Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.02.2018 22:02

Tunelu na tych trasach platnego nie ma , sa winiety a w Chorwacji bramki . https://www.tolltickets.com/ tu masz cennik winiet, mozesz sobie nawet kupic wystarczy 10 dni przed wyjazdem
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 26.02.2018 09:27

"Szybka" i "rozsądna cenowo" raczej się wykluczają - jeśli szybka, to płatne drogi - zresztą je wybrałeś. Co do Węgier, to się nie znam, niech się ktoś obeznany wypowie. Nieważne. Ale sam początek to bym jechał A2 do A1 - dopóki nie skończą wylotu z Wawy na SW, to raczej te roboty trzeba omijać (chyba, że startujesz nocą).
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 26.02.2018 11:24

gemidow napisał(a):
gonzo napisał(a):Ja bym wybrał tą https://www.google.pl/maps/dir/Ba%C5%A1 ... 296756!3e0

Droga wygląda na szybszą. Orientujesz się jakie sa aktualne koszty za przejazd przez Czechy, Austrie i Słowenię? Czy są to opłaty na podstawie winietek czy opłaty jednorazowe czyli "bramkowe"? Kiedyś panowała opinia, że przejazd przez Austrie i Słowenie jest drogi, stąd wtedy (10 lat temu) dobrą alternatywą była trasa przez zachodnie Węgry (86-stką). Z tego co pamiętam to w Austrii chyba oprócz standardowej opłaty za drogi nalezało dodatkowo płacic za przejazd jakimś tunelem, który był na trasie.

nenek napisał(a):Obie sa dobre .Przez Wegry tansza ale dluzej sie jedzie.

Orientujesz się jakie sa obecnie różnice w kosztach przejazdu pomiędzy tymi dwoma trasami? Ewentualnie jakiejś linki gdzie jest to omawiane?

Tutaj poczytaj oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 26.02.2018 11:30

Marsallah napisał(a):"Szybka" i "rozsądna cenowo" raczej się wykluczają - jeśli szybka, to płatne drogi - zresztą je wybrałeś. Co do Węgier, to się nie znam, niech się ktoś obeznany wypowie. Nieważne. Ale sam początek to bym jechał A2 do A1 - dopóki nie skończą wylotu z Wawy na SW, to raczej te roboty trzeba omijać (chyba, że startujesz nocą).

Albo A2-50-S8. Czasowo podobnie, a to jest tylko ~16km drogą w większości w standardzie 2+1. Co kto lubi, ale mnie czasem duży ruch w połączeniu z szybkimi i wściekłymi na A2 męczy.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.02.2018 14:39

Ja 3 razy jechałem przez Węgry / nocleg Balaton lub Nagykanizsa /
Zwardoń - Bratysława - Gyor - Szekesfehervar - CRO.
Lub Cieszyn - Czadca - Zylina - Batysława.

Ostatnio byłem w 2014. Pewnie się trochę pozmieniało na trasie.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.02.2018 09:28

kojacek napisał(a):
Marsallah napisał(a):"Szybka" i "rozsądna cenowo" raczej się wykluczają - jeśli szybka, to płatne drogi - zresztą je wybrałeś. Co do Węgier, to się nie znam, niech się ktoś obeznany wypowie. Nieważne. Ale sam początek to bym jechał A2 do A1 - dopóki nie skończą wylotu z Wawy na SW, to raczej te roboty trzeba omijać (chyba, że startujesz nocą).

Albo A2-50-S8. Czasowo podobnie, a to jest tylko ~16km drogą w większości w standardzie 2+1. Co kto lubi, ale mnie czasem duży ruch w połączeniu z szybkimi i wściekłymi na A2 męczy.

Całkowicie rozumiem Cię - to a propos ostatniego zdania. Też nie czuję się bezpiecznie na "hajłeju" przy dużym natężeniu ruchu, zwłaszcza na lewym pasie.

Tak, obwodnica Żyrardowa jest rozsądnym rozwiązaniem - do S8 wracamy, omijając całe roboty. Choć jeśli warunki do jazdy są dobre, preferuję ostatnio A2-A1 - szybsza jazda, bez strachu, że ciężarówki spowodują megakorek przed rondem na 50.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 27.02.2018 10:56

Marsallah napisał(a):
kojacek napisał(a):

Całkowicie rozumiem Cię - to a propos ostatniego zdania. Też nie czuję się bezpiecznie na "hajłeju" przy dużym natężeniu ruchu, zwłaszcza na lewym pasie.

Tak, obwodnica Żyrardowa jest rozsądnym rozwiązaniem - do S8 wracamy, omijając całe roboty. Choć jeśli warunki do jazdy są dobre, preferuję ostatnio A2-A1 - szybsza jazda, bez strachu, że ciężarówki spowodują megakorek przed rondem na 50.

Na szczęście ten korek zaczynałby się na A2-czyli od razu wiadomo byłoby, że trzeba jechać inaczej.
Gorzej w drodze powrotnej. Ale od tego mam "zwiad satelitarny" na tylnej kanapie ;)

W ostatnie wakacje A2 tak się zatkała, że jadąc "tam" jechałem 92 i dopiero w Błoniu skręciłem w stronę autostrady.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 27.02.2018 12:06

W pierwsza strone wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem jest autostrada w strone lodzi A2 jechalem w sobote a z powrotem jak ktos wraca juz w nocy np to lepszym rozwiazaniem jest S8 mniej tirow ,wracalem w czwartek.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 28.02.2018 08:28

Ja z Nowego Dworu przelatuję górą nad trasą,następnie przez Grodzisk i wbijam się na Katowicką,omijam cały ten pierdzielnik który jest do Łodzi(nawet w nocy),zawsze jeździłem przez Wiedeń.Lecz od zeszłego roku jestem wyznawcą trasy przez Budapeszt.
olatola
Plażowicz
Re: PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Nieprzeczytany postnapisał(a) olatola » 14.05.2018 19:26

a czy mozna ominac autostrady w tych krajach i dojechac do Splitu.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 14.05.2018 19:41

olatola napisał(a):a czy mozna ominac autostrady w tych krajach i dojechac do Splitu.

Można.
olatola
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olatola » 14.05.2018 19:47

podal bys przykladowa trase
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 14.05.2018 20:00

Z jakiego miasta wyjazd?
Moja odpowiedź była przewrotna. Czy ktoś ma ochotę na podróż innymi drogami niż szybkiego ruchu?
olatola
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olatola » 14.05.2018 20:02

mozna z wawy tak chemy pozwiedzac czechy austria chorwacja w szczegolnosci miasto knin
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 14.05.2018 20:17

Zwiedzanie z ominięciem płatnych autostrad-dróg https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... !3e0?hl=pl lub https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... !3e0?hl=pl
Dlaczego chcecie omijać autostrady? Na zwiedzanie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone