piszę do was z prośbą o pomoc Przeczytałem chyba wszystkie możliwe tematy o trasach wiodących do Chorwacji jednak mimo wszystko mam sporo obaw i pytań.
Zacznę od kilku istotnych według mnie informacji:
- jedziemy w 2 osoby (ja i żona)
- nasz samochód to Skoda Fabia 1.2
- jestem początkującym kierowcą (5000 kilometrów na koncie, jeżdzę od marca 2015)
- jedziemy z Warszawy do Baska Voda
- winiety chcę kupić online żeby mieć z głowy i nie zapomnieć
Jaką trasę planuję (wiem że nie jest optymalna):
- Warszawa
- Cieszyn
- Brno
- Bratysława
- Budapeszt
- Zagrzeb
- Baska Voda
Dlaczego taka pokrętna trasa?
Bardzo zależy mi na komforcie jazdy, nie chce stresować się jazdą bardzo krętymi drogami na Słowacji bądź być zmuszonym wyprzedać jakiegoś TIRa na jednopasmówce (mały silnik, małe doświadczenie)
Moje pytania do was
- Chciałbym ominąć Czechy jadąc do Bratysławy przez Żylinę i Trnawę - pytanie jak z drogą, ruchem, poziomem trudności, bezpieczeństwem?
- Sporym wydłużeniem wydaje sie jazda pod sam Budapeszt, natomiast nie którą drogą najlepiej jechać na południe. O popularej drodze 86 naczytałem się sporo niezbyt przychylnych opinii, z racji na nieduże doświadczenie chciałbym jej uniknąć. Z kolei jadąc przez np. Veszprem według Google Maps zyskuje tylko 100km. Co z tym zrobić?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, jednocześnie proszę pamiętajcie że samochód mam równie niewielki jak doświadczenie za kierownicą - stąd też zależy mi na możliwie bezpiecznej i komfortowej trasie (zdaje sobie sprawę, że może się to odbywać kosztem ceny i czasu).
Artur