Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Małgosiczka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Małgosiczka » 09.07.2009 19:48

dareke napisał(a):Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. 12 lipca ruszamy na 2 auta do Chorwacji. Dzięki tej stronie wiem , że pojadę przez Czechy , Słowację i Węgry. Najpierw chcemy dotrzeć do Plitwickich jezior. Jak ktoś też jedzie w tym terminie , można spróbować jechać razem. Start ze Strzelec Opolskich

Piszemy się na wyjazd z Wami. Mamy zamiar wyruszyc również 12 lipca z Lubina woj. dolnośląskie. Jedziemy pierwyj raz dlatego zależy nam na podróży w kilka osób. Zawsze to pewniej i bezpiecznbiej. tel 606911451
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 10.07.2009 08:10

Posłałem SMS dzwońcie dzisiaj to się dokładnie umówimy.
mirszam
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirszam » 13.07.2009 05:48

PK napisał:
Nie rozumiem dlaczego z Bratysławy do Zagrzebia jechać przez Budapeszt.
"86": 353 km - około 5 godz. 16 min
Autostrada: 519 km - około 5 godz. 15 min"

Ja jeżdżę od trzech lat przez Węgry i jest OK.
Nie trzeba jechać przez Budapeszt, tylko w Gyor skręcić na 81 do Szekesfehervar i tam wbić się na autobanę w kierunku CRO.
Z tego co obliczałem na map24 to jest to dłuższa trasa o około 70 km od tej 86 przez Węgry.
Dzisiaj wieczorem jadę...... , w ciemno jak zawsze
Pozdrawiam wszystkich
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 13.07.2009 09:36

Witam...szukałem (widocznie słabo), z Cieszyna do Bratysławy, to lepiej na Żilinę czy na Brno?
pozdrav
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 13.07.2009 10:42

Jechałem przez Żilinę w obie strony i następnym razem pojadę tak samo.Najgorszy odcinek to Cieszyn - Cadca.
sławek1984
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławek1984 » 13.07.2009 20:12

31 lipca godzina ok 21 lub 22 wyjazd z Wałbrzych Lubawka , Trutnov , hradec Kralolve Pardubice Jihlava Znojmo Wien , Graz , Maribor, Zagreb Rijeka , Krk ktoś się pisze na wspólną trasę kontakt na mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Autko na ON 2 młode pary Pozdrawiamy
gaax
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaax » 13.07.2009 22:22

Heh, trochę późno piszę, ale start jutro z Wrocławia koło południa - kierunek Makraska przez Węgry (nocleg nad Balatonem w motelu w Szantód). Jeśli ktoś poszukuje kompanów na trasie to zapraszam do dokntaktu - 880 531 680 Michał
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 18.07.2009 19:19

sławek1984 napisał(a):Witam wszystkich
31 lipca lecę do Chorwacji miejscowość Malinska na wyspie Krk , lecę pierwszy raz 4 osoby , autko ON , lecimy z Wałbrzycha a właściwie z Boguszowa , jak ktoś by miał chęć i było by mu po drodze to będzie raźniej pyknąć tą trasę
Pozdrawiam

Pozdrawiam kolege z Boguszowa, bylem w tym roku po raz drugi na Boguszowskiej "100" super impreza. pozdrawiam
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 22.07.2009 21:51

Witam - wróciłem właśnie z CHorwacji ;) było przecudnie!!!

Moja trasa z której byłem zadowolony:

Wałbrzych>Głuszyca>Kłodzko>Boboszów>Olomouc>Brno>Bratysława>Wiedeń>Graz> (za Grazem, kilkanaście km jest ogromny parking po obu stronach autostrady [można obejrzeć sobie go na google earth] przed przejściem granicznym ze Słowenią) tam zaraz za tym parkingiem jest zjazd, zjeżdżamy nim i kierujemy się w lewo na Mureck>Lenart>Ptuj>Zagrzeb i tu już hulaj dusza ;)

Korki:
tylko w Chorwacji na bramkach i na przejściu granicznym Słoweńsko - Chorwackim (zgroza! Ale trzeba przeżyć)

Opłaty drogowe:
Czechy (na stacji paliw) Winieta ok 330 koron na 30dni (ceny nie pamiętam dokładnie)
Słowacja - 0zł (nie wiem czy tam się płaci za autostradę, ja nie płaciłem w obie strony ;) )
Austria (na stacji paliw) Winieta prawie 8 Euro na 7 dni
Słowenia (objazd Lenart, Ptuj) 0zł
Chorwacja (Trogir) - opłaty (na 2 bramkach)
*pierwsza bramka przy Zagrzebiu od granicy - 47kn
*druga bramka przy zjezdzie z autostrady na miejsce - 142kn

Całość opłat drogowych wyszła mi: 361zł

Pozdrawiam serdecznie mam nadzieję, że informacje się przydadzą
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone