Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.07.2014 16:43

Damis napisał(a):pomijając? :P to gdzie zjeżdzam w końcu jak nie na Blato na Cetnini? :)

Właśnie w Blato na Cetini a nie w Blaton na cetni :) Chodziło mi o błędną nazwę.
Damis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damis » 08.07.2014 16:44

aaaa :))
chyba że tak :))

dzięki za pomoc :)
Damis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damis » 08.07.2014 17:20

czy autostrada A1 od Siewierza do granicy czeskiej jest płatna?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2014 17:26

Damis napisał(a):czy autostrada A1 od Siewierza do granicy czeskiej jest płatna?

Autostrada jest od Pyrzowic i nie jest płatna :wink:
Damis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damis » 08.07.2014 17:28

dokładnie :) dziękuję :)
sal969
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal969 » 08.07.2014 21:35

sal969 napisał(a):Witam
Ruszamy ok 5.00 z Warszawy do Plitwickich jezior non stop (są kierowcy na zmianę :) ) szukam najszybszej trasy do celu. Dziękuję za pomoc

Wyjazd w czwartek rano

W Czechach płaci się za vinietę bez znaczenia czy się jedzie po autostradzie czy nie ?

Mam zamiar jechać A1 do Ostravy z Ostravy drogą 56 do Słowacji i dalej 18 .

Czy jadąc tak przez Czechy mam kupić vinietę??
Piksiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piksiak » 09.07.2014 08:25

R56 od Ostrawy jest płatna :(
Damis
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damis » 09.07.2014 18:12

mógłbym prosić o link z google maps z trasą ominięcia autostrady w Słoweni? :)

Byłbym wdzięczny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2014 18:31

Damis napisał(a):mógłbym prosić o link z google maps z trasą ominięcia autostrady w Słoweni? :)

Byłbym wdzięczny.

Naprawdę tak ciężko znaleźć to na forum, lub samemu zrobić ???? :? :roll: :roll:
http://goo.gl/maps/IhJRO
krzysiekwikiel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekwikiel » 17.07.2014 06:04

Witam wszystkich.

Planuję swoją pierwszą podróż do Chorwacji 1/08/2014, tj. piątek (z Warszawy), wyjazd o godz. 18, jazda nonstop (mam na pokładzie jeszcze trzech innych kierowców).

Od początku chciałem jechać przez Węgry, chociaż jest to jeszcze sprawa otwarta. Siedzę od kilku dni i studiuję posty i nie wiem już sam jak mam jechać.

Jedyna co mi podpowiada wujek google to: Warszawa-Częstochowa-Ostrava-Brno-Bratysława-Gyor-Székesfehérvár-Varazdin-Pag

Proszę o pomoc i wyrozumiałość :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.07.2014 06:24

Podpowiada ci jeszcze drugą, przez Graz i Maribor, ale do jutra nie opanujesz niuansów objazdu autostrady słoweńskiej, więc lećcie przez Węgry.
Jedynie co, to nie wiem, czy jest sens zjeżdżać z autostrady przed Budapesztem i objeżdżanie lokalnych dróg, skoro i tak i tak musicie kupić winietę.
Co prawda będziecie tam w porze gwarantującej mały ruch, ale z drugiej strony na autostradzie się nie zgubicie.
krzysiekwikiel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekwikiel » 17.07.2014 06:32

Czyli lepiej dołożyć kilkanaście kilosów i na spokojnie jechać autostradą aż pod Budapeszt?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.07.2014 07:00

Mz tak. Mam przykre doświadczenia ze skrótami i bocznymi drogami.
Byle furmanka lub radar psuje całą radość ze skrótu.

Jeśli już, to raczej pojedzcie droga 86, ale poczytajcie o jej aktualnym stanie.

To by wyglądało jakoś tak, ale niech ktoś to potwierdzi, bo nigdy tam nie jechałem.
Raz się dałem namówić na boczne drogi i stwierdziłem, że styknie :D
krzysiekwikiel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekwikiel » 17.07.2014 09:42

Dzięki Weldon :)

Chyba będę trzymał się tych autostrad, w nocy nie powinno być zbytniego ruchu nawet jeśli byłby to piątek/sobota.

Mam jeszcze pytanie odnośnie winiet. Czy zaopatrzyć się w pzmocie, czy lepiej i taniej będzie jak kupie na granicy (pod warunkiem, że w nocy będzie pootwierane)?

Nigdy nie kupowałem winiet stąd moje pytanie :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.07.2014 09:49

krzysiekwikiel napisał(a):Czyli lepiej dołożyć kilkanaście kilosów i na spokojnie jechać autostradą aż pod Budapeszt?

Nie warto!

Jest bardzo fajny skrót - w Gyor skręcasz w drogę nr 81 i jedziesz nią aż do Szekesfehervar, tam koło Auchan wjeżdżasz na M7. Terenów zabudowanych na 81 niewiele, policji też. Jerdzie się płynnie i przyjemnie, a zaoszczędzonych kilometrów trochę jest.

Druga podpowiedź: skoro przez Bratysławę, to nie przez Ostravę i Brno, tylko przez Cieszyn i Żylinę. Bez sensu kupować 2 winiety.

Co do winiet, to zdecydowanie lepiej kupić na granicach czy stacjach benzynowych. Po co przepłacać w PZMocie?

A jeśli chodzi o ruch, to na Węgrzech trochę się zdziwisz. M1 jest stale pełna TIR-ów, niezależnie od dnia tygodnia i pory dnia. Inna sprawa, że jadą sobie spokojnie prawym pasem i nie przeszkadzają - nie tak jak w Polsce :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone