Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.05.2009 19:10

Tez polecam czwartek,bo w sobote zmiana turnusow i od piatku korki na drogach dojazdowych do Chorwacji i w samej Chorwacji...Ja pamietam jeszcze czasy gdzie nie bylo autostrady od Karlovaca i w samym miescie na skrzyzowaniach kierowalo wojsko ruchem,nie policja...
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.05.2009 19:38

Dzięki wszystkim za pomoc i porady :D
Ostatnio edytowano 28.05.2009 19:41 przez bartekj, łącznie edytowano 2 razy
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 28.05.2009 19:39

No na to wychodzi, że przetrę szlaki :)

Więc ustalone (narazie hehe)
- trasa: Boboszów,Olomouc,Brno,Breclav,Reintal,Wilfersdorf,Wien,Graz,Mureck,Gosdorf,Bad Radkersburg,Gederovci,Radenci,Ormoz,Zagreb i do Sibenika E65
- miejsce docelowe: Pakostane lub Trogiru (stosunkowo niedaleko jedno od drugiego)

Tylko czy tam po drodze gdzieś spać jak to wszystko rozłożyć na siły jednego kierowcy (no może żona troszkę wspomorze)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2009 19:48

Tak z ciekawości: Czy masz jakiś szczególny powód żeby z Mureck do Zagrzebia takie wielkie koło robić ? :-) Nie lepiej Ci jechać Mureck - Lenart - Ptuj - Zagreb prostą drogą ? Przemyśl sobie jeszcze.

Mi zajęło z Breli na Makarskiej Riwierze do Zabrehu koło Boboszowa równe 12 godzin. Prawie identyczna odległość i podobna trasa. Jestem jedynym kierowcą.
Dasz radę. Nie ma miętkiej gry :-) :-)
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 28.05.2009 21:21

foxmen napisał(a):uu to lipa bedziesz pierwszy i przetrzesz szlak ja ruszam dopiero ok 1 sierpnia wiec czekam na relacje pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku

kolego foxmen ja wyjezdzam 30.07 z kotliny klodzkiej.
Jedziemy na dwa auta do Breli, jak dasz rade to przylacz sie.
rescue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 29.05.2009 07:00

Ja rok temu wyjeżdżałem z Wrocławia w piątek o 17.00 i byłem w okolicach Zadaru o 5 rano! Fakt, że na autostradach trzymałem prędkość ok. 160-170km/h świadczy tylko o tym, że te korki po trasie nie są takie straszne, a przez Wiedeń przejeżdżałem w dniu finału Euro (chyba 29 czerwiec) Jednak nie bawiłem się w jakieś objazdy i po prostu opłaciłem wszystkie winietki. Leciałem przez Boboszów-Brno-Bratysława-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb. W tym roku zastosuję inny wariant. Z Wrocławia lecę autostradą w stronę Opola zjeżdżam na Krapkowice-Głubczyce-Krnov i do Ołomuńca a dalej juz po starej trasie. Nadrabiam ok 30km trasy ale zyskuję na czasie i komforcie jazdy (Boboszów to masakra zwłaszcza po czeskiej stronie).
Pozdrav!
foxmen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) foxmen » 29.05.2009 08:22

wiwa_t heh nie dam rady ruszam 31 lipca niestety w piątek z Wałbrzycha może kto inny się znajdzie?
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 29.05.2009 10:57

bartekj napisał(a):Amoże Ty Torcida1
podałbyś mi jakiś kontakt (tak na wszeli wypadek) z miejsca gdzie byłeś ostatnio?
No problem polega na tym, że jeździłem z biurem, które ma swoją siedzibę na ulicy Poselskiej (koło Billi). Biuro się nazywa "Górnicki". Z tego co pamiętam zawsze jeździłem na ulicę Kralja Tomislava w Trogirze, to jest przy głównej drodze do Okrugu Gornjego. Apartamenty Sablicia Lovre. Niestety więcej żadnych informacji nie posiadam.
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 29.05.2009 15:45

Ach no to trudno - myślę, że da radę coś znaleść na miejscu jak myślicie? Z tego co czytałem na forum to Chorwaci stoją z reklamami na ulicy że "wolne pokoje" u nich. Oby tak było bo będzie kiepsko spać w samochodzie, na dodatek jeszcze z dzieckiem hehe
KevinTworog
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KevinTworog » 30.05.2009 10:04

Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2009 10:13

KevinTworog napisał(a): Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.
Tz. Cieszyn, Zilina, Bratysława, Rajka (tak aby nie wjechać na autostrade na węgrach) i starą drogą 86 do słoweni potem zagreb, Bo po co mam płacić winietki na czechy austrie i słowenie. A w tamtym roku jechałem tą trasą i jechało sie super.Winetke trzeba kupić tylko na słowacje koszt około 20zł.

A po co, ktoś z Wałbrzycha, ma jechać az na Śląsk?
brys
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brys » 30.05.2009 13:50

Jak jade 25czerwca też do Trigoru i bym polecił inną droge.

Mógłbyś bardziej opisać trasę
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 31.05.2009 23:25

Też planuje jazdę z Cieszyna przez Słowację ale potem przez Węgry i kierunek na Zagrzeb,Trogir,Split.Czy to zły wybór? :?:
KevinTworog
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KevinTworog » 01.06.2009 05:36

według mnie jest to bardzo dobry wybór.

A trasa wygląda tak.
Z cieszyna kieruje sie do ziliny (w słowacji) potem jade drogą autostradą nr1 do bratysławy, w bratysławie na autostrade nr2 i na granice z wegrami (Rajka) zaraz za granicą trzeba zjechać z autostrady aby nie kupować winety i kierować się na Mosonmagyarovar i potem na droge 86 aż do granicy z słowenią. potem do Lendawy i na granice z chorwacją drogą 209. Potem szukamu wjazdu na autostrade A4 i jedziemy do zagrebie. Potem jedziemy do samegi Trogiru autostradą.
jurek-mik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek-mik » 01.06.2009 08:39

Dzięki za radę.22.06.2009 się okaże czy dobrze wybrałem.Po powrocie na pewno napisze na forum.Za przejazd przez CRO od granicy do Trogiru ile zapłacę na bramkach?Może przez CRO też ominąć autostradę i jechać przez Plitwice?W jakim stanie jest ta droga przez Plitwickie jeziora?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wałbrzych-Czechy-Słowacja-Austria-Chorwacja - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone