Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 25.07.2012 06:37

pawel.777 napisał(a):3. Czemu chcesz jechać przez Czechy? Od Żyliny prawie do Makarskiej masz cały czas autostradę (choć tutaj na jedno prawie wychodzi).

Jak ktoś to ładnie tutaj ujął: nim Ty do Ziliny dojedziesz, ja już będę pod Brnem :)
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 25.07.2012 12:32

aro_40 napisał(a):Jak ktoś to ładnie tutaj ujął: nim Ty do Ziliny dojedziesz, ja już będę pod Brnem :)
Zgoda, tylko ciekawi mnie z jaką średnią prędkością jedzie się przez brakujący kawałek autostrady? Ja mogę też powiedzieć, że zanim kolega dotrze do Chałupek, ja będę kończył obiad w Skalite. I naprawdę odcinek Bielsko-Zylina nie jest aż tak tragiczny. Mnie bardziej ściął z nóg pomysł jechania przez Sochaczew i środek Łodzi a później przez Będzin. Ale to jego droga, on ją urządzi :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 25.07.2012 12:36

pawel.777 napisał(a):[Mnie bardziej ściął z nóg pomysł jechania przez Sochaczew i środek Łodzi a później przez Będzin. Ale to jego droga, on ją urządzi :)

:idea:
Może dlatego, bo google nie potrafi jeszcze prowadzić po nowej autostradzie. Zerknij na a2 z Wwy do Strykowa - to jest tylko kreska na mapie, a nie faktyczna droga uwzględniana przez silnik googla do wytyczania trasy.
:idea:
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 25.07.2012 12:40

No fakt, zapomniałem, że google potrafi być i rok do tyłu z infrastrukturą drogową w PL. Komentuję co widzę :( Co nie zmienia mojej negatywnej oceny tej trasy. Ale to wolny kraj.
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 25.07.2012 12:46

Odcinek E-F zaznaczony na mapie można przejechać inaczej, a mianowicię autostrada A1 kończy już się w Pyrzowicach więc nie trzeba pchać się do Katowic. Mapy na googlach nie są zaktualizowane, zerknij lepiej na targeo. Tam te mapy są aktualniejsze.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 25.07.2012 13:04

Nowe drogi ,w tym nowe autostrady są na stronie GDDKiA plus cała masa istotnych informacji:
http://www.gddkia.gov.pl/pl/20/mapa-planowania-podrozy/
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 15:51

aro_40 napisał(a):
pawel.777 napisał(a):3. Czemu chcesz jechać przez Czechy? Od Żyliny prawie do Makarskiej masz cały czas autostradę (choć tutaj na jedno prawie wychodzi).

Jak ktoś to ładnie tutaj ujął: nim Ty do Ziliny dojedziesz, ja już będę pod Brnem :)

A za Wiedniem i tak się spotkamy :D :D :D
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 25.07.2012 20:39

pawel.777 napisał(a):Zgoda, tylko ciekawi mnie z jaką średnią prędkością jedzie się przez brakujący kawałek autostrady?

O jaki brakujący kawałek autostrady ci chodzi? za Brnem? 90 km/h poza ternem Mikulova, gdzie obowiązuje 50 km/h

pawel.777 napisał(a):Ja mogę też powiedzieć, że zanim kolega dotrze do Chałupek, ja będę kończył obiad w Skalite.

dyskutujemy o jeździe autem, a nie lotem odrzutowcem prywatnym)

pawel.777 napisał(a):I naprawdę odcinek Bielsko-Zylina nie jest aż tak tragiczny.

Najpierw musisz bez korków dotrzeć za Bielsko, co przy obcenych remontach na DK1 jest mocno utrudnione. A potem, po przekroczeniu granicy musisz pamiętać, aby nie drgnęła ci noga, jak będziesz sunął 50 km/h przez wioski :(

pawel.777 napisał(a):Mnie bardziej ściął z nóg pomysł jechania przez Sochaczew i środek Łodzi a później przez Będzin. Ale to jego droga, on ją urządzi :)

Cóż, jeden woli blondynki, a drugi brunetki. Tu akurat zgodzę się z tobą - wybór takiej trasy to zahacza o masochizm, zwłaszcza, że A2 jest przejezdna :)
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 25.07.2012 21:15

aro_40 napisał(a):Cóż, jeden woli blondynki, a drugi brunetki. Tu akurat zgodzę się z tobą - wybór takiej trasy to zahacza o masochizm, zwłaszcza, że A2 jest przejezdna :)
To powyżej traktuj bardziej ironicznie. Niestety, nie mamy z W-wy do południowej granicy żadnej w miarę przejezdnej dwupasmówki, niestety. Ale żeby z tego powodu pchać się jakimiś lokalnymi drogami... nawet mając trzech kierowców na pokładzie.
ja-rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja-rek » 25.07.2012 21:35

Polecam pod łaskawą uwagę dość nietypową trasę, która - ku naszemu wielkiemu zdziwieniu - okazała się wcale szybką i wielce przyjemną w niektórych odcinkach: Biograd - Gorican/Letenye - Budapest - Szahy - Banska Bystrica - Chochołów - Zakopane (!!!) - Kraków i tak dalej do Łodzi.
Może ktoś coś więcej na ten temat bo wybieram się tą trasą.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 21:58

Żadna nowość, bo wiele osób jeździ przez Sahy i Bańską Bystrzycę (głównie aby zaoszczędzić na winiecie słowackiej), ale....

1. W Bańskiej Bystrzycy trzeba cholernie uważać, żeby nie wjechać na płatny odcinek ekspresówki!!

2. Zakopianka w środku lata to nie jest dobry pomysł.

Opcji przez Zakopane w ogóle nie rozumiem.
ja-rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja-rek » 25.07.2012 22:06

2. Zakopianka w środku lata to nie jest dobry pomysł.

A nocą?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 22:11

Nocą to może i tak, ale nie przez żadne Chochołowy i Zakopane, tylko po ludzku krajówką na Chyżne i Rabkę.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 26.07.2012 00:41

Dyć pisałem, że miałem sprawę w Zakopcu. Inaczej jasne że uderzałbym na Chyżne. Płatnego odcinka nie omijaliśmy bo i tak mieliśmy winietę. O tej porze Zakopianka pusta, gorszy byl przejazd przez Budapeszt.
ja-rek
Globtroter
Re: Dojazd Warszawa- CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja-rek » 12.08.2012 20:26

Nocą to może i tak, ale nie przez żadne Chochołowy i Zakopane, tylko po ludzku krajówką na Chyżne i Rabkę.

W takim razie jadę przez Chyżne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone