Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 03.06.2009 21:37

Da ktoś namiary na tą knajpkę na Węgrzech z dobrymi obiadkami?Na tym forum nie znalazłem. :(
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 03.06.2009 22:19

jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 03.06.2009 23:27

Dzięki dareke,przeczytałem i już mi ślinka leci!Na pewno tam zajadę.
btadeusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) btadeusz » 04.06.2009 02:19

dareke napisał(a):Czechy i Słowację chcę przeskoczyć autostradami , natomiast Węgry zamierzam bez winiety przejechać i zrobić sobie przerwę na obiadek w polecanej tutaj na forum miejscowości na trasie nr 86. Jedziemy z dziećmi w 2 samochody więc nie będzie zbyt szybkiej jazdy. Jak chcesz rozmawiać o konkretach to daj znać lub jakieś namiary na siebie.

panowie jedziecie na wczasy a szczypiecie się wydać pare groszy na winietki . Najlepsza droga to tylko autostradami i tak . Zylina . Bratys ława , Budapeszt- obwodnica i do samej granicy - winietka tylko 1550 forintów na tydzien i jedziesz jak po sznurku, żadna tam 86 tylko autostrada przez Wegry(poco się pchac przez dziury ) . w tamtym roku jechałem Tychy - Omiś 13 godz. z dwoma postojami- korki przed tunelami w Chorwacji - dwóch kierowców
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 04.06.2009 05:44

Zgadza się ja jadę czwarty raz i ponownie wybieram autostrady.Jak będę chciał zwiedzić Węgry to się tam wybiorę na wakacje. Teraz na tapecie Cro. Jak najszybciej. Wtym roku DDZ - Hvar. :D
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 04.06.2009 05:45

Zgadza się ja jadę czwarty raz i ponownie wybieram autostrady.Jak będę chciał zwiedzić Węgry to się tam wybiorę na wakacje. Teraz na tapecie Cro. Jak najszybciej. Wtym roku DDZ - Hvar. :D
kasia24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia24 » 04.06.2009 06:08

cześć bartek wybieramy sie w rejon Istrii stamtąd mamy baze wypadową do Francji i Włoch jedziemy w trzy osoby chcemy troche pozwiedzać
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 07:16

dareke napisał(a):FUX tak ma to wstępnie wyglądać. Strzelce Opolskie-Głubczyce- Krnov-Olomouc-Brno-dalej autostradą do Bratysławy-Na Słowacji tankowanie aby przeskoczyć Węgry-Za Bratysławą na drogę E-65 to już są Węgry- Csorna i tutaj ten postój z obiadkiem , polecany tutaj na forum ,są nawet zdjęcia. Następnie do dołu dalej drogą 86 ,aż do Szombathely , Kormend-`Zalaegerszeg nr 74lub E65 , aż do Nagykanizsa i skręt na drogę prosto do granicy Letenye. Potem już tylko autostrada na Chorwacji. Czyli wychodzi wstępnie opłata za winiety w Czechach , na Słowacji i w Chorwacji. Co Wy myślicie o tej trasie? Jak brać przedział czasowy tzn ile czasu zajmie droga. mam na uwadze jeden dłuższy postój na Węgrzech powiedzmy 3 godz obiad i lekka drzemka. Muszę być w Plitwickich jeziorach tak o 5 no 7 rano. Co o tym myslicie ? Czy ktoś już tak jechał z Was?

I odpowiedź w kwestii Węgier i Słowacji

miraculus

Zgadza się ja jadę czwarty raz i ponownie wybieram autostrady.Jak będę chciał zwiedzić Węgry to się tam wybiorę na wakacje.

I tutaj tkwi sedno. Na Plitvice musisz liczyć z 5 godzin. Jeżeli przujedziesz rano, do tego zrobisz sobie ten dłuuuuuuuuugi spacer po Plitvicach i dalej chcesz jechaś do miejsca docelowego, umknęło mi, dokąd, to nie do konca jest to dobry pomysl...
To mają być wakacje i zwiedzanie, a wychodzi "zaliczenie" atrakcji. Plitvice na nie nie zaslugują.
Wyjedź rano 4-5, pojedź trasą nr 2, zrob sobie parę postojów i po południu będziesz w okolicach Plitvic. Poszukaj noclegow w promieniu 15km, będzie łatwiej i może ciut taniej. Na drugi dzien od rana zwiedzanie i ruszaj do miejsca docelowego.
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 04.06.2009 08:26

FUX w Plitwicach mam zarezerwowany nocleg ze śniadankiem (dokładnie 7 km od Plitwic). Dopiero następnego dnia myślę tak o 11 ruszyć dalej na Split.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 04.06.2009 09:31

Dokładnie. Ja zrobiłem tak dwa lata temu. Dwie nocki 4km od Plitvickich a potem wylądowaliśmy w Pakośtane.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 10:25

Wszystko jasne.
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 05.06.2009 20:18

kasia24 napisał(a):cześć bartek wybieramy sie w rejon Istrii stamtąd mamy baze wypadową do Francji i Włoch jedziemy w trzy osoby chcemy troche pozwiedzać

Ok już Bibione (drooogo) mamy wybite z głowy - zostaje Chorwacja ;)
Podaję maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl jak coś to pisz to się może jakoś dogadamy aby wspólnie jechać, jaką drogą itd - my chcemy jechać do jednego miejsca, ogólnie chodzi mi o fajną plażę z piaskiem, jedziemy czysto rekraacyjnie z nastawieniem na wypoczynek na plaży w większości czasu...

A może ktoś z was poda jeszcze jakieś miejsce gdzie był i fajne plaże były ;)?
ernest
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ernest » 11.06.2009 17:37

btadeusz napisał(a):panowie jedziecie na wczasy a szczypiecie się wydać pare groszy na winietki . Najlepsza droga to tylko autostradami i tak . Zylina . Bratys ława , Budapeszt- obwodnica i do samej granicy - winietka tylko 1550 forintów na tydzien i jedziesz jak po sznurku, żadna tam 86 tylko autostrada przez Wegry(poco się pchac przez dziury ) . w tamtym roku jechałem Tychy - Omiś 13 godz. z dwoma postojami- korki przed tunelami w Chorwacji - dwóch kierowców

Witam,jedziemy pod koniec czerwca do Chorwacji z Myslowic,pierwszy raz jesteśmy całkowicie zieleni,kazdy podaje inną trase,czy mógłbyś nam podac jakąś konkretną trasę jeżeli już jechaleś masz napewno jakieś rozeznanie.Chcielibyśmy ominąc winiety w Słowenii. jedziemy do Omisu wiec jest to dokładnie ta sama trasa ,którąTy jechałeś. bardzo prosze o informace na email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 11.06.2009 20:12

Pierwszy raz jedziemy do Chorwacji 21.06.2009r z mazur i będziemy koło Ciebie przejeżdzać.Wybieramy trasę;ŻYLINA-BRATYSŁAWA-granica Słowacko-Węgierska w małej miejscowości RAJKA[aby ominąć płatne autostrady na Węgrzech]potem przez CSORNA-SZOMBATHELY i kierunek ZAGRZEB.Winieta tylko Słowacja i na bramkach w Chorwacji.Jedziemy do Mariny to bardzo blisko OMISIA.
Ostatnio edytowano 11.06.2009 20:17 przez jurek-mik, łącznie edytowano 2 razy
morka2
Odkrywca
Trogiru a propos!

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 13.06.2009 10:30

bartuj!
buszując po forum natknęlam sie na twoj post, w ubiegłym roku byliśmy z dwójka dzieci i ze znajomymi k/Trogiru, było bosko!
Moge Ci podpowiedzieć, że jeśli jedziesz z dzieckiem spróbuj znależc apartament poza Trogirem np. na Ciovo, rzut beretem ale piekne plaże (w tym ustronna kamienista, ale moje 15 ms-czne bebe nie mialo problemu), apartament Vesna Sego lub napisz do niej, zeby Ci cos poleciła, powolaj się na Kasię i Jarka. Dodatkowo trzeba miec wózek bo Ciovo posiada górki i trzeba sie nachodzic, ale ja to postrzegam jako walor, bo widoki nieziemskie. Spaliśmy w Ptuj, polecam bo jeśli dotrzecie o przywoitej porze to skorzystacie z aquaparku na bazie wód termalnych, wiele basenów widziałam, ale ten mnie pozytywnie zaskoczyl. Po saunie mozna spoczac na tronie z kilku karatowego złota. bomba!dzieciaki były wniebowzięte!
pozdrawiam, zycze udanego urlopu, my w tym roku ruszamy na Istrię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone