Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.08.2017 17:55

Jeśli nie chcecie się za bardzo zmęczyć podróżą, to pojechałbym autostradą w Czechach, Austrii oraz Słowenii. Do Mariboru to będzie dobre 900 km. Nocleg w okolicy, a na drugi dzień dojazd (niecałe 200 km) do Postojnej. Zwiedzanie i potem sto kilkadziesiąt kilometrów i jesteście w Premanturze.
sasanka05 napisał(a):Powrót będzie przez Włochy/Florencja, wyjazd z Premantury 12.09.

A we Włoszech na dłużej, czy tylko Florencja po drodze?
sasanka05
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasanka05 » 08.08.2017 22:38

Dziękuję. Czy te 900 km w 1 dzień jest realne? Czy moze sensowniej zrobić nocleg wcześniej? Gdzie?
Powrót przez Wenecję (nocleg w okolicy), potem 4 noce we Florencji i powrót do Warszawy.
Rozumiem, że po prostu jechać autostradami, także w Słowenii?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 08.08.2017 23:00

My 26 lipca wracaliśmy z Wenecji do Warszawy i nie wiem co nam się stało , że zrobiliśmy trasę na jeden skok. Nie planowaliśmy tego, ale jakoś tak dobrze się jechało automatem, że nie chciało nam się na nocleg stawać. Nie ma co mówić, automatyczna skrzynia biegów to wygoda na takiej trasie. Wyszło o ile pamiętam 13,5 godziny samej jazdy, a z postojami 16 godzin. Wyjechaliśmy z Wenecji o 10 rano w Warszawie byliśmy 2 w nocy. Był korek kolo Wiednia, no i w Polsce ponadgabaryty nas spowalniały. Pod koniec jazdy robiliśmy dużo krótkich przerw.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.08.2017 06:53

Z północno-wschodnich Włoch też z reguły wracamy na raz (też do stolicy). Wprawdzie mamy auto bez automatu, ale też się jedzie rewelacyjnie :)
Na tej trasie to tempomat się dobrze sprawdzi.
Ostatnio edytowano 09.08.2017 06:58 przez maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.08.2017 06:57

sasanka05 napisał(a):Powrót przez Wenecję (nocleg w okolicy), potem 4 noce we Florencji i powrót do Warszawy.
Rozumiem, że po prostu jechać autostradami, także w Słowenii?

We Włoszech radzę jechać autostradami, drogami krajowymi jedzie się znacznie, znacznie dłużej.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.08.2017 08:10

sasanka05 napisał(a):Dziękuję. Czy te 900 km w 1 dzień jest realne? Czy moze sensowniej zrobić nocleg wcześniej? Gdzie?

Nie znam możliwości Waszego kierowcy, każdy sam musi ocenić, czy da radę pokonać taką trasę. Z mojego doświadczenia jest to trasa, którą spokojnie da się przejechać w jeden dzień, tym bardziej, że prawie cała trasa to autostrady, bądź drogi szybkiego ruchu.
Celowo zasugerowałem pierwszy odcinek dłuższy, żeby był czas na zwiedzanie drugiego dnia i spokojny dojazd na kwaterę.
sasanka05 napisał(a):Powrót przez Wenecję (nocleg w okolicy), potem 4 noce we Florencji i powrót do Warszawy.

Możliwe, że nasze drogi gdzieś się przetną, bo 14 VIII będę mijał Florencję Autostradą Słońca. :)
sasanka05 napisał(a):Rozumiem, że po prostu jechać autostradami, także w Słowenii?

Oczywiście, w Słowenii również, macie tam grubo ponad 200 km do przejechania.
Crocodyl
Cromaniak
Re: Warszawa - Premantura trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 09.08.2017 08:38

sasanka05 napisał(a):Podobnie jak wielu poprzedników, mam dylemat dotyczący wyboru trasy. Jadę po raz pierwszy do Chorwacji. Mam zarezerwowany pobyt w Premanturze od 29.08. Powrót będzie przez Włochy/Florencja, wyjazd z Premantury 12.09.

Mogę wyjechać z Warszawy dowolnego dnia (nawet 26, choć pewnie sensowniej 27). Planujemy wyjazd z Warszawy "po śniadaniu", czyli ok. 9.00. Myślę o zobaczeniu po drodze jaskiń w Postojnej (choć to nie jest na 100% konieczne). Planuję nocleg (jeśli jaskinie to może nocleg w okolicy Mariboru?), bo tylko 1 osoba prowadzi i nie chcemy się za bardzo zmęczyć podróżą, tylko na spokojnie sobie jechać. Co dko kosztów autostrad itp. - jesteśmy w stanie je opłacić, ale bez przesady;) jeśli to miałby być bardzo krótki a drobi przejazd;-)
Czy możecie mi doradzić najsensowniejszą trasę? Czy jechać przez Słowację i Węgry (i wtedy bez jaskiń, ale może jest coś innego ciekawego do zobaczenia po drodze?). Możemy nawet troszkę zboczyć z trasy, żeby coś fajnego zobaczyć.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Jako że Premantura jest o przysłowiowy "rzut beretem" od mojej ulubionej Fazany podzielę się moją trasa na Istrię. Testowana ostatnio w zeszłym roku a sprawdzana od 5-ciu lat.
https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 031486!3e0
Trasa jak widać:CZ, A, SLO
Nocleg tranzytowy w Lednicach = zwiedzanie pałacu (polecam).
Cała trasa autostradami i drogami szybkiego ruchu.
Przejście SLO/Hr w Socerga bez większych problemów i zatorów. Ponadto przy trasie jest jaskina w Postojnej.
Ja z Wawy startuję wcześnie ok. 6-tej. W Lednicach jestem bez napinek ok. 14-15 więc na zwiedzanie i odpoczynek czasu jest sporo. Nazajutrz po śniadaniu ok. 8.00 start, Wiedeń mijam ok. 10tej więc bez większych problemów. Jesli masz pytania dawaj na priw lub email.
Pozdrawiam.
sasanka05
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasanka05 » 09.08.2017 21:23

Bardzo Wam dziękuję za wspaniałe sugestie. Czy winiety kupujecie jeszcze w Polsce, czy jakos online po drodze? Jest jakakolwiek różnica?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.08.2017 21:27

Lepiej je kupić przez Internet lub po drodze, kupując w Polsce dużo się przepłaca. Zerknij na ostatnie strony odpowiednich wątków:
https://www.cro.pl/gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184.html oraz https://www.cro.pl/winiety-online-w-cenie-winiet-portal-tolltickets-com-t31825.html

Tu masz gotowe odpowiedzi :wink:
sasanka05
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasanka05 » 09.08.2017 21:45

Dziękuję bardzo! :-)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.08.2017 07:41

maxredaktor napisał(a):Lepiej je kupić przez Internet lub po drodze, kupując w Polsce dużo się przepłaca. Zerknij na ostatnie strony odpowiednich wątków:
https://www.cro.pl/gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184.html oraz https://www.cro.pl/winiety-online-w-cenie-winiet-portal-tolltickets-com-t31825.html

ALBO
lepiej je kupić w PL w sklepie stacjonarnym - masz je od ręki i odpadają ci przystanki na trasie w celu zakupu winiet. Za parę zł więcej możesz kupić sobie święty spokój :papa:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.08.2017 10:13

Raczej za dobre kilkadziesiąt.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 10.08.2017 10:32

Ja kupuje zawsze zaraz po przejechaniu granicy na pierwszej stacji, albo punkcie, jeszcze mi się nie zdarzyła jakaś wielka kolejka do winiet.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.08.2017 11:04

maxredaktor napisał(a):Raczej za dobre kilkadziesiąt.

Zależy na jakiej. NA tych krótkoterminowych różnica wynosi ok. 20 zł. Razy 4 to będzie 80 zł. Rozumiem, że ktoś woli stawać na granicznych stacjach i nie przepłacać, ja akurat wolę święty spokój. Tak samo, nie patrzę w podróży, gdzie korzystniejsza cena paliw (no, poza tym, że nie tankuję w strefie euro), nie chcę sobie psuć urlopu pierdołami.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.08.2017 12:18

Koleżanka pytała też o winiety słoweńskie, więc koszt byłby jednak dużo wyższy. Tu masz ceny z BP Mszana:

https://www.cro.pl/gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184-1485.html?hilit=mszanie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone