Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa- Krk ( 7.07- 22.07.br.Ciekawostki..

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 13:09

Jeśli jesteście zainteresowani wrażeniami "na gorąco " poczekajcie chwilkę...
mspalony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 25.07.2008 13:57

Byliście na kempingu czy kwaterze?
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 14:55

Witaj mspalony ! Dodałem już kwestię jak jechać , (z W-wawy przez Chyżne i Budapeszt , ale nie mogę odnależć ... Chyba mój komp stary , albo Admin... Brachu. Kwatera Na Krk-u , Mieszkanie ok. 40 m, taras - (piękny - widok na Cerkvenicę ) -nie pomyliłem liter ? :-))0 .Opłata za trzy osoby 37 euro za dobę . Tanio , biorąc poprawkę nad NASZYM BAŁTYKIEM......Dokładnie miejscowość Vrbnik. Extra. Odpowiem na każde pytanie (ps. Baśkę olej- same grube stare niemki z celulitisem na niby plaży , a ceny na zawał serca... Pzdr.Jacek.
mspalony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 25.07.2008 15:03

Dzięki ja wybieram się na kemping - JEZEWAC blisko Krk,u. Ale czy mógłbyś podać orientacyjne ceny jedzenia w knajpkach, pizzeriach itp. Jest to mój kolejny do HR wyjazd po dłuższej przerwie, a nastawiam się, że nie będę zabierał za dużo jedzenia z Polski. Z góry dzięki za info. Myślę, że innych to też zainteresuje.
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 15:04

Dokończę , jeśli można ... Minęliśmy Słowację . NIE ZAPOMNIJCIE KUPIĆ WINIETY NA WĘGRZECH !!!!Na pierwszej , lepszej stacjii benz. 7-dniowa ok 2600 forintów ( ok. 35 pln. ) Dlaczego ostrzegam ? Następny nocleg był w Siofoku przy tej brudnej kałuży zwanej Balatonem , i przy zjeżdzie z autostrady ( w Polsce takiego pojęcia nie ma :-)) , stali kolesie i żądali kwitu ze stacjii benz,gdzie była opłata... A jak sądzicie - na poboczu z wypisywanymi mandatami najwięcej było aut ? z naklejką D !!!!!!!!!!
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 15:14

Mówię jak było cenowo "przed chwilą " :-))0Weżcie poprawkę , że Krk to wyspa , ziemia wulkaniczna niemal...Warzywa i owoce - TRAGEDIA ! Sałatę kupujesz "NA WAGĘ " !!!!!!!Będę teraz pisał w pln, a nie w kunach , żeby zamętu nie robić -mimo że 2 kuny to ok. 1 zł.Browar w knajpce ( konoba ) ok 5 zł. Talerz -ośmiornice i kalmary zapiekane = bułka ok. 15 złcola i woda mineralna - zawałserca -10 zł.Melony -jak w hipermarkecie w Polsce , ale smak nieporównywalny.Pomidory, papryka czy ogórki - zapomnij...Aha ! wymieniaj euro - u kelnera. Powaga ! W banku za 100 euro dostaniesz 690 kun, (prowizja) , a u kelnera 725... Nie wiem na czym to polega...Czułem się za pierwszym razem jak cinkciarz w PRL-u...Opłaca się obydwu stronom... Pytaj dalej , odpowiem...
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 15:32

A propo's "pamiątek dla rodziny, znajomych etc. UWAGA !!!RŻNĄ RÓWNO !!!!W każdym okienku czy drzwiach ,natraficie na starsząpanią , ew. laskę która zaprasza do degustacjiii...Żona niemalże mnie niosła :-))) do kwatery , pod górę po tych degustacjach. A Ja ? kupiłem parę flaszek ,potem się okazało że to prawie to samo co w Malinowskiej ( tam jest stacja benz.) w supermarkecie....a zamiast 40 kuna ,miałbym trzy. Ale nie o ilość chodzi... Ale one takie miłe były...Stary- a głupi (mówię o sobie).W Vrbniku nie ma Stacjii benz. - najbliższa Krk ,albo wspomniana Malinowska (ok. 18 km.).Wzięliśmy ze sobą sporo wędlin typu Vacum (mieliśmy lodówkę podł. do zapaln. w samochodzie ) ryż , makarony ,tudzież gotowe sosy w słoikach -spaghetti, sł-kwaśny czy chiński...Wszystko wróciło:-)))Moim skromnym zdaniem jest w knajpkach tak tanio, że nawet nam się nie chciało otwierać "prowiantu"...
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 22:33

Widzę , że zainteresowanie moimi " wywodami" jeest niezłe :-))0 A więc kontynuuję ; KONIECZNIE !!! kupccie sobie tzw. kapciuszki , z gumową podeszwą, ( ok. 20 pln.),ponieważ piasku jak nad naszym morzem tam nie ma (jeno kamienie ).A jeżowce czychają ....:-)))Jeżeli macie dziecko - powiedzmy od 6 lat wzwyż - zainwestujcie w maskę do pływania , rurkę i płetwy.... Nie ignorujcie tego - żaden szajs typu "made in china " w markecie....Ja za komplet w SKLEPIE (....) zapłaciłem 230 pln. Czego się nie robi dla dziecka ? Ale to jest inwestycja na lata ! Takich zdjęć to zapewne nie widzieliście (niebawem prześlę ).Pytajcie , pomogę ,ponieważ jeszcze skóra mi z pleców schodzi - mimo że cały czas byłem pod parasolem...:-)))
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 22:45

No dobra... Sam piszę ...Jeśli masz GPS , włącz na terenie W egier :szybka: , wyłącz lokalne, ponieważ autostrada w kierunku Zagrzebia (EXTRA) była dla mojego GPSU nierozpoznawalna... Tam to budują...Najlepiej "zadaj" hasło Rijeka " a potem "KRK" .
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 25.07.2008 23:01

No , nie będę Was zanudzał - odzewu zero... Wino słodkie, tradycyjne Hrvatskie - Prośek . Warto . 40 kuna , (ok.20 pln) , Moja teściowa aż mnie polubiła po tym prezenciku...:))) Dodała do lodów....I ja , zagorzały piwosz , który unika wódki i wina - zasmakowało... Ale ostrzegam ! To nie jest ten PROśek z naszych supermarketów , rozlewanych w w Biłgoraju na Lubelszczyżnie ... O nie !!!!!U nas kupisz "niby Prośek" za 7 pln. To nie to samo....pzdr. Jacek.
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 26.07.2008 09:53

Czytamy, czytamy!
Jacuś pisz dalej!
:lol:
robsson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsson » 26.07.2008 20:55

opisz dokładniej trasę i opłaty na jakie trzeba się nastawić.
I jeszcze jedno czy po drodze nocowałeś jeśli tak to może jakiś namiar :)
dorasoft
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorasoft » 26.07.2008 22:45

Pisz, pisz to że nikt się nie odzywa nie znaczy że nie czytamy, tylko z utęsknieniem czekamy na fotki.

pozdrawiam
bociek68
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bociek68 » 27.07.2008 09:46

:D Pisz, kupa ludzi to czyta, my wyruszamy do Mimic za 4 dni :D :D :D , pozdrawiam.
Jacek Banasiuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Banasiuk » 29.07.2008 11:46

Szalony jacek znów się pojawił... Sorki za krótką przerwę. A więc : Odpowiedż : żadnych namiarów na noclegi w czasie drogi nie mieliśmy. Istny spontan z partyzantką zmieszany. 2 w jednym. Pierwszy nocleg jak wspomniałem - w Rabce . Dlaczego tam ? Jakoś wyszło...Następny (patrz.pow.) Siofok. Generalnie nikt nie lubi osob na tzw. jedna dobe...Rano ,do oporu na Krk.Oplaty .Autostrada Wegry =patrz powyz.ok 2600 forintow. )Teraz Chorwacja !calosc , plus wjazd na most laczacy Krk z ladem w jedna strone ok.50pln.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko