Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 28.06.2012 07:48

gigant napisał(a):Tydzien temu zamkniety byl most w Ptuj i brak bylo oznakowania z objazdem. Kładli asfalt więc moze byc już po wszystkim. Mimo wszystko proponuje sobie zaplanować alternatywną trase np. mostem obok.

Czy coś wiadomo w sprawie zamkniętego mostu w Ptuj? Czy remont został zakończony?

Czy jazda tym alternatywnym mostem, nie spowoduje problemów w postaci wjazdu na autostradę w miejscu gdzie obowiązują jeszcze winiety?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.06.2012 08:49

darek1 napisał(a):Trasa przez Barwinek z Warszawy jest najdłuższa, a zatem dłuzej się jedzie niż przez Wiedeń czy Bratysławę i Csornę. Trasa ta conajmniej jest dłuzsza o 100 km. Zyskuje się ponad 400 km autostrady na Wegrzech. Która trasa warta jest zachodu dokłanie nie wiem. Jakie, która ma zalety to tylko przypuszczam. Najszybciej pokonuje się przez Wiedeń ale zarazem jest najdroższa. Póżniej wersja przez Bratysławę i Csorną. Najtańsza trasa to chyba przez Barwinek nie wykupując winiety na Słowacji ale za to długo jedzie się przez Polskę, i Słowację. Czy ktoś z was jest w stanie poprawić moją opinię i zasugerować inny wariant ????

Poprawka , z Wa-wy to przez Polskę jedzie się podobnie długo w obu trasach ,a powiedziłabym ,że jadąc przez Barwinek Polskę pokonujecie krócej nieznacznie i "bezpieczniej" Tak sądzę .
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.06.2012 21:16

Wydaje mi się, że najdłużej i najnudniej jedzie się przez Barwinek. Najgorszy odcinek to od Radomia do Barwinka i poprzez Słowację do Miskolca. Ta droga musi się dłuzyć, liczne ograniczenia prędkości w Słowacji. Od Miskolca już autostrada aż do prawie Dubrownika. Zapewne czas tej trasy jest dłuższy od trasy przez , Brno, Wiedeń, Maribor o 3 godziny.
gigant
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant » 02.07.2012 07:32

andy_n napisał(a):
gigant napisał(a):Tydzien temu zamkniety byl most w Ptuj i brak bylo oznakowania z objazdem. Kładli asfalt więc moze byc już po wszystkim. Mimo wszystko proponuje sobie zaplanować alternatywną trase np. mostem obok.

Czy coś wiadomo w sprawie zamkniętego mostu w Ptuj? Czy remont został zakończony?

Czy jazda tym alternatywnym mostem, nie spowoduje problemów w postaci wjazdu na autostradę w miejscu gdzie obowiązują jeszcze winiety?

Juz otwarty. Wracalem tamtędy 29.06
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 03.07.2012 08:50

gigant napisał(a):
andy_n napisał(a):

Juz otwarty. Wracalem tamtędy 29.06

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj też sprawdziłem to osobiście :wink:
durnylka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) durnylka » 05.07.2012 20:59

Trasa Grodzisk Mazowiecki - Umag, którą przejechałem 2 tygodnie temu:

A2 do Strykowa, póżniej przez Łódź, Częstochowę aż do S1 za Siewierzem, następnie do A1 przy lotnisku w Pyrzowicach, a potem do końca A1 i kierunek Wodzisław Śląski, Chałupki. Potem już w Czechach do Mikulowa (nocleg), a dalej Wiedeń, Graz, Maribor, Ljubljana, Koper, Umag. W sumie jest to lepszy wariant niż ten, z którego korzystałem, czyli do trasy katowickej, a potem przez Cieszyn.

Utrudnienia:

A2 Grodzisk Mazowiecki - Stryków - brak stacji benzynowych i bodajże tylko 2 razy WC i parking.

Dość ciasno w Łodzi, godzina przejazdu 11:00-12:00, z powrotem około 18:00.

S1 do Pyrzowic - praktycznie bez szans na bezpieczne wyprzedzanie. To jest droga ekspresowa z jedna jezdnią dwukierunkową, o czym wcześniej nie wiedziałem.

A1 do końca - brak stacji benzynowych, chyba tylko 1 x WC i parking.

Do Chałupek jedzie się troche niemrawo, ale da się przeżyć.

Winieta w Czechach obowiązuje podobno od Ostrawy, także po wjeździe do Czech należy ją kupić na pierwszej stacji Shell parę kilometrów za przejściem.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 10.07.2012 20:30

grypserek napisał(a):
damianołódź napisał(a):
bogge napisał(a):
damianołódź napisał(a):My wyjeżdżamy już w piątek około 19:08, nie mogę się już doczekać, jeszcze tylko 3 dni, 1300 km i 14 dni błogich (mam nadzieję) wakacji w Pisaku

:D no tym mnie rozwaliłeś :-) kurcze, 19.08? :-) No ja za cholerę aż tak dokładnie nie określę godziny swojego wyjazdu, a to już w nocy z piątku na sobotę :)

Jak zgadniesz dlaczego wyjeżdżam o 19:08, stawiam browara :wink:

a ja mogę? :P

zapytał i nie odgadł ;)
Ja doskonale wiem dlaczego godzina wyjazdu jest tak precyzyjnie określona, a właściwie dlaczego jest dokładnie taka 8)

kto nie wie, inspiracji może poszukać w moim avatarze :D
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 11.07.2012 09:10

trasa wawa - A2 Styktów - łódź - czewa to jedyna słuszna alternatywa! nie ma się co pchać gierkówką bo tam jest masakra!
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 11.07.2012 23:10

E tam masakra. W piątek, 6 lipca, z samego rana przejechana w nieco ponad półtorej godziny.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 12.07.2012 06:04

to przejedz to w 3 h jadąc np w piątek o 15tej :)
wiem co mówię bo jeżdżę co piątek do Częstochowy
Dr.Watson
Croentuzjasta
Z Wa-Wy do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 12.07.2012 18:52

Witam.
Z Warszawy wyjeżdżam zazwyczaj ok 5.00-5.30 i jeżdżę -/Gierkówka/ -Częstochowa - Pszczyna - B.Biała- Cieszyn ;na granicy jestem ok. 9.30. Gdzie tankuję i konsumuję.
Następnie Ołomuniec -Brno-Wiedeń-Graz/nocleg/. Zazwyczaj ok.16.00 - 17.00.
Droga w miarę prosta i bezproblemowa.
Jeżeli z rana wypad z Wa-wy to trasa jest dosyć pusta.
A od B.B toooooooooo już z górki!!
Wyjazd w sierpniu na KRK.
Pozdrawiam. :D
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 12.07.2012 22:04

vqsoft napisał(a):to przejedz to w 3 h jadąc np w piątek o 15tej :)

A po co? Wolę 5.30-7.00. :)
Nicks
Autostopowicz
E77

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicks » 13.07.2012 07:35

witam :-)
czytam propozycje różnych wariantów dojazdu na chorwację przez budapeszt (będziemy zwiedzać), ale nikt nie pisze o pozornie najprostrzej trasie E77: przez chyżne i banską bystrzycę ???
co o tym myślicie ?
z góry dziękuję,
nicks
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 14.07.2012 09:12

Dla jadacych przez Lodz: Od dzisiaj zaczął się remont wiaduktu na wylotówce na Częstochowę, co może oznaczać znaczne utrudnienia. Osobiście proponowałbym dojechać autostradą do węzła Emilia, tam dojechać do Zgierza i odbić na Pabianice, skąd dojedziemy sobie elegancko do trasy już za Łodzią. W nocy nie ma to znaczenia, ale za dnia można stracić z godzinkę - pamiętam remont tego wiaduktu jakieś 11 lat temu, była masakra. :roll:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2012 22:34

kropi wielki dzięki za info :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone