Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Istria (przez CZ,AT,SLO) - utrudnienia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PrzemoVKP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoVKP » 26.06.2012 12:16

Wielebny Kropek napisał(a):
PrzemoVKP napisał(a):Hehe dokładnie - miało się parę ładnych lat Vectrę i przygodę z kubem ale miesiąc temu pożegnałem się z moją Vectrą - przekazałem mam nadzieje w dobre ręce ;) I tak już nick został...

:D ja akurat ze znajomymi z VKP zamierzamy jechać w sierpniu 8-25 do CRO :D
Ps. mam nadzieję że Viki nas nie zawiedzie :D

Wiki nigdy nie zawodzi :) Ja swoją sprzedałem z płaczem - ale lata lecą, żyje się dalej... Pozdrów przyjaciół z VKP - może będą kojarzyć tym bardziej że moja vectra była wyjątkowa - w nietuzinkowym kolorze...blue ;)
Wielebny Kropek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wielebny Kropek » 26.06.2012 12:18

PrzemoVKP napisał(a):Wiki nigdy nie zawodzi :) Ja swoją sprzedałem z płaczem - ale lata lecą, żyje się dalej... Pozdrów przyjaciół z VKP - może będą kojarzyć tym bardziej że moja vectra była wyjątkowa - w nietuzinkowym kolorze...blue ;)

Z tych z którymi mam jechać to JarekS pewnie będzie cię kojarzył - reszta to nowi klubowicze :D
mihal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mihal » 26.06.2012 12:19

Aki napisał(a):
mihal napisał(a):ponawiam pytanie - czy A1 na Śląsku jest płatna na całym odcinku ?

Witam,

A1 na całym ślaskim odcinku nie jest płatna.

Pozdrawiam!

Aki - dzięki za info, no to rzeczywiscie lepiej przez A1 niż do A4-ki koło Katowic (pewnie tam większe korki ?)
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 26.06.2012 13:04

mihal napisał(a):
Aki napisał(a):
mihal napisał(a):ponawiam pytanie - czy A1 na Śląsku jest płatna na całym odcinku ?

Witam,

A1 na całym ślaskim odcinku nie jest płatna.

Pozdrawiam!

Aki - dzięki za info, no to rzeczywiscie lepiej przez A1 niż do A4-ki koło Katowic (pewnie tam większe korki ?)

Możesz też smignąć na A4, minąć Katowice i w Gliwicach na węźle Sośnica "przepiąć" się na A1 i dalej w stronę Żor lub do końca wyjazd w kierunku Wodzisławia Śl. W tej jednak chwili, jak już to ktoś chyba wcześniej pisał możesz zjechać z "gierkówki" na kirunek Pyżowice na drogę S1, która łączy się z A1 i dalej już śmigasz cały czas A1 i to jest chyba lepsze rozwiązanie.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 29.06.2012 12:59

Wielebny Kropek napisał(a):
PrzemoVKP napisał(a):Witam,
wybieram się 15.07 do Rovinj. Mam pytanie, czy granicę PL przejechać przez Cieszyn czy Chałupki? Jadę tą samą drogą co autor, będę jechał w nocy więc utrudnienia spokojnie przejadę - nie spieszy mi się ;) Rozumiem, że w Warszawy jechać trasą "Katowicką"??

Jeśli ruszasz z konstancina i to w nocy to najlepiej piaseczno i dalej gierkówką ...
co do przejścia niech wypowiedzą się CROMANIACY :D

Zdecydowanie tak. Nie demonizujmy gierkówki. Nocą można jechać spokojnie całą trasę ok. 90 km/h, jeśli nie przestrzegasz ograniczeń. Są kawałki dwupasmowe, gdzie można wyprzedzić zawalidrogę. 2,5 h i jesteś w Piotrkowie. Co innego w piątkowe popołudnie, to 5 - 6 h koszmaru.
Do przejścia chyba ciągle Cieszyn, póki jakiegoś nieszczęsnego mostu na A1 nie skończą?
Wielebny Kropek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wielebny Kropek » 29.06.2012 13:20

most skończą może na kolejne EURO w Polsce - niestety jest za 4 lata więc jest szansa że się nie wyrobią ... :P
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 29.06.2012 19:00

plakon napisał(a):Potem jak już przewalczysz gierkówkę, to jeszcze stracisz trochę czasu na przekopany Rybnik. Reszta drogi bez najmniejszych problemów - praktycznie od Chałupek do Rovinja śmigasz autostradami (brakuje ~30 km przed i 16 za Mikulovem). Wiedeń omijasz autostradą, nie wpakuj się do centrum i będzie OK. Tydzień temu nie było żadnych utrudnień. Trasą Rovinj - Chałupki wracałem niecałe 10 godzin.

Na dzięń dzisiejszy od Tarnowskich Gór do świerklańca leci śliczna 3 pasmowa autostrada ..... trzeba tylko na nią trafić ;) Ja by poleciała od Lodzi na Częstochowę - TG i od TG autosradą na Świerklaniec - omijam Rybnik z daleka ;-)
Pozdrawiam,
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.06.2012 20:56

Salemka napisał(a):
Na dzięń dzisiejszy od Tarnowskich Gór do świerklańca leci śliczna 3 pasmowa autostrada ..... trzeba tylko na nią trafić ;)

A jaki to problem? Na węźle Podwarpie w prawo w S1 i potem na węźle Pyrzowice w lewo w A1 (tam zresztą inaczej się nie da).

Co w tym skomplikowanego? :D :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Istria (przez CZ,AT,SLO) - utrudnienia - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone