Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KevinTworog
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KevinTworog » 01.06.2009 09:40

można jechać przez plitvice.(jechałem tak w tamtym roku) ale według mnie się nie opłaca jest 20km bliżej i 2h dłużej. Za przejazd przez CRO kosztuje 185kn
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2009 09:45

Pierwsza rada dla podróżująch drogami lokalnymi i krajowymi z wyłączeniem autostrad w Chorwacji.
Średnia prędkość to 40-50km/h
Na Jadrance może być poniżej 40km/h
Warto więc ówzględnić w swoich intinerach ten czynnik. To nie Polska, choć w naszym Kraju powoli do tych średnich się zbliżamy...
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 01.06.2009 09:47

dzięki za radę!jadę przez CRO Autostradą.
dannnb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dannnb » 01.06.2009 15:00

KevinTworog napisał(a):według mnie jest to bardzo dobry wybór.

A trasa wygląda tak.
Z cieszyna kieruje sie do ziliny (w słowacji) potem jade drogą autostradą nr1 do bratysławy, w bratysławie na autostrade nr2 i na granice z wegrami (Rajka) zaraz za granicą trzeba zjechać z autostrady aby nie kupować winety i kierować się na Mosonmagyarovar i potem na droge 86 aż do granicy z słowenią. potem do Lendawy i na granice z chorwacją drogą 209. Potem szukamu wjazdu na autostrade A4 i jedziemy do zagrebie. Potem jedziemy do samegi Trogiru autostradą.

Ja też jechałem tą trasą "86" ale nie byłem i dalej nie jestem pewien czy dla Węgier mimo że nie jadę autostradą nie trzeba kupić winietki dla osobówki - trzy lata temu kupowałem.

Czy ktoś może na 100% potwierdzić że dla trasy "86" na Węgrzech nie trzeba winietki?

Drugie pytanie - w tym roku będę również jechał z Lublina (12 lipca), sprawdzając trasę na viaMichelin sugerowaną najbardziej przez nich polecaną trasą jest droga przed Rzeszów Koszyce i dalej autostradami na Węgrzech aż do granicy w Chorwacji. Czy ktoś jechał tą trasą (nie chodzi o kasę za winiety - ale o czas podróży), która będzie lepsza Lublin -> Cieszyn -> Zilina -> Bratysława -> Rajka ->"86" -> Chorwacja czy próbować tą wcześniej opisaną przez Koszyce.

Dzięki
Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2009 17:49

dannnd
Droga 86 na 100 % bez winiety.
Zilina -> Bratysława -> Rajka ->"86" -> Chorwacja jest OK.
kasia24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia24 » 01.06.2009 20:30

cześc Bartek my tez mamy urlop od 6 lipca jedziemy swoim samochodem do chorwacji,moze bysmy pokonali ta trase razem?bedzie razniej mozemy wyjechac w piatek dogadali bysmy sie :) czekam na odpowiedz jestesmy ze świdnicy zapraszamy chętnych którzy chcieli by sie dołączyć
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 02.06.2009 11:20

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. 12 lipca ruszamy na 2 auta do Chorwacji. Dzięki tej stronie wiem , że pojadę przez Czechy , Słowację i Węgry. Najpierw chcemy dotrzeć do Plitwickich jezior. Jak ktoś też jedzie w tym terminie , można spróbować jechać razem. Start ze Strzelec Opolskich
olo11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo11 » 02.06.2009 12:44

dareke napisał(a):Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. 12 lipca ruszamy na 2 auta do Chorwacji. Dzięki tej stronie wiem , że pojadę przez Czechy , Słowację i Węgry. Najpierw chcemy dotrzeć do Plitwickich jezior. Jak ktoś też jedzie w tym terminie , można spróbować jechać razem. Start ze Strzelec Opolskich

To również mój pierwszy wpis na tym forum.
Również mniej-więcej w tym termini wybieram sie do Cro, ciekawi mnie dlaczego wybrałeś trasę przez Węgry? Ja wciąz sie zastanawiam, i też skłaniam sie do tej trasy, ale tylko ze względu na to, że trochę ją znam a większośc jeżdzi jednak na Austrię.
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 03.06.2009 14:08

Czechy i Słowację chcę przeskoczyć autostradami , natomiast Węgry zamierzam bez winiety przejechać i zrobić sobie przerwę na obiadek w polecanej tutaj na forum miejscowości na trasie nr 86. Jedziemy z dziećmi w 2 samochody więc nie będzie zbyt szybkiej jazdy. Jak chcesz rozmawiać o konkretach to daj znać lub jakieś namiary na siebie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2009 14:36

dareke napisał(a):Czechy i Słowację chcę przeskoczyć autostradami , natomiast Węgry zamierzam bez winiety przejechać i zrobić sobie przerwę na obiadek w polecanej tutaj na forum miejscowości na trasie nr 86. Jedziemy z dziećmi w 2 samochody więc nie będzie zbyt szybkiej jazdy. Jak chcesz rozmawiać o konkretach to daj znać lub jakieś namiary na siebie.
Możesz napisać, gdzie będziesz przekraczał polską granicę i przez jakie miasta pojedziesz; bardzo mnie ta opcja zaciekawiła.
Acha. I gdzie ten fantastyczny, węgierski obiad...
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 03.06.2009 15:56

kasia24 napisał(a):cześc Bartek my tez mamy urlop od 6 lipca jedziemy swoim samochodem do chorwacji,moze bysmy pokonali ta trase razem?bedzie razniej mozemy wyjechac w piatek dogadali bysmy sie :) czekam na odpowiedz jestesmy ze świdnicy zapraszamy chętnych którzy chcieli by sie dołączyć

A gdzie dokladnie jedziecie i w ile osob? Jeszcze sie dogadamy co i jak, dokladnie bo narazie sie jeszcze wahamy nad Bibione (włochy) ale to chyba drożej wyjdzie. Zobaczy sie
olo11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo11 » 03.06.2009 17:24

dareke napisał(a):Czechy i Słowację chcę przeskoczyć autostradami , natomiast Węgry zamierzam bez winiety przejechać i zrobić sobie przerwę na obiadek w polecanej tutaj na forum miejscowości na trasie nr 86. Jedziemy z dziećmi w 2 samochody więc nie będzie zbyt szybkiej jazdy. Jak chcesz rozmawiać o konkretach to daj znać lub jakieś namiary na siebie.

Ja planowałem przy opcji przez Wegry jechac na Korbielów, jeśli na Austrie to Cieszyn. Równiez jade z dzieckiem, na szybkości aż tak mi nie zależy - wazne aby było sprawnie , bez korków no i nie uśmiecha mi się płacić 35E za autostrade w Słowenii, nie zdecydowałem sie jeszcze na miejsce wypoczynku. Miał być Omiś ale jeszcze weryfikuje.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2009 18:04

olo11 napisał(a):

Ja planowałem przy opcji przez Wegry jechac na Korbielów, jeśli na Austrie to Cieszyn. Równiez jade z dzieckiem, na szybkości aż tak mi nie zależy - wazne aby było sprawnie , bez korków no i nie uśmiecha mi się płacić 35E za autostrade w Słowenii, nie zdecydowałem sie jeszcze na miejsce wypoczynku. Miał być Omiś ale jeszcze weryfikuje.

A w Czechach, Słowacji i na Węgrzech oraz w Chorwacji, nie chcesz wcale jechać autostradami?
APIMA
Odkrywca
Klasycznie

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 03.06.2009 18:30

Ja wybierak klasyczną trasę z dolnego śląska - Kłodzko, Boboszów, Brno, Wiedeń, Graz, przez oszczędność omijam Maribor, dalej Zagrzeb i Zadar. To jest trasa prawie idealnie na południe. Ze względu na dzieci jadę w piątek na noc, wyjazd o 21:00 i w tym roku 19.06. Do tej pory nie spotkałem specjalnych korków na tej trasie i w tym terminie. A i robi się to w jakieś 12 godzin na jednego kierowcę z 3 postojami.

Pozdrawiam
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 03.06.2009 20:44

FUX tak ma to wstępnie wyglądać. Strzelce Opolskie-Głubczyce- Krnov-Olomouc-Brno-dalej autostradą do Bratysławy-Na Słowacji tankowanie aby przeskoczyć Węgry-Za Bratysławą na drogę E-65 to już są Węgry- Csorna i tutaj ten postój z obiadkiem , polecany tutaj na forum ,są nawet zdjęcia. Następnie do dołu dalej drogą 86 ,aż do Szombathely , Kormend-`Zalaegerszeg nr 74lub E65 , aż do Nagykanizsa i skręt na drogę prosto do granicy Letenye. Potem już tylko autostrada na Chorwacji. Czyli wychodzi wstępnie opłata za winiety w Czechach , na Słowacji i w Chorwacji. Co Wy myślicie o tej trasie? Jak brać przedział czasowy tzn ile czasu zajmie droga. mam na uwadze jeden dłuższy postój na Węgrzech powiedzmy 3 godz obiad i lekka drzemka. Muszę być w Plitwickich jeziorach tak o 5 no 7 rano. Co o tym myslicie ? Czy ktoś już tak jechał z Was?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone