napisał(a) Kir » 01.06.2006 13:12
To nie jest takie proste i co roku się zmienia. Jak jechałem w 2002 złotówek w kantorach nie wymienial, wymieniali w banku, ale kurs był gorszy niż przez euro. Wychodziło jakie 0.68-0.7kun/pln. Najlepsy kurs wymiany maiły poczty i nie pobieraly prowizji, tylko mieli widełki
w 2003 roku kuna była nieco tańsza, wszędzie wymieniali złotówki ale na poczcie kurs był bgorszy niż w banku a kantory to było czyste ździerstwo.
I znów się opłacało przez euro ale jeszcze lepiej było wybrac z bankomatu
w 2005 wybieranie z bankomatu było mniej korzystne niż wymiana przez euro ale kuna kostzowała ok 0.58-0.60 Na poczcie kursy były gorsze niż w banku a do tego 1.5% prowizji.
Więc nie wiedomo jak będzie w tym roku. Złotówka jest mocna więc wakacje mogą wyjść taniej niż dawniej. A róznice nie są duze. Trzeba jednak pamietac że wybieranie z bankomatu po 100plz zazwyczja nie ma sensu bo od każdej tranzakcji jest stała prowizja np 10plz
A zakupy na kartę opłacają się lub nie w zależnosci od banku. Mój nie pobiera za to prowizji a waluty przelicza po takim kursie jakiego ja nigdy nie uzyskam w kantorze. Więc się opłaca.
Karty w bankomatach i na stacjach obsługują wszystkie: Visa Visa Electron Dinner Club, kredytowe również.