Witam
Wybieram się po raz pierwszy do Czarnogóry z rodzinką
(4 osoby)
Jedziemy samochodem typu van. Benzyna + LPG.
Ponieważ od 2007 minęło trochę czasu odświeżam temat !
Proszę o przydatne porady, uwagi !
Co, jak po drodze, o czym warto wiedzieć, gdzie się zatrzymać na nocleg ( w jakim rejonie, kraju, może jakieś adresy niedrogich pensjonatów po drodze, w okolicy trasy...), o czym pamiętać, jakie opłaty na trasie, co mieć ze sobą, czego się wystrzegać, jak z walutą, czy wszystkie kart są honorowane, czy lepiej mieć gotówkę, jaką walutę.... itp, itd
Rozważam drogę przez Słowację, Austrię, Słowenię, Chorwację... do Czarnogóry.
Jadę z dzieciakami więc jazda raczej spokojnie /powoli, przyjemnościowo...
Na pewno będziemy się zatrzymywać. (gdzie zrobić przerwy, coś zjeść...)
Mam rezerwację na koniec czerwca 2011r. Zamierzam wyjechać dwa dni wcześniej. 21-24.06.2011
Mamy rezerwację w miejscowości: Budva (Czarnogóra)
Po drodze na mapie google widać jak droga przechodzi jak by na malutki kawałek po za linię graniczną Bośni... Czy to znaczy że trzeba będzie przejechać granicę czy po prostu to jakiś tunel...?
Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe dokumenty do załatwienia oprócz paszportów?
Ponadto dalej już na terenie Czarnogóry, google pokazuje wjazd na prom.
cytuję: " 78. Wsiądź na prom Ploce - Trpanj do Trpanj "
Tu mam pytanie. Czy ten prom kursuje non-stop?
Jakie opłaty za samochód typu van?
Czy są jakieś godziny w których trzeba się wyrobić, czy trzeba rezerwować? Ogólne rady....
Bardzo proszę Wszystkich o informacje, porady, uwagi !!!
Jedziemy pierwszy raz ! Byliśmy kiedyś w Zadarze ale to było dawno jak Jugosławia była jeszcze całością.
Jestem trochę stremowana i podchodzę do tego "z nieśmiałością", obawami... Czy sobie poradzimy w drodze...?
Może ktoś z Polski jedzie w tamtą stronę (my jedziemy z Warszawy) w okresie 23-24.06.2011...?
Zawsze to raźniej... !!!
Pozdrawiam
[/b]