Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mar00ha_
Odkrywca
Re: Jak najlepiej dojechać do CRO? Trasa Wawa- Zaton

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 03.07.2017 18:17

sito_zabrze napisał(a):Jechałeś przepisowo ? :idea:

Spokojnie da się Czechy bez zbędnego przekraczania prędkości przejechać w 2 godziny, jeżeli nie robi się postoju. Mowa o przejeździe Ostrava-Mikulov.

mar00ha
birkin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) birkin » 04.07.2017 08:47

Mam pytanko. Od którego momentu zaczynają się płatne autostrady w czechach jadąc naszą A1 od strony Gliwic? Wyjeżdżam 12.07 ale winietę mam od 13.07 i nie wiem czy muszę czekać do północy żeby przekroczyć granicę polska- czechy czy mogę troszkę wcześniej wjechać za granicę?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.07.2017 11:05

birkin napisał(a):Mam pytanko. Od którego momentu zaczynają się płatne autostrady w czechach jadąc naszą A1 od strony Gliwic? Wyjeżdżam 12.07 ale winietę mam od 13.07 i nie wiem czy muszę czekać do północy żeby przekroczyć granicę polska- czechy czy mogę troszkę wcześniej wjechać za granicę?

Od ostatniego węzła na autostradzie w Ostrawie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2017 11:08

Płatna autostrada zaczyna się za Ostravą, nie radzę jechać przez Czechy bez ważnej winiety, bardzo boli ich "pokuta" , a mocno tego pilnują .
Ale jest ryzyko, jest zabawa :wink:
birkin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) birkin » 04.07.2017 11:15

szaki17 napisał(a):Płatna autostrada zaczyna się za Ostravą, nie radzę jechać przez Czechy bez ważnej winiety, bardzo boli ich "pokuta" , a mocno tego pilnują .

Winietę mam tylko ważną od północy 13.07. Czyli mogę wjechać do Czech przed północą, ważne aby na autostradę wjechać po północy, tak?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.07.2017 12:29

birkin napisał(a):
szaki17 napisał(a):Płatna autostrada zaczyna się za Ostravą, nie radzę jechać przez Czechy bez ważnej winiety, bardzo boli ich "pokuta" , a mocno tego pilnują .

Winietę mam tylko ważną od północy 13.07. Czyli mogę wjechać do Czech przed północą, ważne aby na autostradę wjechać po północy, tak?

Tak-za węzłem Rudna nie możesz pojawić się przed północą. Bo będąc na płatnym odcinku nie będziesz posiadał ważnej winiety.

O zbliżaniu się do płatnego odcinka informują znaki 500 wcześniej.
kawa62
Odkrywca
Re: Dojazd Warszawa- CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 04.07.2017 15:39

Witam ! A dlaczego jechałeś praz Letenye a nie przez Mursko Sredisce ? Wydaję się że tak byłoby bliżej. A jeżeli już chciałeś przez Letenye to dlaczego nie przez Zalaegerszeg i Nagykanizsa ? Pozdrawiam
pseudokibic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pseudokibic » 04.07.2017 19:54

Mursko Sredisce wymaga przejazdu przez Słowenię a do tego przedłuża odcinek bez autostrady. A reszta po prostu "na oko" z mapy googla. Wariant się moim zdaniem na tyle sprawdził, że wróciłem również tą samą drogą. W Lenti niedroga stacja MOL i Penny Market obok. Miły cenowy kontrast z CRO. Jako ciekawostka - na drodze 86 jest zapasowy pas startowy na czas "W"
kawa62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 05.07.2017 08:40

A dlaczego w takim razie nie przez przez Zalaegerszeg i Nagykanizsa ?
pseudokibic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pseudokibic » 06.07.2017 05:58

Na oko z mapy googla i automapy. Chciałem też szybko być na M70. Ale wariant, o którym piszesz też jest pewnie w porządku.
DorotaF
Globtroter
Pierwszy raz i nie wiemy którą drogę wybrac :(

Nieprzeczytany postnapisał(a) DorotaF » 06.07.2017 08:25

Wiem, że możecie odesłać do lupki ale przy takiej ilości postów ciężko nam się zdecydować. Mam nadzieję, że Ci co jechali w tym roku lub w latach poprzednuch pomogą w podjęciu decyzji gdyż jedziemy 1 raz i jest dla nas to obce. Wiem też ze opini pół na pół ale może jednak pomożecie. Mamy apartament w Pakostane od 16.07 (niedziela). Wyruszamy z Łodzi. Którą trasę wybrać przez Słowenię czy Węgry. Nie chodzi o koszt a o czas przejazdu i wygodę jazdy. Z racji, że wiem, że to weekend - najgorszy czas - najbardziej boimy się korków i stania godzinami w upale. I o której z waszego doświadczenia najlepiej wyruszyć? Będę wdzęczna za pomoc i rzeczowe odpowiedzi.
Inka83
Odkrywca
Re: Pierwszy raz i nie wiemy którą drogę wybrac :(

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inka83 » 06.07.2017 08:41

Jeśli mogę to wyrażę swoje zdanie :)

W zeszłym roku pierwszy raz jechaliśmy do Cro - Zadar. Jechaliśmy z Zabrza na Żywiec, Zwardoń, później przez Żylinę, Trenczyn - E75, Trnawa-E58 na Bratysławę autostradą (winieta -eznamka, aplikacja na androida i kupujesz w niej). Z Bratysławy w kierunku Gyor trasą E75 lub 2, nie pamiętam dokładnie. Na Węgrzech lecieliśmy drogą 86 ale polecam autostradę M15, później kawałek 86 i wjazd na M86 przez Csorna, Szombathely. Później E65 do Kormend i 86 w kierunku Rediks i Lendava na Słoweni. Słoweńskie autostrady omijać bo są drogie, jest maleńki kawałeczek do pokonania drogą miejską (na pierwszym rondzie na Słoweni w lewo i jedziesz równoległą do autostrady, miasto Dolga vas, Lendava, później droga 109 i przejście graniczne Mursko Srednisce). Jesteś w Cro i jedziesz drogą 209 na Cakovec, Varazdin i tam wjeżdżasz na E65 w kierunku Zagrzebia, E65 w kierunku Karlovac, a później E71 na Zadar później jedziesz Jadranska Magistrala na Pakostane :)

Po wjeździe do Cro cieszysz się pięknymi widokami, długimi tunelami :)

My z Zabrza wyjeżdżaliśmy ok 21-22. w Zadar bylismy o 12, bylibyśmy wcześniej gdybyśmy wybrali autostrady na Węgrzech
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 06.07.2017 08:46

Termin od niedzieli nie jest taki zły.

Ja bym na Twoim miejscu wyjechał w sobotę o 18:00.

Trasa Czechy-Brzecław-Austria-MLP.

Jako, że to sezon i weekend obserwując aktualne natężenie ruchu, między Wiedniem, a Grazem możesz wcześniej uciec w Ilz albo na MLP albo na przejście graniczne Cvetlin i mieć pod ręką objazd Lucko, który obecnie także jest utrudniony przez roboty drogowe.

Mimo wszystko jeszcze 10 dni, sytuacja jest dynamiczna i wiele się może zmienić.

Trzeba być jednak na bieżąco z utrudnieniami :)
stavros2002
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) stavros2002 » 06.07.2017 08:59

DorotaF napisał(a):Wiem, że możecie odesłać do lupki ale przy takiej ilości postów ciężko nam się zdecydować. Mam nadzieję, że Ci co jechali w tym roku lub w latach poprzednuch pomogą w podjęciu decyzji gdyż jedziemy 1 raz i jest dla nas to obce. Wiem też ze opini pół na pół ale może jednak pomożecie. Mamy apartament w Pakostane od 16.07 (niedziela). Wyruszamy z Łodzi. Którą trasę wybrać przez Słowenię czy Węgry. Nie chodzi o koszt a o czas przejazdu i wygodę jazdy. Z racji, że wiem, że to weekend - najgorszy czas - najbardziej boimy się korków i stania godzinami w upale. I o której z waszego doświadczenia najlepiej wyruszyć? Będę wdzęczna za pomoc i rzeczowe odpowiedzi.

Wyjazd w sobotę rano, nocleg gdzieś za Zagrzebiem, w niedzielę rano wstajecie i wypoczeci, dobre śniadanie i w południe meldujęcie się na miejscu.

Korków nie powinno być, bo główna masa przetacza się w piątek i sobotę rano. Za wcześnie też nie warto się zjawić, bo apartamenty zwykle zwalniane są do 10 rano, potem sprzątanie i meldunek nowych gości od południa.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 07.07.2017 00:07

DorotaF napisał(a):Wiem, że możecie odesłać do lupki ale przy takiej ilości postów ciężko nam się zdecydować. Mam nadzieję, że Ci co jechali w tym roku lub w latach poprzednuch pomogą w podjęciu decyzji gdyż jedziemy 1 raz i jest dla nas to obce. Wiem też ze opini pół na pół ale może jednak pomożecie. Mamy apartament w Pakostane od 16.07 (niedziela). Wyruszamy z Łodzi. Którą trasę wybrać przez Słowenię czy Węgry. Nie chodzi o koszt a o czas przejazdu i wygodę jazdy. Z racji, że wiem, że to weekend - najgorszy czas - najbardziej boimy się korków i stania godzinami w upale. I o której z waszego doświadczenia najlepiej wyruszyć? Będę wdzęczna za pomoc i rzeczowe odpowiedzi.

Pierwszy nasz wyjazd do Chorwacji to właśnie był start w sobotę po południu i dotarcie do celu (Nin) w niedzielę przed południem.
Ruszyliśmy z Warszawy koło 4 po południu, Czechy, po drodze drzemka w Austrii za Wiedniem. Słowenia objazdem MLP.
Winiety kupowane po drodze i przy okazji jakieś chwile odpoczynku.
Gdybyśmy wyruszyli wcześniej (chociaż ze 2h) byłoby lepiej-na przejściu Gruškovje/Macelj i potem Lučko za Zagrzebiem poszłoby szybciej.

PS: Właśnie stałem się Cromaniakiem :D :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone