Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Walkie-Talkie do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hipokrates
Turysta
Walkie-Talkie do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) hipokrates » 06.08.2005 19:06

Witam wszystkich ciepło. Mam do szanownych forumowiczów pytanie. 19.08 wyjeżdażamy 2 samochodami na Istrię. Aby mieć ze sobą stały kontakt a nie płacić za rozmowy z komórki chcemy kupić krótkofalówkę / są takie o zasięgu kilku km/. Pytanie brzmi, czy używanie takiego sprzętu w czasie jazdy - oczywiście nie przez kierowcę, jest dozwolone i zgodne z przepisami w krajach tranzytowych / Czechy, Austria, Słowenia/. Czy ktoś już tak robił ?
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 06.08.2005 22:37

witam. kolego w nocy przyjechaliśmy z cro i mieliśmi na 2 auta cb-radio no i muszę stwierdzić że nie ma nic lepszego..w polsce dowiesz się gdzie łapanka po drodze a potem nie stajesz jak osioł i razem na mapie szukasz tylko lecisz i ...zawsze w kontakcie gdzie stawać i co oglądać za szybą... normalnie rewelacja inna jazda POLECAM
hipokrates
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hipokrates » 06.08.2005 22:46

swiniakk napisał(a):witam. kolego w nocy przyjechaliśmy z cro i mieliśmi na 2 auta cb-radio no i muszę stwierdzić że nie ma nic lepszego..w polsce dowiesz się gdzie łapanka po drodze a potem nie stajesz jak osioł i razem na mapie szukasz tylko lecisz i ...zawsze w kontakcie gdzie stawać i co oglądać za szybą... normalnie rewelacja inna jazda POLECAM

Dzięki. W poniedziałek kupuję.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 07.08.2005 01:01

Witam. Mocno polecam wszystkim udającym się w dłuższą podróż dwoma lub więcej samochodami zaopatrzyć się w choćby proste walkie-talkie. W tym roku byłem w Cro po raz piąty, zawsze jedziemy w dwa lub trzy auta. Po raz pierwszy tym razem używaliśmy walkie-talkie. Sprawdziły się rewelacyjnie. Były to proste urządzenia - ok 300zł/para, z funkcją oszczędzania baterii i wyciszania szumów, kiedy nie rozmawiasz. Zasięg deklarowany - 3 km. Ileż mniej stresów za kierownicą, gwałtownych hamowań i szukania się na trasie!
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 07.08.2005 11:07

Podobnie jak Tutan byliśmy w 3 auta w Chorwacji i Czarnogórze i kontaktowaliśmy się przez zwykłe krótkofalówki. NIe mieliśmy żadnych problemów po drodze, natomiast przydatność tych urządzeń była wielka przy wyprzedzaniu, zatrzymywaniu się czy szukaniu zjazdów. Pozwalała też uprzyjemnić nie najkrótszą bądź co bądź trasę. Wykorzystywaliśmy je też na miejscu dając dzieciom, gdy same wychodziły do miasta. Polecam więc każdemu, kto ma możliwość zabranie choćby zwykłych walkie talkie, bo przecież kosztuje to tylko ładowanie baterii.
kisiel
Autostopowicz
radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) kisiel » 07.08.2005 21:13

cze.zgadzam sie z kolega swiniakiem.nic lepszego jak cb radio.jechalismy cala droge bez dodatkowego stresu,ze ktos sie oderwie.pozdr. dla Ciebie i kol. Swiniakka /eszte pleszte/
aha.jak juz tam bedziesz,to koniecznie wypij za nas piwko Karlowacko.
pzdr.
swiniakk
Croentuzjasta
Re: radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 08.08.2005 08:23

kisiel napisał(a):cze.zgadzam sie z kolega swiniakiem.nic lepszego jak cb radio.jechalismy cala droge bez dodatkowego stresu,ze ktos sie oderwie.pozdr. dla Ciebie i kol. Swiniakka /eszte pleszte/
aha.jak juz tam bedziesz,to koniecznie wypij za nas piwko Karlowacko.
pzdr.

to je dobre....eszte pleszte......KARLOVAĆKO
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 08.08.2005 12:27

Byłem w Cro w "małym konwoju" czyli w 2 autka i mielismy ze soba krótkofalówki.
Na trasie jak i np. podczas zwiedzania miast są niezastąpione.
W porównaniu z CB mają taki atut, że można ich urzywać w samochodzie jaki i poza nim, oraz aspekt finansowy jest niebagatelny. Koszt zakupu wynosi ok. 250-300 pln, a mozna je zabrać wszędzie ( auto, wycieczki, rower czy też w zimie na narty).
pozdr
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 08.08.2005 18:37

W tym roku też zabrałem na wyjazd ze sobą krótkofalówkę typu "łoki-toki" (zasięg do 3 km). Kupiłem w Makro chyba za jakieś 160,- zł. Porządnie uformowałem akumulatorki. Jadąc na dwa samochody była to jedna z bardziej przydatnych rzeczy w czasie jazdy. Starczało na długie godziny paplania :lol: Polecam - przydatna rzecz ! A czy używanie takiego sprzętu było legalne ? ..No właśnie.... :?:
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 08.08.2005 22:04

emtomek napisał(a): A czy używanie takiego sprzętu było legalne ? ..No właśnie.... :?:

Jasne ze legalne :) to co kupiles za te 160 ( ja za 100 bez akumulatorów i ładowarki ) jest traktowane jak zabawka. Zabronione to moze jast na jakies kubie albo korei północnej a poza tym to razczej na całym swiecie mozesz sie tym smiało bawic:) My jedziemy za 2 tygodnie na 2 auta wiec łoki-tłoki sie przydadzą :)
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 09.08.2005 09:50

emtomek napisał(a): A czy używanie takiego sprzętu było legalne ? ..No właśnie.... :?:

Oczywiście, że legalne. Tego typu urządenia nie podlegają jakimkolwiek obostrzeniom. Także loozik 8)
pozdr
Mariusz_M
Cromaniak
Walkie-Talkie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 22.05.2009 23:26

O CB tu trochę jest, a o walkie-talkie mniej. Cóż CB nie posiadam i nie mam zamiaru - na jeden wyjazd? Bez sensu. Więc kupiłem sobie zestaw Motoroli TLKR T7. Tak mnie nosi, żeby to wypróbować w praktyce, że aż muszę sobie tutaj popisać. :D
Rok temu gdy jechaliśmy na trzy auta - pożyczyłem od znajomego jakieś byle jakie Cobry z USA (miał 4 sztuki) - czyli na nielegalne pasmo. Akurat dowiedziałem się o tym po powrocie. No i fajna sprawa: w trakcie jazdy można pogadać dla rozrywki o pupie Maryni, a i lepsze to i wygodniejsze niż komórka. Trasa do Chorwacji jest przecież tak prosta, że nie ma sensu inwestować w CB - w sytuacjach naprawdę awaryjnych - zawsze jest komórka - a i CB ma ograniczony zasięg.
Te zeszłoroczne Cobry dały porozmawiać w trasie na odległość ok. 1,7 km - jeden samochód się zatryzmał, a drugi skasował licznik kilometrów i pojechał dalej. Na odległości ok. 1,7km łączność już była tak zaszumiona - że uznaliśmy, że już jej nie ma. Znaczy dało się zrozumień wszystkie zdania, ale z dużym szumem w tle. Brak komfortu użytkowania.
No więc jak pisałem tak mnie nosiło - że zostawiłem żonie jedną walkie-talkie, a z drugą pojechałem samochodem. Żona siedziała w mieszkaniu z wielkiej płyty w pokoju - a ja pojechałem. W lini prostej na przeszkodzie były inne budynki i wysoki las - uzyskany zasięg to 700 metrów. Nie rewelacja - ale z drugiej strony konkretne przeszkody: ściany mieszkania, i drugi budynek, las. Myślę, że na trasie (a przynajmniej na Chorwackiej autostradzie) zasięg będzie spokojnie te 2km z deklarowanych przez Motorolę - 10km.
Walkie-talkie bierzemy ze sobą, żeby tylko rozmawiać kiedy na siku i dla zabicia czasu. Praktycznie nigdy nie traci się zasięgu - no bo nikt nikomu nie ucieka - więc te 2km to aż nadto.
Teraz dlaczego wybrałem walkie-talkie:
1. Nie chcę CB - serce by mnie bolało, gdybym gdzieś musiał ciągnąć kable, a "wystrój" kabiny miała by mi "zniszczyć" jakaś plastikowa skrzynka. Nic nie lubię zmieniać: samochód taki jak z fabryki jest najpiękniejszy - wszystko dopracowane w szczegółach.
2. Na codzień nie czuję żadnej potrzeby posiadania CB
3. Taniość rozwiązania: wśród znajomych tylko jeden ma CB - ale akurat on nie jedzie do Cro. Tak więc zakup pary walkie-talkie jest tańszy od CB. Chyba bym musiał zafundować do drugiego auta - bo co mi po moim jednym.
4. Elastyczność rozwiązania: teraz jadę z jednymi znajomymi do Chorwacji, w sierpniu z innymi do Niemiec, dwa dni temu jechałem z żoną (ja autem teścia, ona naszym) na dwa auta - cóż tylko do łapki walkie-talkie i już! Nawet bardzo się przydały.
5. Oprócz komunikacji w trakcie jazdy - rok temu pożyczone Cobry idealnie nadawały się do komunikacji między apartamentami. Mieszkaliśmy kilkaset metrów od siebie, w dwóch różnych apartamentach. Puszczliśmy sygnał na telefon komórkowy jak znak, aby właczyć krótkofalówki - a potem rozmawialiśmy już przez walkie-talkie - gratis! - co przy cenie rozmów w Chorwacji... zgroza, bo Chorwacja nie jest w UE i są inne cenniki (teraz sprawdziłem ponownie cennik ERY w Chorwacji: 4,90 za minutę i taryfowane impulsy po 60sek.).
6. Można wykorzystać w inym celu - na pewno jeszcze wykorzystamy do komunikacji na stoku narcarskim, na wycieczkach rowerowych.

Dla mnie walkie-talkie ma same plusy - CB ma jedynie troszkę lepszy zasięg i możliwość ewentualnego porozmawiania z innymi na drodzę - ale z tego co tu forumowicze piszą i tak w wtrasie do Chorwacji jest cisza w eterze. Należy zwrócić uwagę, że tzw. ręczniaki CB (o których też myślałem) też mają mizerny zasięg - taki sam jak te walkie-talkie, a są cięższe, bateriała krótko trzyma i mniej poręczne.
To tyle z mojego pisania. A poniżej osięgnięty zasięg: mieszkanie-samochód.
Obrazek
Ostatnio edytowano 23.05.2009 06:28 przez Mariusz_M, łącznie edytowano 1 raz
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 23.05.2009 01:18

witam. ja też biorę do Crro walkie-talkie. kolega który jedzie z rodzinką w tym roku z nami ma cb radio. ja na co dzień tego nie używam i nie mam ochoty na zakup. mam własne walkie-talkie i na jazdę dam mu jedną słuchawkę. a tak jak pisałeś może się to przydać na miejscu w pokojach lub jak ktoś z nas będzie na plaży. mamy do niej 10 metrów ale zawsze można zawołać znajomków na grilla, rakiję itp.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 23.05.2009 05:13

Ja mam i walki-talki 4sztuki i CB, dlaczego:
1. Walki talki sprawdza się na miejscu, szczególnie podczas zwiedzania, jak ktoś się zapodzieje to nie ma problemu z jego znalezieniem.
2. Walki używam również zimą z zestawem słuchawkowym na stoku, wiadomo że przy dużej ilości ludzi czasem cieżko spotkac całą rodzinkę przez pare godzin.
3. Syn zawsze zabiera je na wycieczki.

Natomiast CB a mam je w dwu samochodach swoim i żony, jest bardzo pomocne na trasie i w mieście, nie chodzi tu tylko o informację o misiaczkach, ale również o niebezpieczeństwach, karetkach, a pozatym zawsze można zapytać o drogę, jak doojechać do celu itp.
Poprostu rewelacja.
A co do szpecenia auta, to ja mam zamontowane CB tak że ich praktycznie nie widać, natomiast na codzień używam antenek 20cm i się sprawdzają mniejszy zasięg mniejsze zakłócenia, na dłuższe wyjazdy mam ML145.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 23.05.2009 06:36

Co do CB - masz rację Jacku - opisana funkcjonalność dla wielu będzie miała znaczenie - cóż dla mnie osobiście nie bardzo lub średnio. Bo największą wadą posiadania przeze mnie CB było by jego brak w drugim (drugich) samochodzie :(
Gdybym nie załatwił rok temu tych Cobr (czy w tym roku nie kupił tych w-t) - komunikowalibyśmy się przez komórki. Normalnie zawsze po powrocie mam rachunek za roaming na poziomie 350-500pln - bez tych prostych krótkofalówek - 300pln to by już było zanim byśmy dojechali na miejsce hehe :lol:
Dlatego pisząc o przewadze walkie-talkie nad CB - pisałem z mojego punktu widzenia i z potrzeb wynikających z posiadania takiego sprzętu. Sprzęt jest zabawką - i do zabawy będzie służył - aby w drodzę się nie nudzić.
Po drugie w zbliżającym się sezonie chcę to użyć na stoku narciarskim - zestawy słuchawkowe są w zestawie - ciekawe jak w praktyce to wyjdzie.

EDIT.
Zaintrygował mnie ten zasięg CB. No i też nie jest tak rewelacyjny. Po odrzuceniu przechwałek typu: zasięg w mieście 20-30km na najtańszym sprzęcie itp. wyszło, że z zasięgiem CB nie jest tak różowo jak sobie wyobrażałem. Np. tutaj na forum elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1048569.html
Ostatnio edytowano 23.05.2009 08:04 przez Mariusz_M, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone