Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Chorwacja trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
durnylka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) durnylka » 15.06.2012 11:37

Witam,

W związku z "przejezdnym" odcinkiem C na A1 mam pytanie, jak wygląda przejazd przez Łódź od Strykowa do Tuszyna w porównaniu do przejazdu przez Brzeziny od Łyszkowic do Piotrkowa Trybunalskiego? Który wariant wybrać? Wyjazd w najbliższy wtorek z okolic Grodziska Mazowieckiego przed południem, kierunek Umag CRO.

Dzięki za każdą radę.
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 15.06.2012 12:15

Ja bez zastanowienia wybrałbym autostradę, od Strykowa nie jest do Łodzi źle, jedziesz płynnie i później nawet jak pojedziesz przez centrum do A. Włókniarzy, czy też do Rzgowskiej na pewno wyjdziesz lepiej czasowo aniżeli przez Brzeziny.

Pozdrawiam
durnylka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) durnylka » 15.06.2012 12:33

Dzięki bogge! Tak myślałem, ale miałem wątpliwości, bo "automapy" kierują na Brzeziny, albo nie mają pojęcia o "przejezdności" A1.
gigant
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant » 25.06.2012 20:51

Tydzien temu zamkniety byl most w Ptuj i brak bylo oznakowania z objazdem. Kładli asfalt więc moze byc już po wszystkim. Mimo wszystko proponuje sobie zaplanować alternatywną trase np. mostem obok.
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 26.06.2012 13:27

tony montana napisał(a):
Arek napisał(a):
aro_40 napisał(a):pytanko tylko czy da się przejechac przez Łódź???

A po co przez Łódź ?? Ze Strykowa na Brzeziny, dalej jak pisał damianołódź

Arek, a Brzeziny to jakąś obwodnicę dostały ostatnio?

Jechałem tamtędy kilka razy i niestety w dzień to jakaś masakra, setki duzych mobili na wąskich uliczkach i rondach w centrum miasta ....

Nie, ja za Brzeziny jadąc od strony Wawy na Cro dziękuje :)

pozdro :)

Niejako "wywołany do tablicy" odpowiadam. Mój opis przejazdu przez Brzeziny, nie ma nic wspólnego z "korkami" od strony Warszawy, które oczywiście są i będą jeszcze długo, ponieważ na A2 jest zakaz wjazdu dla pojazdów pow. 3,5T, na wybranych 2 odcinkach Łódź Warszawa. Wjazd do Brzezin od strony autostrady jest na skrzyżowaniu ze światełkami, tuż obok stacji Orlen, gdzie skręcając w prawo kierunek Łódź, za 300m mamy odbicie w lewo na Andrespol, a dalej tak jak opisywałem wcześniej
Jeśli jedziemy A2 od strony Warszawy, to zależy kiedy będziemy chcieli przez Łódź przejechać w kierunku południowym. Newralgiczne są godziny 8:00-9:00 15:00-18:00, w innych jest w miarę luźno. Pierwsze 5 minut postoimy przed Rondem Solidarności, następnie zjeżdżając z wiaduktu na Kopcińskiego, rzadko uda się przejechać na dwie zmiany świateł, kolejna 5. Śmigłego Rydza do Rzgowskiej, w miarę płynnie, uwaga na fatalne torowisko na skrzyżowaniu z Dąbrowskiego!!! Rzgowska od Białego Kościoła do Matki Polki jakieś 10 minut i już jesteśmy poza miastem. Cała opisana trasa przez Łódź od Cmentarza na Dołach do Matki Polki nie powinna zająć dłużej niż 40 minut.
Decyzja zależy od dnia, pory dnia, nastroju... Ale warto czasami mieć alternatywną drogę
My wyjeżdżamy już w piątek około 19:08, nie mogę się już doczekać, jeszcze tylko 3 dni, 1300 km i 14 dni błogich (mam nadzieję) wakacji w Pisaku
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.06.2012 16:22

durnylka napisał(a):Dzięki bogge! Tak myślałem, ale miałem wątpliwości, bo "automapy" kierują na Brzeziny, albo nie mają pojęcia o "przejezdności" A1.

A1 nie jest przejezdna! Nie wyrobili się. Zapowiadany termin otwarcia to listopad - i to też niepewne, bo jakieś problemy podobno są (wykonawca zbankrutował czy coś w tym stylu).
bewu1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bewu1 » 26.06.2012 18:27

damianołódź napisał(a):
tony montana napisał(a):
Arek napisał(a):
aro_40 napisał(a):pytanko tylko czy da się przejechac przez Łódź???

A po co przez Łódź ?? Ze Strykowa na Brzeziny, dalej jak pisał damianołódź

Arek, a Brzeziny to jakąś obwodnicę dostały ostatnio?

Jechałem tamtędy kilka razy i niestety w dzień to jakaś masakra, setki duzych mobili na wąskich uliczkach i rondach w centrum miasta ....

Nie, ja za Brzeziny jadąc od strony Wawy na Cro dziękuje :)

pozdro :)

Niejako "wywołany do tablicy" odpowiadam. Mój opis przejazdu przez Brzeziny, nie ma nic wspólnego z "korkami" od strony Warszawy, które oczywiście są i będą jeszcze długo, ponieważ na A2 jest zakaz wjazdu dla pojazdów pow. 3,5T, na wybranych 2 odcinkach Łódź Warszawa. Wjazd do Brzezin od strony autostrady jest na skrzyżowaniu ze światełkami, tuż obok stacji Orlen, gdzie skręcając w prawo kierunek Łódź, za 300m mamy odbicie w lewo na Andrespol, a dalej tak jak opisywałem wcześniej
Jeśli jedziemy A2 od strony Warszawy, to zależy kiedy będziemy chcieli przez Łódź przejechać w kierunku południowym. Newralgiczne są godziny 8:00-9:00 15:00-18:00, w innych jest w miarę luźno. Pierwsze 5 minut postoimy przed Rondem Solidarności, następnie zjeżdżając z wiaduktu na Kopcińskiego, rzadko uda się przejechać na dwie zmiany świateł, kolejna 5. Śmigłego Rydza do Rzgowskiej, w miarę płynnie, uwaga na fatalne torowisko na skrzyżowaniu z Dąbrowskiego!!! Rzgowska od Białego Kościoła do Matki Polki jakieś 10 minut i już jesteśmy poza miastem. Cała opisana trasa przez Łódź od Cmentarza na Dołach do Matki Polki nie powinna zająć dłużej niż 40 minut.
Decyzja zależy od dnia, pory dnia, nastroju... Ale warto czasami mieć alternatywną drogę
My wyjeżdżamy już w piątek około 19:08, nie mogę się już doczekać, jeszcze tylko 3 dni, 1300 km i 14 dni błogich (mam nadzieję) wakacji w Pisaku

Kiedy się zaczynają korki w Łodzi ? Faktycznie np. przejazd między 07:00 a 08:00 w dzień roboczy nie jest problematyczny ?
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 26.06.2012 18:55

Może komuś to pomoże, pisałem o tym rozwiązaniu rok temu.

Stiopa napisał(a):Andrespol (prosto na światłach - jedynych)
Wjeżdżamy do Wiśniowej Góry
Prosto cały czas i płynnie wjeżdżamy do Stróży
W Stróży skręcamy na Łódź
I znowu cały czas prosto dojeżdżamy do DK 1
Można odpocząć, po prawo Carreforu, Norauto i stacja BP.
Skręcamy w lewo i mam 2 jezdnie aż do Cieszyna.

Przebijanie się przez Łódź pomiędzy 7-8 też nie jest najlepszym pomysłem, to poranny szczyt.
Jeśli komuś z Warszawy po drodze przez Rawę i Brzeziny, to tylko tak jak podał mój krajan damianołódź lub jak powyżej. [/b]
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 26.06.2012 21:53

damianołódź napisał(a):My wyjeżdżamy już w piątek około 19:08, nie mogę się już doczekać, jeszcze tylko 3 dni, 1300 km i 14 dni błogich (mam nadzieję) wakacji w Pisaku

:D no tym mnie rozwaliłeś :-) kurcze, 19.08? :-) No ja za cholerę aż tak dokładnie nie określę godziny swojego wyjazdu, a to już w nocy z piątku na sobotę :)
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 27.06.2012 07:59

bogge napisał(a):
damianołódź napisał(a):My wyjeżdżamy już w piątek około 19:08, nie mogę się już doczekać, jeszcze tylko 3 dni, 1300 km i 14 dni błogich (mam nadzieję) wakacji w Pisaku

:D no tym mnie rozwaliłeś :-) kurcze, 19.08? :-) No ja za cholerę aż tak dokładnie nie określę godziny swojego wyjazdu, a to już w nocy z piątku na sobotę :)

Jak zgadniesz dlaczego wyjeżdżam o 19:08, stawiam browara :wink:
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 27.06.2012 09:04

Noł łej że zgadnę, ale gratki określenia tak precyzyjnego czasu wyjazdu :)

Oczywiście proszę w imieniu reszty gawiedzi, o udokumentowanie tego czasu wyjazdu w relacji z urlopu :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.06.2012 09:39

Trasa przez Barwinek z Warszawy jest najdłuższa, a zatem dłuzej się jedzie niż przez Wiedeń czy Bratysławę i Csornę. Trasa ta conajmniej jest dłuzsza o 100 km. Zyskuje się ponad 400 km autostrady na Wegrzech. Która trasa warta jest zachodu dokłanie nie wiem. Jakie, która ma zalety to tylko przypuszczam. Najszybciej pokonuje się przez Wiedeń ale zarazem jest najdroższa. Póżniej wersja przez Bratysławę i Csorną. Najtańsza trasa to chyba przez Barwinek nie wykupując winiety na Słowacji ale za to długo jedzie się przez Polskę, i Słowację. Czy ktoś z was jest w stanie poprawić moją opinię i zasugerować inny wariant ????
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 27.06.2012 10:26

darek1 napisał(a):Trasa przez Barwinek z Warszawy jest najdłuższa,
Czy ktoś z was jest w stanie poprawić moją opinię i zasugerować inny wariant ????

A ile ma ta trasa przez Barwinek km? My chyba przejedziemy na takim przejściu: Przejście graniczne Polska - Czechy Chałupki - Silherovice .Ja jade z Legionowa do Lokva Rogoznica koło Omiśia i mam do pokonania niecałe 1500 km według tej mapy http://docelu.pl/
Trasa wiedzie przez Ołomuniec,Brno,Wiedeń ,Graz,Maribor( tam objeżdżamy autostradę w Słowenji) dokładny opis objazdu z mapką pod tym linkiem :D
http://rejsychorwacja.com/rejsy.php?id=153#tresc potem przez Zagrzeb już prosto na miejsce :lol: Ewentualnie rozważe jeszcze taką trasę : Warszawa-Częstochowa-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń-Graz-(objazd Lenart-Mureck-Ptuj)-Zagrzeb i do celu :)
Jeszcze tylko 10 dni do wyjazdu :hut:
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 27.06.2012 18:44

damianołódź napisał(a):
bogge napisał(a):

Jak zgadniesz dlaczego wyjeżdżam o 19:08, stawiam browara :wink:

a ja mogę? :P
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 27.06.2012 19:26

Dawaj... Zgaduj...Browar aktualny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa - Chorwacja trasa - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone