Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 27.05.2009 17:28

Witajcie!
Pewnie mnie okrzyczycie za powtarzającysię temat ale szukałem na forum jakichś podpowiedzi i ... powiem szczerze, że zgłupiałem już doszczętnie- wszystkie tematy kończą się linkami do innych tematów i tworzy się istna pajęczyna niezrozumiała dla mnie bo już się gubię w tym - dlatego założeyłem taki temat (być może bardzo "szczupły" ale dla rodaków z moich okolic pwenie bardzo przydatny).

Chciałbym aby ktoś z Was forumowicze konkretnie podał mi trasę (jak w temacie) podróży do Chorwacji - będę tam jechał pierwsy raz. Dlaczego te kreje a nie inne? Bo czytając forum przeczytałem, że Słowenia i Austra jest droga (przejazd - winiety) a pozatym z Wałbrzycha to dość dobra (wydaje mi się) droga.
Bardzo proszę o poradę, gdzie jechać (nie drogo, przystępnie niekoniecznie w super warunkach, ot tyle aby się przespać w miarę, spokojne okolice, nie za bardzo lubię tłum, żwirkowa plaża byłoby też fajnie, hmmmm bez jeżowców ;) )
Na wakacje jadę ja z żoną i 2,5 letnim synkiem.

Gdzie jechać? Tyle tego - gdzie najlepiej tzn nie za daleko (powiedzmy północna Dalmacja najdalej) tak aby łatwo dojechać, nie drogo wyszło? He pytanie fajne ale czy ktoś z Was sprosta moim prośbom?

Proszę nie odsyłać do tematów ale napisać krótko, zwięźle bo znowu się pogubię w tej pajęczynie - bardzo proszę o namiary (oglądałem BANK KWATER - ale chciałbym tak na "świeżo" najnowsze jakieś linki z Waszych "wojaży")

Pozdrwiam i czekam z niecierpliwością. Obiecuję, że jak uda się podróż to w tym temacie właśnie opiszę wszystko tak dla początkujących jak ja ;)
Ostatnio edytowano 22.07.2009 21:40 przez bartekj, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2009 17:53

Jedź z Wałbrzycha na Klodzko, Boboszów, Brno, Breclav, Reintal, Wiedeń, Graz, jak chcesz, to omiń Maribor, Zagrzeb, miń Zadar i w Benkovacu zjedź do Pakostane.
Tam znajdziesz przyzwoite kwatery za przystepne pieniądze i będziesz miał bazę wypadową do Sibenika, Plitvic, Zadaru, Trogiru, Krka i ew. Splitu.
Na dwa tygodnie wakacji starczy!
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 27.05.2009 18:32

Witam miałem ten sam dylemat gdzie jechać ? i postanowiliśmy,że pojedziemy w okoliceTrogiru a konkretnie do Vinisce.Ponoć jest to idealne miejsce do spokojnego wypoczynku z dzieckiem.No i doskonałe miejsce wypadowe np.do Splitu,Trogiru,wodospady Krka i.t.d. A jeśli chodzi o trasę to akurat mieszkamy w Kotlinie Kłodzkiej (czyli nie daleko) jedziemy przez Boboszów,Olomouc,Brno,Breclav,Reintal,Wilfersdorf,Wien,Graz,Mureck,Gosdorf,Bad Radkersburg,Gederovci,Radenci,Ormoz,Zagreb i do Sibenika E65 następnie zjazd na 8 i przez Rogoznice,Marina do Vinisce.No i to by było na tyle :)
POZDRAWIAM SZEROKIEJ DROGI I MIłEGO WYPOCZYNKU :)
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 27.05.2009 19:29

Dzięki za informacje, a na tej drodze nie ma jakichś winiet drogich? - a tak zapytam bo nie wiem jeszcze czy w cienmo jechać czy nie :roll:
Co proponujecie - wiem, że termin (żona ma tak urlop, z moim wolnym to się nie martwię - nauczyciel :) ) wypada na 5-18.lipca ale czy rezerwować i czy po drodze gdzieś spać? a może w samochodzie? Jak Wasze doświadczenia? A może da radę przejechać całą drogę (żona w razie czego też ma prawo jazdy i jakiś prosty odcinek [autostrada] może jechać...) Pytam kochani bo pierwszy raz się wybieram na tak długą podróż, zawsze to polskie morze i jeziora w wielkopolsce ;)
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 27.05.2009 19:52

Ja tak liczyłem to wychodzi za winiety tam i s powrotem jakieś 350 pln. to znaczy Czechy,Austria,Chorwacja bo w Słowenii omijam płatne drogi.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 27.05.2009 20:41

Witam,opłaty autostradowe jakie musisz ponieść to Czechy 340 Kc winietka miesięczna,Austria 7,60 winietka 10 dniowa, Słowenia jeśli pojedziesz objazdem to za darmo(zależy w które miejsce Chorwacji się zdecydujesz np.Istria to trudno będzie nie zapłacić winietki Słoweńskiej) Chorwacja w zależności od miejsca tu masz link http://hac.hr/index.php?task=ces&stask=2. Jeśli chodzi o miejsce to wydaje mi się że najbardziej odpowiednia Jest północna Dalmacja. Fajna baza wypadowa. W pobliżu Paklenica, Wodospady KrK. Kornati. Trudno jednak nastawiać się na wycieczki z tak małym dzieckiem.Sam to przechodziłem i skończyło się na plażowaniu.Pozdr.
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 27.05.2009 21:08

michalek_101 napisał(a):Ja tak liczyłem to wychodzi za winiety tam i s powrotem jakieś 350 pln. to znaczy Czechy,Austria,Chorwacja bo w Słowenii omijam płatne drogi.

beniu11 napisał(a):Witam,opłaty autostradowe jakie musisz ponieść to Czechy 340 Kc winietka miesięczna,Austria 7,60 winietka 10 dniowa, Słowenia jeśli pojedziesz objazdem to za darmo(zależy w które miejsce Chorwacji się zdecydujesz np.Istria to trudno będzie nie zapłacić winietki Słoweńskiej) Chorwacja w zależności od miejsca tu masz link http://hac.hr/index.php?task=ces&stask=2. Jeśli chodzi o miejsce to wydaje mi się że najbardziej odpowiednia Jest północna Dalmacja. Fajna baza wypadowa. W pobliżu Paklenica, Wodospady KrK. Kornati. Trudno jednak nastawiać się na wycieczki z tak małym dzieckiem.Sam to przechodziłem i skończyło się na plażowaniu.Pozdr.

Właśnie o to mi chodziło - tylko proszę o podpowiedź lub zapewnienie mnie czy można (małe dziecko) próbować "w ciemno" startować? i jakie ceny będą odpowiednie za noclegi abym, wiedział, że się opłaca w tym sezonie - może macie jakieś fajne miejsca z którymi się podzielicie, na wszelki wypadek podaję maila ;) adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

P.S. niekoniecznie chodzi mi o zwiedzanie - bardziej się nastawiam na zwiedzanie... pobliskich plaż i okolicznych widoków natury ;) chcę się nacieszyć śliczną pogodą, krajobrazem, spokojem ...
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 27.05.2009 21:28

Witam Wałbrzyszanina (Podzamcze pozdrawia;)). Otóż jeśli chodzi o trasę to w moim przypadku od ładnych paru lat: Kłodzko, Boboszów, Lanskroun, Svitavy, Brno, Mikulov, Poysdor, Wiedeń, Graz, Maribor, Macelj (przejście słoweńsko - chorwackie), no i potem gdzie już chcesz. Jeśli chodzi o Chorwację to ja mogę w 100% polecić Trogir. Świetne miejsce i raczej nie ma problemu by znaleźć kwaterę w ciemno. Tylko nie szukaj w samym Trogirze, ale w okolicznych miejscowościach, chyba najlepiej w Okrugu Gornjim, jest blisko do samego Trogiru, fajne plaże, niezła infrastruktura przy nich. Pozdrav
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.05.2009 12:21

Ooo witam witam ;) (szczwienko) mamy niedaleko do siebie hehe - super dzięuję za informacje, widzę, że wszyscy mają podobną trasę więc i ja z niej chyba skorzystam, myślałem o Węgrzech ale widzę, żę Austria i Słowenia jest lepsza (widzę, że można ominąć płatne drogi)
Oczywiście rozważę tę propozycję, zdaję się na Was bo jak piszłem nie mam zbytniego doświadczenia w wyjazdach zagranicznych - trzeba to zmienić! ;)
Amoże Ty Torcida1
podałbyś mi jakiś kontakt (tak na wszeli wypadek) z miejsca gdzie byłeś ostatnio?
foxmen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) foxmen » 28.05.2009 16:27

bartekj kiedy ruszasz bo ja tez śmigam pierwszy raz i jesli termin sie pokryje mozemy razem pyknac trasę.
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.05.2009 16:46

Żonka ma od (poniedziałku) 6 lipca urlop więc chyba w sobotę lub wieczorem w piątek - wszystko jest do ustalenia.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2009 17:34

bartekj napisał(a):więc chyba w sobotę lub wieczorem w piątek - wszystko jest do ustalenia.

To współczuję...
Wyjedź w piątek około 1.00-2.00 w nocy. Maribor miniesz po korkach i całą resztę również; w północnej Dalmacji będziesz koło 16-18ej
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.05.2009 17:52

WIesz FUX jeszcze biorę pod uwagę czwartek wieczór (jest taka możliwość) - najlepiej tak aby te korki ominąć tylko skoro na ślepo jadę i w piątek będę na miejscu to gdzie ja kwaterę znajdę - ludziska pewnie będą wyjeżdżać dopiero w sobotę lub niedzielę
foxmen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) foxmen » 28.05.2009 18:39

uu to lipa bedziesz pierwszy i przetrzesz szlak ja ruszam dopiero ok 1 sierpnia wiec czekam na relacje pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2009 19:06

bartekj napisał(a):WIesz FUX jeszcze biorę pod uwagę czwartek wieczór (jest taka możliwość) - najlepiej tak aby te korki ominąć tylko skoro na ślepo jadę i w piątek będę na miejscu to gdzie ja kwaterę znajdę - ludziska pewnie będą wyjeżdżać dopiero w sobotę lub niedzielę

Dobry pomysł; jedźcie w czwartek.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone