Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 10.01.2024 12:22

wiola2012 napisał(a):Nasz grecki przyjaciel złapałby się za głowę, jak żyć, jak można żyć w taki mróz 8O

W ub. roku wysłałem poniższe zdjęcia do takiego miłego Pana z Kassiopi, jego reakcja była "woooow" ;)
IMG-20230204-WA0003.jpg

IMG-20230204-WA0024.jpg
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.01.2024 12:29

Wspaniała wycieczka łódką, widoki i plażyczki warte ceny wypożyczenia, myślę, że takich dni się nie zapomina. Iliodoros Beach sporo ale ta Chomi faktycznie petarda!

:ysz: :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.01.2024 21:21

Trajgul napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nasz grecki przyjaciel złapałby się za głowę, jak żyć, jak można żyć w taki mróz 8O

W ub. roku wysłałem poniższe zdjęcia do takiego miłego Pana z Kassiopi, jego reakcja była "woooow" ;)

Taką zimę jak na Twoich zdjęciach to ja bardzo lubię :hearts: … Śnieg, mrozek i słońce.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.01.2024 21:23

tony montana napisał(a):Wspaniała wycieczka łódką, widoki i plażyczki warte ceny wypożyczenia, myślę, że takich dni się nie zapomina. Iliodoros Beach sporo ale ta Chomi faktycznie petarda!
:ysz: :papa:

Petarda :D, dlatego rezerwując łódkę od razu zastrzegłam, że ta plaża jest naszym celem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2024 08:56

wiola2012 napisał(a):Taką zimę jak na Twoich zdjęciach to ja bardzo lubię :hearts: … Śnieg, mrozek i słońce.
Zapraszam na południe, dziś o 7:30 było tylko -13 st., to o aż 4 stopnie więcej niż wczoraj o tej samej porze (-17 st) :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.01.2024 10:43

No i dostało mu się od bratowej, bo po chorobie lokomocyjnej nabawiła się choroby morskiej. Trzeba było zrobić przystanek.
Akurat byliśmy w pobliżu Kastelli. Zawinęliśmy więc ponownie na te piękną plażę , która teraz, oświetlona słońcem była jeszcze ładniejsza.

Bratowa po prostu koniecznie chciała na tę plażę a że Wy nie reagowaliście - pomogła sama łódka :lol: :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.01.2024 16:30

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Taką zimę jak na Twoich zdjęciach to ja bardzo lubię :hearts: … Śnieg, mrozek i słońce.
Zapraszam na południe, dziś o 7:30 było tylko -13 st., to o aż 4 stopnie więcej niż wczoraj o tej samej porze (-17 st) :mg:

I to jest prawdziwa zima. Zaproszenie przyjęte, czeka na realizację :D.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.01.2024 16:38

Kapitańska Baba napisał(a):
No i dostało mu się od bratowej, bo po chorobie lokomocyjnej nabawiła się choroby morskiej. Trzeba było zrobić przystanek.
Akurat byliśmy w pobliżu Kastelli. Zawinęliśmy więc ponownie na te piękną plażę , która teraz, oświetlona słońcem była jeszcze ładniejsza.

Bratowa po prostu koniecznie chciała na tę plażę a że Wy nie reagowaliście - pomogła sama łódka :lol: :rotfl:

Może coś w tym jest :oczko_usmiech: .
Warunki do żeglowania były tego dnia świetne (tak mi się wydaje), na pewno by Wam się podobało.
Ps. Tak Cię zachęcam, zachęcam na tę Grecję :cmok:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.01.2024 19:19

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023
Zachodnie Bałkany

Porto Timoni

Dzisiaj robimy drugie podejście do Porto Timoni. Wczesna pobudka, piekarnia, śniadanko, pakowanie, wygodne buty ... i wyruszamy.
Trasa zaczyna się obok naszego hotelu. Wystarczy zejść z tarasu restauracji po kilku schodkach i skręcić w prawo. Do pokonania mamy mniej więcej kilometr, a czas przejścia zależy od kondycji i ilości przystanków na zdjęcia. Mapy twierdzą , że około 45 minut.
Podążamy w dół wzgórza, kierując się w kierunku wybrzeża.

2.JPG

Droga ta wymaga uwagi, nie jest to łatwy, relaksujący spacerek, ale zejście po kamienistej ścieżce. Konieczne jest odpowiednie obuwie, nakrycie głowy, gdyż idzie się w pełnym słońcu i woda do picia. Za to widoki na otaczające krajobrazy wynagradzają trud. Podziwiamy kolor morza Morza Jońskiego i zieloną roślinność.

5.JPG

4.JPG

3.JPG

Ścieżka prowadzi do dwóch plaż Porto Timoni, a tym samym do dwóch zatoczek oddzielonych niewielkim pasem lądu.
Jeden brzeg oferuje widok na zachód , a drugi na wschód.

7.JPG

6.JPG

Korzystam z okazji, że jest jeszcze mało turystów i robię zdjęcia plaży po lewej stronie od zejścia ze ścieżki, czyli patrzącą na wschód. Widzieliśmy ją wczoraj z łódki:

14.JPG

15.JPG

Wracam wąską ścieżynką ...

12.JPG

...na drugą plażę, tę po prawej, skierowaną na zachód, która zdecydowanie bardziej mi się podoba. Jest mniej kamieni, dno jest "wygodne", czułam się tam bardzo bezpiecznie. Może zrazić kogoś obecność rowerów wodnych, tylko, że prawie nikt ich nie wypożyczał, a jeśli już to naprawdę nikomu nie przeszkadzały,

11.JPG

10.JPG

9.JPG

Błękitne morze, wzgórza i otaczająca zieleń - fajnie tu.

Chłopcy nadal odpoczywają, rozsiedli się na powalonym pniu i ukrywają się w cieniu. Zaraz ich "zagonię" do rozstawiania parasoli. Nie ma na co czekać, bo miejsca jest malutko i za chwilę ktoś nam sprzątnie sprzed nosa najlepszą miejscówkę :mg: .

8.JPG

Relaksujemy się, cieszymy się spokojem i urokami tego wyjątkowego zakątka Korfu. Woda jest krystalicznie czysta, idealna do kąpieli.
Przeczytałam, że to miejsce jest "doskonałe do nurkowania, zwiedzania podwodnych formacji skalnych i obserwowania bogatego życia morskiego". Nie sprawdzałam osobiście, ale osoby z maseczkami widziałam.
Gdy zaczyna robić się zbyt ciasno zbieramy "manatki" i wracamy tą samą trasą.
W oddali widać jeszcze jedną plażyczkę, do której można sobie powędrować. Teraz trochę żałuję, że nie poszłam, ale wtedy mi się po prostu nie chciało.

16.JPG

Plaże z innej trochę pespektywy:

17.JPG

18.JPG

20.JPG

Tam wczoraj pływaliśmy :D

19.JPG

Podejście zajęło nam mniej czasu niż zejście, ale upał dawał się we znaki. Dobrze, że mieliśmy odpowiedni zapas wody i że od razu po wejściu na górę byliśmy "u siebie" i mogliśmy skorzystać z zapasów lodówki ;) .
(...)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2024 21:23

Ta lewa plaża rzeczywiście mocno średnia z poziomu piasku ...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.01.2024 21:42

wiola2012 napisał(a):Obrazek

Obie plaże z góry wyglądają świetnie. Woda w morzu ma rewelacyjny kolor. Aż chce się tam zejść.
Przy bliższym poznaniu ta plaża po lewej faktycznie traci na uroku. Ale ta po prawej warta jest tych trudów dotarcia do niej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.01.2024 22:10

Do każdej z tych plaż bardzo chętnie teraz bym się teleportował i zanurzył w wodzie na godzinę przynajmniej :mg:

Byle do wiosny :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 12.01.2024 09:42

Te zdjęcia z góry cudowne :hearts: Pięknie się prezentują te plaże z góry, z dołu faktycznie ta z prawej lepsza :) I ta z lewej tłoczna, ta z prawej nie? ciekawe czemu?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.01.2024 09:59

wiola2012 napisał(a):Ps. Tak Cię zachęcam, zachęcam na tę Grecję :cmok:

Właśnie widzę :lol: :lol: :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.01.2024 10:03

Wiolu - zdjęcia z góry bajeczne :hearts: :hearts: :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe