Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.10.2023 07:44

Fajnie wrócić do miejsca, w którym spędziło się trochę czasu (choć akurat my wolimy generalnie być tam, gdzie jeszcze nas nie było ;) ale jedno drugiego nie wyklucza.
Rafting - musiała być faktycznie BOMBA :)
:verryhappy:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.10.2023 21:05

tony montana napisał(a):Fajnie wrócić do miejsca, w którym spędziło się trochę czasu (choć akurat my wolimy generalnie być tam, gdzie jeszcze nas nie było ;) ale jedno drugiego nie wyklucza.

Nie wyklucza, bo żeby dotrzeć tam, gdzie nas nie było, musieliśmy przejechać znanymi drogami, które prowadziły przez kraje "bez granic" :oczko_usmiech: ( przynajmniej do pewnego momentu). A to dla mnie mega istotne :tak: .
tony montana napisał(a):Rafting - musiała być faktycznie BOMBA :)

Była :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.10.2023 23:08

Rafting to wspaniała sprawa :D Super że sprawiło Ci to dużo radości . Mój pierwszy był bardzo dawno ( w czasach analogowych ) , więc o aparacie nikt nie myślał , ale w Kalifornii do kanionu , w najciekawszych miejscach zjeżdżali na linach panowie od foto , a po zakończeniu można było zakupić u nich zdjęcia . Teraz pływam z telefonem , kamerką i już nie martwię się o zdjęcia . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2023 19:57

piotrf napisał(a):Rafting to wspaniała sprawa .. Mój pierwszy był bardzo dawno ( w czasach analogowych ) , więc o aparacie nikt nie myślał , ale w Kalifornii do kanionu , w najciekawszych miejscach zjeżdżali na linach panowie od foto , a po zakończeniu można było zakupić u nich zdjęcia

Trochę się chłopaki poświęcali i ryzykowali :). Pewnie każdy chętnie kupował taką pamiątkę , aż dziw, że zdążyli wywołać.
Bardzo lubię papierowe zdjęcia. Cudownie się je ogląda :). Często wywołuję najfajniejsze ujęcia, ale większość foto-labów zmienia kolorystykę, niestety.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 19.10.2023 08:55

Bardzo lubię papierowe zdjęcia. Cudownie się je ogląda :). Często wywołuję najfajniejsze ujęcia, ale większość foto-labów zmienia kolorystykę, niestety.

O, to jest mój czuły punkt, szczególnie jak dodają nasycenia kolorów :/ grrr. Mało tego na każdym urządzeniu wyświetlającym też zdjęcia wyglądają inaczej. Bardzo mnie to złości :?
Czekam na dalszą część relacji :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.10.2023 14:41

Bbee88 napisał(a):

O, to jest mój czuły punkt, szczególnie jak dodają nasycenia kolorów :/ grrr.

Fakt :D Nawet zaznaczenie opcji „bez korekty” nic nie daje. Kiedyś w Auchan reklamowałam, że za ciemne i przysłali takie same :lol: .
Bbee88 napisał(a): Czekam na dalszą część relacji :D

Przepraszam za opóźnienia , ale remont w domu nie pomaga :smo:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 20.10.2023 08:01

Przepraszam za opóźnienia , ale remont w domu nie pomaga :smo:

czekam zatem cierpliwie :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.10.2023 08:04

Wiola - nie masz co robić że Ci się remontów zachciało? :rotfl: :rotfl: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.10.2023 14:07

Miał być we wrześniu i jest poślizg .
Miało być tylko malowanie , a wyszło jak zawsze czyli przesuwamy drzwi itp. :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.10.2023 19:02

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023
Zachodnie Bałkany

Sobotnie popołudnie w Omisiu

Popołudnie znów spędzamy w Omisiu. Parkujemy na tym samym parkingu co rano, tuż przy rzece. Dzisiejsze słońce jest łaskawe dla fotografa.

1.JPG

2.JPG

Plaża też wygląda zdecydowanie lepiej niż wczoraj. Te drzewka min., skusiły mnie, żeby wybrać Omiś na wakacyjną miejscówkę z małymi kiedyś dziećmi.

3.JPG

Szkoła pusta o tej porze roku 8),

4.JPG

Wysyłam zdjęcie do koleżanki, dlaczego się nie pochwaliła, że ma taką znamienitą rodzinę w Chorwacji ;) .

5.JPG

Lawenda przypomniała mi rodzinną anegdotę, więc też musiała zostać sfotografowana :D .

6.JPG

Na omisiowej starówce znów harmider. W stronę kościółka spieszą kobiety w wieczorowych toaletach. Pierwsza myśl: kolejny dzień koncertu, może finałowe występy, może szanowne jury. Kelnerki z licznych restauracji powychodziły przed drzwi, żeby obserwować. Pytamy się jednej co to za poruszenie, odpowiada – ślub.
Jak ślub to chętnie popatrzę, regulujemy należność za jedzonko i idziemy przed kościółek.
Jest ciasno :D

7.JPG

Większość gości została na zewnątrz i oczekuje na wyjście młodej pary.
Gdy młodzi ukazali się w drzwiach, zaczęto wymachiwać chorwackimi flagami, rozbrzmiały dzwięki skocznej piosenki, chyba o piwie, ale głowy nie dam :mg: , wszyscy zaczęli śpiewać, zapanowała radosna atmosfera.

8.JPG

Potem była kolejna piosenka, podczas której młodzi mężczyźni utworzyli koło wokół Państwa młodych i odpalili różowe pochodnie. Gdy goście już wyrazili swoją radość i chęć do zabawy cały orszak udał się pieszo gdzieś za rzekę.

9.JPG

Zdjęć tegorocznych więcej nie mam, ale pozwolę sobie wstawić kilka z poprzedniego pobytu, bo może ktoś jeszcze nie był i chciałby zobaczyć dlaczego tak mi się tam podoba :hearts: . W sumie widoczki niewiele się zmieniły.

16g.JPG

16h.JPG

16d.JPG

16e.JPG

20.JPG

21.JPG

17.JPG

18.JPG

18a.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

Z balkoniku patrzyliśmy na starówkę

15.JPG

15a.JPG

A rankiem przechadzaliśmy się po pustym Omisiu.

16a.JPG

16c.JPG

Tu przychodziliśmy na krótkie plażowanie:

25.JPG

Wracamy do Lokvy niezbyt późno. Ostatni wieczór spędzamy na naszym balkonie. Zanosiło się na porządną burzę, nawet kilka razy zagrzmiało i błysnęło, ale skończyło się na kilku kroplach.
Za to niebo było piękne.

Lokva.JPG

(...)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.10.2023 21:05

Omiś to szczególne dla nas miejsce i takie , do którego wracamy z przyjemnością :D
Nie wiem od czego to zależy , ale tak jest 8) , może dlatego , że leży w połowie Jadrana :idea: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 22.10.2023 08:57

Omiš w moje gusta trafia absolutnie ❤️ śluby w Chorwacji fajnie wyglądają, wczoraj na fb widziałam zdjęcia i filmiki jak na Pagu się bawili przed kościołem podczas Jugo,
nic im nie przeszkadzało
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.10.2023 11:27

piotrf napisał(a):Omiś to szczególne dla nas miejsce i takie , do którego wracamy z przyjemnością :D
Nie wiem od czego to zależy , ale tak jest 8) , może dlatego , że leży w połowie Jadrana :idea: :mg:
Pozdrawiam
Piotr

Dla nas też szczególne, ale w moim przypadku to zaczyna powiewać sentymentalizmem :lol: .
Bbee88 napisał(a):Omiš w moje gusta trafia absolutnie ❤️ śluby w Chorwacji fajnie wyglądają, wczoraj na fb widziałam zdjęcia i filmiki jak na Pagu się bawili przed kościołem podczas Jugo,
nic im nie przeszkadzało

Również nagrałam filmiki, żeby dzieciom pokazać, ale nie wstawię bo jednak jakieś RODO obowiązuje ;)
Atmosfera była na tyle świetna, że podsunęłam pomysł, żeby się wkręcić na wesele, ale o ile moja sukienka jeszcze by uszła, to męża spodenki już nie :mg: . Chociaż niektórzy mieli ciekawą stylóweczkę

wesele.jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2023 08:55

wiola2012 napisał(a):Miał być we wrześniu i jest poślizg .
Miało być tylko malowanie , a wyszło jak zawsze czyli przesuwamy drzwi itp. :lol:

A idź :rotfl: :rotfl:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.10.2023 08:59

Zdjęcie przedburzowe cudo :bojesie:

Całkiem całkiem ten Omiś - i nawet bojki jakieś widziałam :lol:
Czeka ponad 20 lat, w końcu kiedyś się doczeka :tak: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe