu zależy od korków na drodze do Wiednia i jego obwodnicy i na autostradzie słoweńskiej. Takie mam doświadczenie sprzed kilku lat, ale może to już nieaktualne od czasu Schengen.
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 24.06.2008 21:23

Mosqito napisał(a):Słuchaj, ja napisałem tę trasę aby Tobie ewentualnie pomóc a nie się spierać.

Nie spieram się, tylko tłumaczę moje zdanie.

Ale dzięki naszej "sprzeczce" forumowicze maja dwie alternatywne trasy - każdy wybierze to co mu lepiej pasuje ;-)
Ostatnio edytowano 25.06.2008 16:20 przez konradek, łącznie edytowano 1 raz
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 25.06.2008 13:08

konradek napisał(a):Witam

Czy jest realny dojazd z Warszawy na Krk w ciągu jednego dnia
- odległość niecałe 1200 km, trasa Warszawa - Piotrków - Katowice - Cieszyn - Czechy (E75) - Słowacja (autostradą) - Węgry (86, w tym obiad w Csornej) - Słowenia (Lendava) - Chorwacja (autostradą)?
Wyjazd z Warszawy prawdopodobnie 6 rano w środę 2 lipca

Oczywiście, gdy poczuję się zmęczony zamierzam gdzieś po drodze zatrzymać się na nocleg.

Pozdrawiam

Konrad

W ubiegłym roku jechałem z Wa-wy na Krk do Baśki wyjechałem około 16 na miejscu byłem około 9 rano.Trasa przez Wiedeń.Najgorsze odcinki to nasza trasa katowicka i Słowenia. Na katowickiej pełno fotoradarów jak na autostradzie w Austrii ale tam można 130km/h jechać cały czas.W Słowenii dziurawo i wąsko.Wiedeń najlepiej przejechać w nocy.Autostrady w Chorwacji bajka lepsze (bez kolein)od austryjackich i bez fotoradarów.W tym roku jadę do Dubrownika 28,06 wyjadę trochę wcześniej około 12 jest to 500km dalej.Jadę przez Wiedeń bo to jeszcze bez słoweńskiego haraczu a wracam przez Węgry

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi