sadoska napisał(a):Witam,
Jednak w tym roku startujemy z Łodzi, a jedziemy do Trogiru, dokładnie na Ciovo. Pomysł jest taki, żeby jechać przez Cieszyn, kawałek Czech, Słowację(Zilina, Martin) i Węgry. Czy to dobry wybór?
Jaką dokładnie trasę polecacie? Chcielibyśmy uniknąć kupownia winiet w
Pozdrav
KevinTworog napisał(a):według mnie jest to bardzo dobry wybór.
A trasa wygląda tak.
Z cieszyna kieruje sie do ziliny (w słowacji) potem jade drogą autostradą nr1 do bratysławy, w bratysławie na autostrade nr2 i na granice z wegrami (Rajka) zaraz za granicą trzeba zjechać z autostrady aby nie kupować winety i kierować się na Mosonmagyarovar i potem na droge 86 aż do granicy z słowenią. potem do Lendawy i na granice z chorwacją drogą 209. Potem szukamu wjazdu na autostrade A4 i jedziemy do zagrebie. Potem jedziemy do samegi Trogiru autostradą.
jurek-mik napisał(a):Proszę o wyrozumiałość bo znów powtarzam stary temat. Czy jadąc wyżej opisaną trasą przez 10 kilometrowy odcinek drogi przez Słowenie [Lendawa] na 100% trzeba zapłacić 35euro za winiete jadąc osobówką??
Dr.Watson napisał(a):Nie rozumiem lęku przed winietami
Przeciez jedziemy na 2-3 tyg i ok 100Pln nie powinno stanowić problemu.
Ja też staram sie oszczedzać ,ale nie wybieram trasy tylko pod kątem płatna/bezpłatna.
Jezeli ogólnie wczasy mnie kosztują np.5000-7000 PLN na 3 tyg/3-os: to stówa nie robi problemu.
Ważniejszy jest komfortowy,bezstresowy i bezpieczny dojazd a nie 100PLN.
Jechałem kilka razy w Tym kierunku i kazda trasa jest dobra ,o ile nie mamy nieszczęścia trafić na roboty drogowe: zawalidrogę albo wypadek.
Kazdy ma swój patent.
Zależy kiedy jedziesz.
Droga Czechy ,Słowacja-Węgry jest nie zła ,ale może Austria?
Wybór należy do Ciebie.
Można też Słowacja -Węgry- Chorwacja!!
Pozdro!!
I nie bój się Dróg Europy.
Drogi wszędzie lepsze niż u Nas!!!!!
beci37 napisał(a): ...Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.
według mnie jest to bardzo dobry wybór.
.
...Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.
według mnie jest to bardzo dobry wybór.
sadoska napisał(a):
możecie podać bardziej szczegółowy opis tej trasy, szczególnie punkty newralgiczne tak żeby nie wbić się na płatne drogi w Węgrzech i Słowenii?
PK napisał(a):sadoska napisał(a):
możecie podać bardziej szczegółowy opis tej trasy, szczególnie punkty newralgiczne tak żeby nie wbić się na płatne drogi w Węgrzech i Słowenii?
Proszę: http://www.iurl.pl/?lodz_ciovo
Miłego wypoczynku.