Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gregorypets
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregorypets » 21.08.2017 14:54

Witam wszystkich, standardowo dla spokoju nerwowej duszy proszę Was o potwierdzenie czy trasa przeze mnie przyjęta będzie dla mnie optymalna. Urlop w końcu ma być spokojny i ma sprzyjać odpoczynkowi a nie nerwom za kółkiem :)

Poniżej wrzucam link:
https://goo.gl/maps/pG3kS3LJmwo

Wybrałem trasę przez Węgry ponieważ w drodze powrotnej planujemy nocleg i zwiedzanie Budapesztu. Punkt pośredni na trasie to nasz nocleg bo rozkładamy trasę na dwa dni, z czego rano drugiego dnia drogi zwiedzamy Jeziora Plitwickie.
Wyruszamy w czwartek 7.09, a uwzględniając zwiedzanie Jezior chcemy być w piątek w porze popołudniowej na miejscu.
Za wszelkie uwagi dzięki z góry!
bizkitek
Autostopowicz
Trasa Wawa - Umag

Nieprzeczytany postnapisał(a) bizkitek » 01.09.2017 06:46

Witam wszystkich,
jest to moj pierwszy post na forum i jednoczesnie w niedziele pierwszy raz ruszam do Chorwacji.
Mam do pokonania trase Wawa - Umag.
Planowo nocujemy w Wiedniu i potem dalej heja na Chorwacje.
Na ten moment planuje jechac Wawa- Brno-Wieden i potem cała Słowenia autostrada.
Winietki chcialem zakupic na ostatniej stacji w PL żeby potem nie robic zbędnych postojów. Chociaz znajac moje dzieci to roznie moze byc :)

Bede wdzieczny za ewentualne porady.
franki
Croentuzjasta
Re: Trasa Wawa - Umag

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 01.09.2017 07:57

Na ostatniej stacji w PL przepłacisz za winietki.
Ja czeską kupiłem na pierwszej stacji za granicą, austriacką na przejściu w Mikulovie a słoweńską też na granicy.
Postoje i tak będziesz musiał robić.
Dodatkowo ja nie tankowałem na ostatnie stacji BP w kraju tylko poszukałem sobie stacji poza autostradą i tam zatankowałem . Różnica 40 gr na litrze .
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.09.2017 00:34

A ja dla odmiany winiety kupowałem na początku Czech i Austrii, Słowenię objechałem.
Tankowałem na stacji Auchan za Częstochową albo na stacji Orlen w Siewierzu. Kolejne tankowanie-w Austrii przed autostradą i po zjeździe z autostrady w Austrii przy granicy ze Słowenią.
protrek1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) protrek1989 » 02.09.2017 08:19

Witam szanownych forumowiczów .
Proszę o porady opinie odnośnie trasy
Wyjazd 16 września Warszawa to jest sobota około 3-4 rano
Cel tego dnia to Zagrzeb tam mam nocleg tranzytowy :)
Czy jest to realna trasa na jeden dzień ??
17 Wrzesnia niedziela to przejazd do Dubrownika więc tu juz powinno byc spokojnie
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 02.09.2017 09:09

12 godzin gdzies powinienes jechac korkow duzych nie powinno byc w tym terminie. Sprawdz na mapach google jak wjedziesz do Słowenni jak sie predstawia sytuacja na granicy
protrek1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) protrek1989 » 02.09.2017 09:14

nenek napisał(a):12 godzin gdzies powinienes jechac korkow duzych nie powinno byc w tym terminie. Sprawdz na mapach google jak wjedziesz do Słowenni jak sie predstawia sytuacja na granicy

Ok w razie korków duzych na granicy Słowenia Chorwacja jak moge inaczej pojechac do Zagrzebia ??
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 02.09.2017 10:37

przez Cvetlin
protrek1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) protrek1989 » 02.09.2017 11:13

nenek napisał(a):przez Cvetlin

Warto jechac przez Cvetlin w momencie jak korek jest na ile godzine i wieciej ??
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 02.09.2017 11:24

na godzine jak masz korek i wiecej warto jechac jak mniej to nie Zobacz trase i czasy na google maps lub nawigacji porownaj i wez pod uwage ze w tym terminie w Cvetlin nie bedzie nikogo na granicy wiec przejedziesz w marszu
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 03.09.2017 00:20

nenek napisał(a):na godzine jak masz korek i wiecej warto jechac jak mniej to nie Zobacz trase i czasy na google maps lub nawigacji porownaj i wez pod uwage ze w tym terminie w Cvetlin nie bedzie nikogo na granicy wiec przejedziesz w marszu

Tylko zależy ile ten korek ma długości. Jak jechaliśmy na południe korek miał kilka km długości, zdaniem Gugla powinienem go przejechać w ciągu ~40min, Tylko dziwnym trafem przez kilka minut nie podjechałem nawet kawałka. A co z pozostałymi kilometrami?
Po kilku minutach stania wklepałem w nawigację Cvetlin i do przodu.Droga kręta, dość wąska-w końcu przejazd przez góry.
Gdyby nie środek nocy aż chciałby się tam nieco szybciej na agrafkach pojechać aby familianci przytulili się do bocznych szyb :mrgreen:
Generalnie-trasa ok, na przejściu granicznym-pustki. Polecam to przejście w przypadku korka do przejścia Gruškovje/Macelj.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 25.02.2018 21:15

Odświeżam temat i podłączam się pod niego.
Planuje wyjazd do Cro 09.06 (sobota). Jaka trasę z Wawy do cro polecacie?
Mój typ to: https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 572645!3e0
Czy to dobra droga? Priorytety to szybka droga, bo będziemy jechać "na raz" (dwóch kierowców) ale i rozsądna cenowo. Nie znam obecnej mapy i stawek płatnych dróg.
10 lat temu jak jechałem do cro to płaciłem tylko winietke na Słowacji (i w cro oczywiście) i reszta dróg była bezpłatna więc droga przez zachodnie Węgry (86-stką) była chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wtedy drogą 86 droga była bezpłatna ale wg obecnych informacji obecnie droga 86 jest chyba płatna. Jakie sa wasze najlepsze typy jadąc do cro z Wawy?
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 25.02.2018 21:26

gemidow napisał(a):Odświeżam temat i podłączam się pod niego.
Planuje wyjazd do Cro 09.06 (sobota). Jaka trasę z Wawy do cro polecacie?
Mój typ to: https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 572645!3e0
Czy to dobra droga? Priorytety to szybka droga, bo będziemy jechać "na raz" (dwóch kierowców) ale i rozsądna cenowo. Nie znam obecnej mapy i stawek płatnych dróg.
10 lat temu jak jechałem do cro to płaciłem tylko winietke na Słowacji (i w cro oczywiście) i reszta dróg była bezpłatna więc droga przez zachodnie Węgry (86-stką) była chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wtedy drogą 86 droga była bezpłatna ale wg obecnych informacji obecnie droga 86 jest chyba płatna. Jakie sa wasze najlepsze typy jadąc do cro z Wawy?

Ja bym wybrał tą https://www.google.pl/maps/dir/Ba%C5%A1 ... 296756!3e0
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.02.2018 21:28

Obie sa dobre .Przez Wegry tansza ale dluzej sie jedzie.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 25.02.2018 21:54

gonzo napisał(a):Ja bym wybrał tą https://www.google.pl/maps/dir/Ba%C5%A1 ... 296756!3e0

Droga wygląda na szybszą. Orientujesz się jakie sa aktualne koszty za przejazd przez Czechy, Austrie i Słowenię? Czy są to opłaty na podstawie winietek czy opłaty jednorazowe czyli "bramkowe"? Kiedyś panowała opinia, że przejazd przez Austrie i Słowenie jest drogi, stąd wtedy (10 lat temu) dobrą alternatywą była trasa przez zachodnie Węgry (86-stką). Z tego co pamiętam to w Austrii chyba oprócz standardowej opłaty za drogi nalezało dodatkowo płacic za przejazd jakimś tunelem, który był na trasie.

nenek napisał(a):Obie sa dobre .Przez Wegry tansza ale dluzej sie jedzie.

Orientujesz się jakie sa obecnie różnice w kosztach przejazdu pomiędzy tymi dwoma trasami? Ewentualnie jakiejś linki gdzie jest to omawiane?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone