Ile kosztuję taki zestaw Motoroli i gdzie kupiłeś?
pzdr
Mariusz_M napisał(a):Należy zwrócić uwagę, że tzw. ręczniaki CB (o których też myślałem) też mają mizerny zasięg - taki sam jak te walkie-talkie, a są cięższe, bateriała krótko trzyma i mniej poręczne.
Kwiotek napisał(a):mają mizerny zasięg - nieprawda jak pisałem wcześniej zasięg jest uzależniony od zanontowanej anteny, oryginalna antena hemikalna (20cm) ma ok 5km zasięgu ale zawsze można kupić lepszą dłuższą wtedy zasięg proporcjonalnie się zwiększa, np z anteną samochodową zasięg wzrasta do ponad 10km, a ze stacjonarną ponad 40km wszystko zależy jakie zasięgi chce się uzyskać.
Kwiotek napisał(a):a są cięższe - zgadza się, zazwyczaj urządzenia te przystosowane są do napięcia 12V dlatego do ich zasilania potrzeba od 8 baterii typu AA do 10 szt akumulatorków AA. Ale np do samochodu stosowane są przejściówki montowane zamiast pakietu baterii wtedy bywa nawet mniejsze od PMR (przykład Alan 42 Multi
bateria krótko trzyma - nieprawda to zależy z jaką mocą się nadaje, urzadzenia PMR pracują z mocą do 500mW natomiast CB 4W to 8 razy więcej niż PMR, zazwyczaj w ręczniakach CB jest przełacznik mocy z 4W na 1W wtedy żywotnośc znacząco się wydłuża.
Mibi napisał(a):Przeglądam wątek i mam pytanie:
- czy krótkofalówki można używać legalnie w Chorwacji i krajach tranzytowych
- co to znaczy że można wyprowadzić antenę na dach, czy wystarczy kawałek zwykłego drutu