Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.09.2023 21:46

Zachodnie Bałkany

Lokva Rogoźnica

Dojechaliśmy 8) .
Miłośnicy podróżowania własnym autem zrozumieją zadowolenie, nawet radość, jaką odczuwaliśmy wjeżdżając na parking przy naszym hotelu. Bez korków, usterek, kolizji, udało się przejechać 1500 km. Zarezerwowany na bookingu apartament już czeka. To miła niespodzianka, bo jesteśmy przed czasem. Załatwiamy sprawnie meldunkowe formalności i z pomocą przemiłego gospodarza, przenosimy bagaże az na trzecie piętro. To cena jaką trzeba zapłacić za najlepszy widok ;) .

l1.JPG

l2.JPG

Napisać, że jest gorąco to tak jakby nic nie napisać . Jesteśmy zmęczeni po podróży i musimy zwyczajnie poleżeć, ale nie mogę sobie odmówić pierwszego desperadoska na balkonie :hut: .
Spoglądam tęsknie raz po raz za drogę i wprost słyszę jak ta zatoczka mnie woła :mg: .
Przecież jak nas szum wody i cykanie ukołysze, to zdrzemniemy się na plaży :D . Skracamy więc do niezbędnego minimum pobyt w pokoju.
Droga na plażę sprowadza się do zejścia z trzeciego piętra, przejścia przez Jadrankę, pokonania kilkunastu schodków i już. Ruch na drodze jest znikomy, nie korzystamy nawet z tunelu, do którego wejście mamy „pod nosem”.

l3.JPG

l4.JPG

Plaża nam się bardzo podoba. Takie chorwackie kamyczki ...

l5.JPG

mniejsze i trochę większe.

l8.JPG

Tylko dno takie sobie, można skręcić kostkę.
Zatoczka jest urocza, a ludzi niewiele.

l7.JPG

Bałam się, że nie będzie gdzie położyć kocyka.
Zajmujemy sobie świetną miejscówkę w cieniu jakiegoś drzewka
Ludzie się relaksują, każdy na swój sposób
Pójdziemy w ich ślady.

l10.JPG

l6.JPG

Trochę też pospacerujemy

l11.JPG

Tą drogą można iść kawałeczek dalej na inną ustronną plażyczkę, ale była zajęta.

l12.JPG

Woda w Jadranie była piękna, spokojna, czyściutka i baaardzo ciepła. W ogóle nie dawała ochłody.
Warto było przyjechać :) .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.09.2023 06:21

wiola2012 napisał(a):Droga na plażę sprowadza się do zejścia z trzeciego piętra, przejścia przez Jadrankę, pokonania kilkunastu schodków i już. Ruch na drodze jest znikomy, nie korzystamy nawet z tunelu, do którego wejście mamy „pod nosem”.

Zawsze chciałem się dowiedzieć czy w takich miejscach Jadranka nie przeszkadza zbytnio w nocnym wypoczynku czy na balkonie, jeśli App jest od strony ulicy. Jak z hałasem itp.

Kiedyś mieszkałem w Duce w Agavie, ale jednak po drugiej stronie ulicy i z oknami tuż nad brzegiem morza i było w nocy ok. Jedynie nad ranem siedząc na balkonie było od tyłu słychać skuterki i szum aut.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.09.2023 07:19

No i super :verryhappy:
Znajome hasła/widoki:
- do tunelu pod Jadranką też mieliśmy bardzo blisko, więc musieliście mieć app gdzieś w naszym kiedyś pobliżu ;)
- znajome widoki na plaży :spoko:
- droga jaką pokazujesz to prawie codziennie spacerowaliśmy sobie w jedną i drugą stronę

Plaża fajna :plusone: Ja bardzo miło wspominam pobyt tam :D

pozdrawiam, Michał
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 26.09.2023 08:27

wiola2012 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):Staliśmy w tym roku na tym samym odmorište :) trochę inaczej je zapamiętałam, bo po nocnej ulewie było zalane wodą po kostki :cojest: ale widoki piękne oczywiście.

W wakacje Wam się trafiła taka ulewa czy byliście wcześniej? My to wprost marzyliśmy o deszczyku :D .

Dokładnie 5 sierpnia tego roku :)

Pięknie mieliście w tej Lokvie :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.09.2023 08:42

Jesteśmy zmęczeni po podróży i musimy zwyczajnie poleżeć, ale nie mogę sobie odmówić pierwszego desperadoska na balkonie :hut: .

Tej jednej rzeczy zazdroszczę tym co jeżdżą na ląd - mozecie sobie odpocząć od razu po podróży. A u nas - po dojechaniu na miejsce zaczyna sie najbardziej mordercza część urlopu. Trzeba przejąć i zapakować jacht - często w potwornym upale, w pełnym słońcu, bez cienia, biegiem. Po wszystkim padamy jak żywe trupy :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2023 16:51

te kiero napisał(a):Zawsze chciałem się dowiedzieć czy w takich miejscach Jadranka nie przeszkadza zbytnio w nocnym wypoczynku czy na balkonie, jeśli App jest od strony ulicy. Jak z hałasem itp.

Samochody jeżdżą, wiadomo, ale ten ruch tutaj nie był jakiś ogromny. Nie przeszkadzał nam wcale. W nocy mieliśmy pozamykane okna i włączoną klimatyzację na auto, bo by było za gorąco. Prawie wszystkie budynki po tej stronie Jadranki co nasz apartament, wykorzystują przestrzeń na maksa i jest tam wokół bardzo dużo betonu, włącznie z balkonowymi barierkami, co potęguje duchotę wieczorem.
Na dłuższy pobyt bym chyba takiej lokalizacji nie wybrała, wolę jak dom jest otoczony zielenią.

majkik75 napisał(a):Znajome hasła/widoki...Plaża fajna :plusone: Ja bardzo miło wspominam pobyt tam :D
pozdrawiam, Michał

Jak na pierwsze po latach plażowanie w Cro, to naprawdę super miejscówka. I woda cieplutka jak w basenie, i czyściutko. Ale jak napisałam ciut wyżej, na dłuższy pobyt szukałabym domu z odrobiną zielonego :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2023 16:56

Bbee88 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):W wakacje Wam się trafiła taka ulewa czy byliście wcześniej? My to wprost marzyliśmy o deszczyku :D .

Dokładnie 5 sierpnia tego roku :)

My właśnie 5 wracaliśmy do domu. Przez Serbię i też było sucho :D
Bbee88 napisał(a):Pięknie mieliście w tej Lokvie :)

Fakt :D :spoko:

Kapitańska Baba napisał(a):Tej jednej rzeczy zazdroszczę tym co jeżdżą na ląd - mozecie sobie odpocząć od razu po podróży. A u nas - po dojechaniu na miejsce zaczyna sie najbardziej mordercza część urlopu. ...

Nie pomyślałam o tym :oops: . W Twoich relacjach to wszystko wydaje się takie proste i łatwe. A przecież też jesteście zmęczeni kilometrami.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.09.2023 17:21

Myślę, że dużo większy ruch na Jadrance był parę lat temu przed oddaniem kolejnych odcinków autostrady.
My mieszkaliśmy kiedyś przy samej ruchliwej SS1 w Ligurii, w apartamencie były zamontowane tak do re okna, że praktycznie nic nie było słychać, a balkon mieliśmy praktycznie nad samym rondem ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2023 18:25

tony montana napisał(a):Myślę, że dużo większy ruch na Jadrance był parę lat temu przed oddaniem kolejnych odcinków autostrady.

Musiał być większy ruch, skoro pobudowano tunel. W tym roku ani razu nie mieliśmy potrzeby z niego korzystać.
tony montana napisał(a):...w apartamencie były zamontowane tak dobre okna, że praktycznie nic nie było słychać, a balkon mieliśmy praktycznie nad samym rondem ;)

Dobre okna to podstawa dla mieszkańców miast:D . Ale jak ktoś ma łąkę przed domem i ciszę na co dzień, to hałasik z ulicy jest tylko i wyłącznie atrakcją :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.09.2023 21:09

Zachodnie Bałkany

Omiś cz.1

Późnym popołudniem jedziemy do Omisia. Ostatnim razem byliśmy tu w 2016r. Szmat czasu :). Chcemy sobie pospacerować znanymi uliczkami i powspominać.
Z Lokvy to zaledwie 5 km, ale wjazd trochę się korkuje. Znalezienie miejsca parkingowego też nie jest łatwe. Mąż wpada na pomysł, że pojedziemy na „naszą” uliczkę czyli Put Borka. Wszystko zajęte, zjeżdżamy zatem ciut niżej. Wciskamy się między skuterem, a jakimś lokalnym autem. To nic, że ciasno, tu zawsze jest ciasno :D .
Kiedyś, w czasach gdy jeździliśmy w ciemno, spaliśmy w tym budynku. Zajmowaliśmy całe mieszkanie takiej przemiłej Chorwatki, która na okres wakacji przenosiła się uliczkę wyżej do syna. Myślałam, że go odnowią.

o1.JPG

Fra Stjepana Vrlića

o2.JPG

Na wprost widać wejście na Starówkę.

o3.JPG

Lubię te omisiowe widoczki :D

o4.JPG

Tędy będziemy wracać na skróty.

o5.JPG

Proporczyki wskazują na to, że w mieście odbywa się festiwal klap.

o6.JPG

Rzeczywiście trwają próby przed wieczornym występem, krzesełka powciskane w każdą wolną możliwą przestrzeń.

o7.JPG

Znajoma uliczka...

o8.JPG

którą zmierzamy do :oczko_usmiech:

o9.JPG

Musimy poczekać chwilę na stolik.
Wychodzimy ze Starówki wprost na Cetinę.

o11.JPG

Tutaj się troszkę zmieniło.

o12.JPG

Ryneczek też bardziej zadbany.

O13.JPG

A zapomniałam wspomnieć, że czuliśmy się jak w domu, z każdej strony dobiegały rozmowy w polskim języku. Pewnie jakbyśmy pojechali do Sopotu, to byłoby mniej rodaków .
Ładnie tu, lubimy Omiś.

o15.JPG

Tych kwiatków przy palmach nie było na 100%

O14.JPG

Spacerkiem docieramy w okolice plaży miejskiej.
Palmy uwiecznione , w domu porównamy ile urosły.

o18.JPG

No urosły :D

palmy.jpg

Kiedyś ta plaża mi się podobała :) . Naturalny cień, możliwość korzystania z materaca , piaseczek, długo płytko …Można by sporo plusów wymieniać.

o21.JPG

o20.JPG

Ale kiedyś miałam inne priorytety Teraz nie chciałabym na niej odpoczywać.

Port w remoncie.

o19.JPG

Pamiętam go takim:

O2016.JPG

Nie robię więcej zdjęć, bo mi się niezbyt takie niesłoneczne podobają.
Gdy pod wieczór w mieście robi się zdecydowanie za ciasno, zwijamy się do naszego apartmana na zasłużony odpoczynek.

cdn.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.09.2023 08:08

Nie pomyślałam o tym :oops: . W Twoich relacjach to wszystko wydaje się takie proste i łatwe. A przecież też jesteście zmęczeni kilometrami.

Bo to te chwile które człowiek chce jak najszybciej zapomnieć :rotfl:

Fajny ten Omiś :tak:
Tego roku był plan na bojkę w porcie, chciałam w końcu na własne oczy zobaczyć to słynne miasteczko ale wiesz jak to z planami bywa :lol: :lol: :lol:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 27.09.2023 08:16

My właśnie 5 wracaliśmy do domu. Przez Serbię i też było sucho :D

A to wszystko jasne ;) Właśnie wtedy zaczęło zalewać Słowenię, Chorwacji się odrobinę oberwało. Może coś w mojej relacji opiszę, jak zacznę ją pisać :oczy:

Omiś, nie ukrywam, że bardzo bym chciała zobaczyć Omiś na własne oczy, po zdjęciach mi się mega podoba, ciekawe czy kiedyś i tam dotrzemy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.09.2023 17:23

Kapitańska Baba napisał(a):Fajny ten Omiś :tak:
Tego roku był plan na bojkę w porcie, chciałam w końcu na własne oczy zobaczyć to słynne miasteczko ale wiesz jak to z planami bywa :lol: :lol: :lol:

Port jest tymczasowo zamknięty, bo trwa gruntowny remont. Ma powstać nowoczesna przystań. Pytałam dziewczyn, które reklamowały fishpiknik, że odpływają teraz z innego miejsca, gdzieś przy ujściu Cetiny.

Bbee88 napisał(a):Omiś, nie ukrywam, że bardzo bym chciała zobaczyć Omiś na własne oczy, po zdjęciach mi się mega podoba, ciekawe czy kiedyś i tam dotrzemy.

Z wszystkich miast i miasteczek chorwackich, które widziałam, Omiś jest w czołówce :D . Starówka, twierdza, widoki z twierdzy, punkty widokowe, kanion Cetiny... okolica jest tak piękna, że czy to na dłuższy pobyt, czy tylko na chwilę, ale warto zajrzeć.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.09.2023 17:42

Fajnie powspominać miejsca, które się lubi. I właśnie dzięki Tobie mam właśnie okazję wirtualnie pospacerować po Omišu. Bardzo lubię to miasteczko i z chęcią bym do niego powróciła.
Dawaj jak najwięcej zdjęć, bo bardzo cieszą oko.

wiola2012 napisał(a):Chciałam przetestować nową nawigację - Waze, którą mi syn polecił.

Waze używam od 2018 roku, kiedy polecił mi ją znajomy.
Mnie się ona podoba, bo ma bardzo fajne wskazówki głosowe (Polski-Agata).
Ale ja nieczęsto jeżdżę, więc nie mam z nią zbyt dużego doświadczenia. To tak jak ze wszystkim, jak się nauczysz obsługiwać, to potem jest proste.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.09.2023 05:54

Witaj Gosiu!
Bardzo się cieszę z Twojej obecności :)
megidh napisał(a):Fajnie powspominać miejsca, które się lubi. I właśnie dzięki Tobie mam właśnie okazję wirtualnie pospacerować po Omišu. Bardzo lubię to miasteczko i z chęcią bym do niego powróciła.
Dawaj jak najwięcej zdjęć, bo bardzo cieszą oko.

Czytałam Twoją relację :D. Omiś trochę się zmienił, ale to co nas do niego przyciąga czyli przepiękne widoki są niezmienne. Zdjęć dużo nie robiłam, bo mąż mnie trochę strofowal, że po co mi kolejne takie same :lol: .
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Chciałam przetestować nową nawigację - Waze, którą mi syn polecił.

Waze używam od 2018 roku, kiedy polecił mi ją znajomy.
Mnie się ona podoba, bo ma bardzo fajne wskazówki głosowe ...

Jest bardzo czytelna, wskazówki są rzeczywiście świetne, pokazuje prędkość z jaką się obecnie jedzie I alarmuje o fotoradarach, suszarkach Itp w drodze np. do Warszawy jest nieoceniona. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe