Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.07.2012 07:17

andy_n napisał(a):Proponuję drobną korektę:
Warszawa-Stryków-Łódź-h

Trasa uskuteczniana wczoraj w godzinach popołudniowych korków zajęła 1,5h.
Prędkość na nie spadała poniżej 100km/h i nie przekraczała 140km/h.
Zgierz/Łódź płynnie.

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,25,19.7978400,51.8440800?l=047dabbe639f6897
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 17.07.2012 10:01

Polecam pod łaskawą uwagę dość nietypową trasę, która - ku naszemu wielkiemu zdziwieniu - okazała się wcale szybką i wielce przyjemną w niektórych odcinkach: Biograd - Gorican/Letenye - Budapest - Szahy - Banska Bystrica - Chochołów - Zakopane (!!!) - Kraków i tak dalej do Łodzi.

Mieliśmy po prostu sprawę w Zakopcu i tak wyszło, ale z wyjątkiem przeciskania się przez Budapeszt w godzinach szczytu trasa super, największy korek był przed bramkami gotówkowymi koło Zagrzebia, który ominęliśmy płacąc kartą.

Czas brutto 18 godzin, w tym: standardowe tankowanie/siku/kawa/cigaretten , 40 minut na Macu w Budapeszcie (ble...), błądzenie po Słowacji - dobra godzina straty, coś się stało nawigacji w główkę, za późno się zorientowałem że prowadzi nas w krzaczory, ponad godzina przerwy w Zakopanem. Winieta potrzebna w zasadzie tylko na Węgry, te 20 km na Słowacji można spokojnie ominąć.

Na autostradzie 130, w nocy 110-120, na Słowacji - wiadomo, w każdej wiosce 50, pełno policji. Trasa z Zakopca puściusieńka (wyjechaliśmy 0 23), nie przekraczając 120 km/h byliśmy w domu w 4 godziny 8O

Tak sobie pomyślałem - szlag z autostradami, ale gdyby wybudowali sieć dróg ekspresowych, nawet takich jak M2 na Węgrzech z 1 pasem, tyle że bez zwalniania w każdej dziurze do 50, to naprawdę fajnie by się jeździło.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 17.07.2012 12:37

na stronie GDDKiA na wykazie dróg oddanych do użytku jest informacja że odcinek od Częstochowy do Tarnowskich Gór jest nie oddany. Z drugiej strony na tej samej stronie zakładka z planowana trasą kieruje przez ten nie oddany odcinek. Już się pogubiłem...jest A1 drożna od Częstochowy czy nie? Dodam, że jadę z Łodzi przez Chałupki i startuję popołudniu w Niedzielę. Jaka trasa jechać i czy ten odcinek do Świerklan jest płatny czy nie? Ktoś jechał niedawno tą trasą?
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 17.07.2012 12:56

raffiu napisał(a):[...]jest A1 drożna od Częstochowy czy nie?

W okolicach Częstochowy nie ma jeszcze żadnego kawałka autostrady A1 i pewnie szybko nie będzie

raffiu napisał(a):Jaka trasa jechać i czy ten odcinek do Świerklan jest płatny czy nie?

Z Łodzi kieruj się na starą jedynkę i dojedź nią do Siewierza. Tam skręć w kierunku Pyrzowic (S1).
W Pyrzowicach jest początek nowej A1, którą dojedziesz do Świerklan (trasa bezpłatna).

raffiu napisał(a):Ktoś jechał niedawno tą trasą?

Jechałem tamtędy 4 dni temu :D
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 17.07.2012 13:01

^^ super :) dziękuję za info. Nawet nie zadawałbym tego pytania gdyby nie to:

http://www.gddkia.gov.pl/pl/20/mapa-planowania-podrozy#targeo-top 8O
bob_bud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 17.07.2012 13:18

raffiu napisał(a):^^ super :) dziękuję za info. Nawet nie zadawałbym tego pytania gdyby nie to:

http://www.gddkia.gov.pl/pl/20/mapa-planowania-podrozy#targeo-top 8O

W opisie trasy podane są numery dróg. Są to drogi krajowe i wojewódzkie. Podejrzewam, że czas przejazdu może wyjść w planowaniu krótszy ze względu na mniejszą odległość pomimo gorszych dróg. Przynajmniej tak sobie to tłumaczę, ale ja zamierzam jechać przez Siewierz i w Podwarpiu w prawo na Pyrzowice.

A przy okazji - czy w piątek rano około godz. 7 rano jadąc A2 od Warszawy można wjeżdżać do Łodzi i dalej na Tuszyn, czy lepiej odbić na Brzeziny i wyjechać gdzieś w okolicach łącznika pod Piotrkowem?
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 17.07.2012 14:16

w piątek jest problem z korkami głównie po południu na trasach wylotowych z Łodzi, ale jak znasz trasę z Brzezin na Rzgów (parę postów wcześniej był dokładny opis przejazdu) to na pewno zaoszczędzisz sporo czasu. Jednym słowem z Brzezin musisz jechać na Andrespol a tam na Wiśniową Górę i Wolę Rakową. Potem na Rzgów. W Rzgowie wylatujesz na 1 i parę kilometrów dalej masz już kawałek autostrady (do Piotrkowa).
Jest jedno miejsce, gdzie może Cie przetrzymać - przejazd kolejowy, poza tym lecisz bez większych problemów. Trudno mi powiedzieć ile czasu zaoszczędzisz i czy stres związany z tym czy "dobrze skręciłem"? wart jest jechania tym skrótem.
bob_bud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 17.07.2012 14:28

Znam mniej więcej tą trasę, bo zimą tak wracałem. Nawigacja dawała radę a drogi puste :D
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 17.07.2012 14:28

...jeżeli nie masz stresu o którym mowa powyżej, to jest to dobra trasa. Ale sam przejazd około 7.00 przez Łódź też nie będzie jakimś dużym problemem... Ruch na al. Włókniarzy, Paderewskiego i Rzgowskiej nie jest obecnie taki jak przed wakacjami, stoisz owszem na światłach ale rano o korkach nie ma raczej mowy (pół tej trasy przejeżdżam codziennie). Na dodatek, po drodze masz dużo stacji, marketów itd. w razie jakbyś czegoś z domu zapomniał :)
bob_bud
Globtroter
Znowu trzeba omijać A2

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 20.07.2012 14:20

Już miałem jechać przez Łódź a tu proszę:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,12160609,Drogowcy_wracaja_na_autostrade_A2__Beda_utrudnienia.html:evil:

Dobrze że została zapisana w navi trasa przez Brzeziny :D
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 20.07.2012 15:40

I tak bym jechal A2. Gierkowka rozkopana,sam wyjazd z Wawy do Janek to jeden korek,a droga z Brzezin to jedna wielka koleina i wiocha co 5 km. Plus tiry,ktore poki co nie jezdza autostrada.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 20.07.2012 20:58

bob_bud, też to dziś rano słyszałem w radyjku. Z lekka mnie to zmartwiło, ale podobnie jak kropi tez polecę A2. Nawet gdybym ten 30 km odcinek miał pokonać ze średnią prędkością 60 km/h to i tak będę szybciej i bezpieczniej niż przez Brzeziny
lukasmaz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasmaz » 24.07.2012 19:07

Cześć

Ruszamy z Warszawy w czwartek ok. 20 do Makarskiej :)
Czy to będzie dobra pora ? Kierowców trzech więc bez dłuższych postojów.
Na której można się spodziewać być na miejscu - 13 ? Da radę znaleźć jakiś apartament w piątek o takiej godzinie ?

Dodatkowo najważniejsze pytanie - jakie trasy obieracie z Warszawy ?
Bazując na informacjach znalezionych na forum opracowałem taką trasę:
http://goo.gl/maps/5KuF

Rozumiem, że potrzebne byłyby winiety na Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację ?

Macie jakieś inne ciekawe propozycję ? A może przez Węgry i Słowację ?
Odrazu uprzedzam, że przeczytałem chyba wszystko co na forum znalazłem w tym temacie ale nadal mam wątpliwości stąd ten post :)

Będę wdzięczny za pomoc!
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2012 19:20

lukasmaz napisał(a):
Macie jakieś inne ciekawe propozycję ? A może przez Węgry i Słowację ?
Odrazu uprzedzam, że przeczytałem chyba wszystko co na forum znalazłem w tym temacie ale nadal mam wątpliwości stąd ten post :)

Będę wdzięczny za pomoc!

I nadal będziesz miał wątpliwości, bo tras z Wawy jest kilkanaście a każda .... dobra :D

W tej twojej można zaoszczędzić i objechać autostradę w Słowenii - temat-rzeka (niejeden) na forum, włącznie z mapkami i filmikami:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=28771

Trasa (trasy - bo kilka) przez Węgry też fajna, łatwa i prosta. Moim osobistym skromnym zdaniem - na Zagrzeb nawet lepsza niż przez Austrię, bo bardziej płaska i nie ma korków na granicy chorwackiej.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 24.07.2012 22:46

1. W Chorwacji nie ma winiet.
2. Czemu przez Sochaczew a nie autostradą jeśli już? I jeszcze pakować się do Łodzi? Jakiś masochizm, chcesz kierowców wykończyć? Piotrkowską zwiedzić?
3. Czemu chcesz jechać przez Czechy? Od Żyliny prawie do Makarskiej masz cały czas autostradę (choć tutaj na jedno prawie wychodzi).
4. Przed wjazdem do Makarskiej będziesz miał naganiaczy z tabliczkami o wolnych pokojach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone