Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 13.06.2009 13:41

Może mi ktoś doradzić którędy najlepiej jechać z Mysłowic do Żiliny?Czy przez Cieszyn czy Żywiec czy jeszcze inaczej?
sadoska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadoska » 13.06.2009 14:19

Witam,

Przeczytałam setki postów na temat trasy dojazdowej, co tylko jeszcze bardziej mnie zakręciło i utrzymało w zamotaniu:)
Zawsze startowaliśmy z Lublina i jeździliśmy przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt, Letenye - tą trasę mamy już obcykaną na pamięć.
Jednak w tym roku startujemy z Łodzi, a jedziemy do Trogiru, dokładnie na Ciovo. Pomysł jest taki, żeby jechać przez Cieszyn, kawałek Czech, Słowację(Zilina, Martin) i Węgry. Czy to dobry wybór?
Jaką dokładnie trasę polecacie? Chcielibyśmy uniknąć kupownia winiet w Czechach i Słowacji - da się tak? A może macie jakąś inną propozycję? Ewentualnie rozważamy, żeby pojechać znaną nam już trasą przez Barwinek ale w ten sposób nadkładamy jakieś 80km. HELP!:)

Pozdrav
ernest
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ernest » 13.06.2009 21:25

witam,my tez jesteśmy juz calkowicie zakręceni i dalej nie wiemy jaka drogą mamy jechać,też wyjeżdzamy 25 czerwca to może sie spotkamy na trasie,a na razie jak byś módł sie do nas odezwac ,bylibyśmy wdzięczni podaję nasz email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
PK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PK » 13.06.2009 21:48

sadoska napisał(a):Witam,
Jednak w tym roku startujemy z Łodzi, a jedziemy do Trogiru, dokładnie na Ciovo. Pomysł jest taki, żeby jechać przez Cieszyn, kawałek Czech, Słowację(Zilina, Martin) i Węgry. Czy to dobry wybór?
Jaką dokładnie trasę polecacie? Chcielibyśmy uniknąć kupownia winiet w
Pozdrav

Na Słowacji autostradą będzie szybciej i bezpiecznej.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 14.06.2009 14:15

Nie rozumiem lęku przed winietami :(
Przeciez jedziemy na 2-3 tyg i ok 100Pln nie powinno stanowić problemu.
Ja też staram sie oszczedzać ,ale nie wybieram trasy tylko pod kątem płatna/bezpłatna.
Jezeli ogólnie wczasy mnie kosztują np.5000-7000 PLN na 3 tyg/3-os: to stówa nie robi problemu.
Ważniejszy jest komfortowy,bezstresowy i bezpieczny dojazd a nie 100PLN.
Jechałem kilka razy w Tym kierunku i kazda trasa jest dobra ,o ile nie mamy nieszczęścia trafić na roboty drogowe: zawalidrogę albo wypadek.
Kazdy ma swój patent.
Zależy kiedy jedziesz.
Droga Czechy ,Słowacja-Węgry jest nie zła ,ale może Austria?
Wybór należy do Ciebie.
Można też Słowacja -Węgry- Chorwacja!!
Pozdro!!
I nie bój się Dróg Europy.
Drogi wszędzie lepsze niż u Nas!!!!! :P
sadoska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadoska » 14.06.2009 20:22

Nie chodzi o to, żeby koniecznie uniknąć autostrad w Słowacji. Taką trasę, jak w moim poprzednim poście, po prostu wypluła nam nawigacja i stąd moje pytanie czy ta trasa jest w porządku? I czy wymaga kupowania winiet na inne kraje poza Węgrami? Wyszło dosyć krótko bo z Łodzi jakieś 1330km.
A i zapomniałam napisać, że jedziemy w ten piątek 19.06.2009, chcemy wyjechać w godzinach przedpołudniowych żeby z samego rana być na miejscu bo kwaterki trzeba znaleźć:)
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 14.06.2009 21:57

KevinTworog napisał(a):według mnie jest to bardzo dobry wybór.

A trasa wygląda tak.
Z cieszyna kieruje sie do ziliny (w słowacji) potem jade drogą autostradą nr1 do bratysławy, w bratysławie na autostrade nr2 i na granice z wegrami (Rajka) zaraz za granicą trzeba zjechać z autostrady aby nie kupować winety i kierować się na Mosonmagyarovar i potem na droge 86 aż do granicy z słowenią. potem do Lendawy i na granice z chorwacją drogą 209. Potem szukamu wjazdu na autostrade A4 i jedziemy do zagrebie. Potem jedziemy do samegi Trogiru autostradą.

Proszę o wyrozumiałość bo znów powtarzam stary temat. :oops: Czy jadąc wyżej opisaną trasą przez 10 kilometrowy odcinek drogi przez Słowenie [Lendawa] na 100% trzeba zapłacić 35euro za winiete jadąc osobówką?? 8O
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.06.2009 22:36

jurek-mik napisał(a):Proszę o wyrozumiałość bo znów powtarzam stary temat. :oops: Czy jadąc wyżej opisaną trasą przez 10 kilometrowy odcinek drogi przez Słowenie [Lendawa] na 100% trzeba zapłacić 35euro za winiete jadąc osobówką?? 8O

Na 100% nie. Przeczytaj tutaj post Boletusa z 27.05 19:02 i pod nim mapka
Ostatnio edytowano 16.06.2009 13:42 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 15.06.2009 07:12

Dzięki za info. :D
beci37
Odkrywca
Re: Trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 15.06.2009 09:04

Dr.Watson napisał(a):Nie rozumiem lęku przed winietami :(
Przeciez jedziemy na 2-3 tyg i ok 100Pln nie powinno stanowić problemu.
Ja też staram sie oszczedzać ,ale nie wybieram trasy tylko pod kątem płatna/bezpłatna.
Jezeli ogólnie wczasy mnie kosztują np.5000-7000 PLN na 3 tyg/3-os: to stówa nie robi problemu.
Ważniejszy jest komfortowy,bezstresowy i bezpieczny dojazd a nie 100PLN.
Jechałem kilka razy w Tym kierunku i kazda trasa jest dobra ,o ile nie mamy nieszczęścia trafić na roboty drogowe: zawalidrogę albo wypadek.
Kazdy ma swój patent.
Zależy kiedy jedziesz.
Droga Czechy ,Słowacja-Węgry jest nie zła ,ale może Austria?
Wybór należy do Ciebie.
Można też Słowacja -Węgry- Chorwacja!!
Pozdro!!
I nie bój się Dróg Europy.
Drogi wszędzie lepsze niż u Nas!!!!! :P

mam troszkę inne podejscie, bo jadąc autostradami np na makarska jak to w moim przypadku, jadac jak najszybciej , no powiedzmy obierajac wasze trasy na przeliczenie(nie biore pod uwage słoweni) nie wychodzi to 100... ale 200 zł za same winiety w jedna strone.Czechy, austria, węgry, chorwacja.Czy nie prawwdaz?
chyba ze ja mam inny przelicznik..

Prosiłabym was wiec nadal o jedną rzecz ,ktorej nie chce nikt poruszyć...
pomóżcie obrać trasę płatną np tylko w słowacji za autobanę...a dalej luzakiem?, bo trasa obrana w tym wątku i tak mi się bardzo spodobała

Nikt nie chce zrozumieć ,ze niektórym wcale sie nie spieszy...czekam na propozycje...

cyt.podaną trasę ..
Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.
według mnie jest to bardzo dobry wybór.
.
piotrulex
Koneser
Re: Trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.06.2009 09:35

beci37 napisał(a): ...Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.
.

my mniejw iecej cos takiego

http://tiny.pl/3jsv

rowniez opcaja z winieta przez Slowenie w cro to sie zobaczy. kawalkami bezpletnie ale i platnie jak czasu bedzie szkoda. trasa w cro jest tylko orientacyjnie oznaczona i to pewnie platnymi ...
sadoska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadoska » 15.06.2009 09:49

...Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.

możecie podać bardziej szczegółowy opis tej trasy, szczególnie punkty newralgiczne tak żeby nie wbić się na płatne drogi w Węgrzech i Słowenii?
PK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PK » 15.06.2009 13:36

sadoska napisał(a):

możecie podać bardziej szczegółowy opis tej trasy, szczególnie punkty newralgiczne tak żeby nie wbić się na płatne drogi w Węgrzech i Słowenii?

Proszę: http://www.iurl.pl/?lodz_ciovo
Miłego wypoczynku.
sadoska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadoska » 15.06.2009 13:50

PK napisał(a):
sadoska napisał(a):

Proszę: http://www.iurl.pl/?lodz_ciovo
Miłego wypoczynku.

Piękne dzięki:)
Nawzajem!
Jeszcze się upewnię: jak wejdę w szczegóły trasy to google podaję na Węgrzech:
-31.Skręć w lewo na rozwidleniu, kieruj się drogowskazami na Wien/Budapest/Györ/E65/E75 i wjedź w D2/E65/E75 Droga częściowo płatna
-32.Dalej ulicą Trasa 15/E65/E75
Droga częściowo płatna
-33.Zjedź na zjazd w kierunku E60/E65/E75/M1
Droga płatna
-34.Zjazd 160-Mosonmagyaróvár na 86/E65 w kierunku Csorna/Szombathely
Droga płatna
To jak to jest z tymi Węgrami, trzeba kupować winietkę czy nie?:)
Teraz tylko pozostaje wklepać tę trasę do nawigacji...
Pozdrav
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 15.06.2009 14:41

Też tą trasą ruszam 21.06.2009 do Mariny. :D Dzięki wszystkim za porady.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone