Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2024 21:03

tony montana napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Trajgul napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Oglądaliśmy widoczki tylko z wysokości klasztoru. A można podjechać jeszcze wyżej? .

Miałem na myśli punkt widokowy nad Paleokastritsą w m. Lakones (na północ od Paleo).

Nam się udało tam być :)
https://www.cro.pl/korfu-2021-t56392-120.html#p2235667
:)

Śledziłam Twoją relację gdy powstawała, a później gdy była potrzebna gdzieś się zawieruszyła :oops: .
Widoczki na wzgórze z klasztorem są świetne :spoko: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2024 21:07

piotrf napisał(a):Wiolu , piękne widoki :verryhappy: , dla mnie nowe - trzeba się tam wreszcie wybrać :tak:
Pozdrawiam
Piotr

Myślę, że "osiołek" będzie szczęśliwy, gdy będzie przemierzał korfiańskie kręte drogi :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2024 22:10

Zachodnie Bałkany

Na wodzie i na lądzie

Cudowny dzień przed nami. Wypożyczymy motorówkę i będziemy eksplorować plażyczki niedostępne lub trudno dostępne z lądu.
Podczas rezerwacji zastrzegłam, że zależy mi, żeby dotrzeć w konkretne miejsce i dostaliśmy jednostkę ciut mocniejszą niż standardowa, chociaż wizualnie nie różniła się specjalnie niczym od pozostałych. Skorzystaliśmy z wypożyczalni Dimitris & Babis Boats mieszczącej się na plaży Agios Georgios. Za 7 h zapłaciliśmy 140 e plus paliwo, jeśli płacilibyśmy kartą cena byłaby wyższa o 10 euro. Do wypożyczalni nie mam żadnych zastrzeżeń, a wielki plus otrzymują za uczciwe rozliczanie zużytego paliwa.
Po krótkim szkoleniu pakujemy ekwipunek, zajmujemy miejsca i ruszamy.

1 początek.JPG

Łódeczka, którą wypożyczyliśmy kilka lat temu w Sivota była bez porównania mniejsza i duuużo słabsza. Łatwiej ją było wyciągnąć na brzeg czy zepchnąć do wody, mąż bez problemu radził sobie sam. Teraz we dwóch mieli co robić :mg:
Najpierw kierujemy się w pobliże Porto Timoni.

3 p timoni.JPG

4.JPG

5 p timoni.JPG

6.JPG

Potem obieramy kierunek na Kastelli Beach.
Początkowo robię mnóstwo zdjęć jednakowo wyglądających skał, potem już coraz mniej :) :

7.JPG

8.JPG

A oto i nasz cel ukryty w cieniu urwiska:

9 kastelli beach.JPG

Słońce jeszcze nie rozświetliło plaży, nie nadało jej blasku i koloru, ale nie będziemy odkładać wpłynięcia na później.
Kilka łódeczek się kołysze, my podpływamy bliżej.

9a.JPG

14a.JPG

Wychodzimy na brzeg i delektujemy się pierwszą dzisiaj kąpielą. Na plaży puściutko.

10 kastelli beach.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

Woda jak szmaragd:

15.JPG

Dopływamy w rejony, które odwiedziliśmy wczoraj czyli okolica Paleokastritsa. W oddali po lewej Ampelaki, po prawej Agios Beach. Chcieliśmy podpłynąć bliżej, ale nas „wyproszono”. Podobno tylko działające tu wypożyczalnie sprzętu wodnego mogą wpłynąć do zatoczek. Nie chcieliśmy się sprzeczać. Z daleka widać, że miejsce mocno zaludnione.

16 w oddali.JPG

19.JPG

16 ampelaki i agios (paleok.).JPG

Opływamy wzgórze na którym stoi Monastyr.
Łódki w kolejce czekają żeby wpłynąć do jaskini.

20 paleo.JPG

21.JPG

Nie czekamy, wstąpimy na powrocie ( na powrocie zapomnieliśmy :oczko_usmiech: ),
Podobają mi się te niedostępne skały i umnoszące się jak łupinki żaglóweczki.

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

Wyłania się Agios Spirydos, zatłoczona jak wczoraj.

26.JPG

Zatem cała naprzód w poszukiwaniu ustronnego miejsca na kolejny przystanek.

27.JPG

Jeszcze w domu zaznaczyłam sobie gwiazdką Rovinja Beach. Wg opisów jest to piękna, spokojna, prawie pusta plaża. Niestety chyba opis był nieaktualny. Wypoczywających było sporo i też nie było możliwości podpłyniecia do brzegu. I wreszcie naszym oczom ukazała się zatoczka :hearts:

28 Iliodoros Beach.JPG

To Iliodoros Beach. Cała dla nas. Prowadzi do niej ścieżka od strony lądu, ale przez ten czas, gdy tam przebywaliśmy nikt się nie pojawił. Pasażerowie łódek też nie schodzili na ląd, podpływali, podziwiali z daleka i odpływali.

30.JPG

31.JPG

33.JPG

34a.jpg

(cdn)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2024 23:57

Zachodnie Bałkany

Na wodzie i na lądzie c.d.

Ciągnie nas dalej na południe.
Płyniemy w pobliżu pięknych warstwowych skał wyglądających jak sękacz.

ch1.JPG

ch2.JPG

ch3.JPG

ch4.JPG

ch5.JPG

Za tym klifem znajduje się plaża, która zrobiła na mnie największe wrażenie podczas całego pobytu na Korfu -
Chomi Beach :hearts: .

ch6.JPG

ch7.JPG

ch7a.JPG

Mogę ją porównać do Porto Katsiki albo do Egremi na Lefkadzie. Jest to plaża niedostępna z lądu, dzika, bez żadnej infrastruktury. Tabliczki ostrzegają przed spadającymi kamieniami. Nikt nawet nie próbował podchodzić zbyt blisko.
Woda, kamyczki, słońce….
A zresztą zobaczcie sami...

ch8.JPG

ch9.JPG

ch9a.JPG

ch10.JPG

ch11.JPG

ch11a.JPG

Odpoczynek w takiej scenerii to czysta przyjemność.

ch12.JPG

A tu już odpływamy.

ch15.JPG

Chomi Beach było najdalej położonym punktem morskiej wycieczki. Właściciel łodzi prosił, żeby dalej nie płynąć. Myślę, że można by jeszcze ciut na południe się udać, bo i czasu wystarczyło i paliwa nam zostało, ale zastosowaliśmy się do wskazówek Dimitrisa.
(...)
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 06.01.2024 10:11

Plaże piękne :) Ciekawa wycieczka. Faktycznie ta ostatnia plaża robi największe wrażenie. Jeszcze jakby była pusta :serduszka:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.01.2024 09:55

Bbee88 napisał(a):Plaże piękne :) Ciekawa wycieczka. Faktycznie ta ostatnia plaża robi największe wrażenie. Jeszcze jakby była pusta :serduszka:

Plaża była praktycznie pusta, tylko na wodzie było kilka łódek. Przypływały, załoga zażywała kąpieli, po czym odpływali. Było bardzo spokojnie :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.01.2024 09:48

O Wiola - tą plażą nastroiłaś mnie jakoś tak cieplutko :listmilosny:
Niesmowite są te skały nad nią.
I błękit wody - ech, jak mi się już tęskni za latem :oops:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.01.2024 11:33

No, łódeczką to i widoki inne :hearts: Super :spoko:
Pływaliście wcześniej motorówką, macie jakieś doświadczenie? Bo ja cały czas mam obawy czy bym ogarnął :bojesie:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.01.2024 19:20

Kapitańska Baba napisał(a):O Wiola - tą plażą nastroiłaś mnie jakoś tak cieplutko :listmilosny:
Niesmowite są te skały nad nią.
I błękit wody - ech, jak mi się już tęskni za latem :oops:

Oj tak, mi też się tęskni, szczególnie dzisiaj, kiedy ręka przymarza do klamki i dystrybutora (musiałam zatankować :glupek: ). Nasz grecki przyjaciel złapałby się za głowę, jak żyć, jak można żyć w taki mróz 8O
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.01.2024 19:33

majkik75 napisał(a):No, łódeczką to i widoki inne :hearts: Super :spoko:

I nikt się nie kręci przed obiektywem ;)
majkik75 napisał(a):Pływaliście wcześniej motorówką, macie jakieś doświadczenie? Bo ja cały czas mam obawy czy bym ogarnął :bojesie:
pozdrawiam, Michał

Pierwszy raz w Sivocie, taką mniejszą łódką z dużo mniejszym silnikiem. Po krótkim przeszkoleniu popłynęliśmy i nic się nie stało. Potem jeszcze raz taką niewielką, ale tegoroczna jednostka była sporo większa, żeby ją zepchnąć z brzegu na wodę pracowali obydwaj Panowie. Plus taki, że była bardziej stabilna, szybsza, bardziej komfortowa. Nawet ja sobie poszalałam za "kierownicą". Myślę, że spokojnie byś ogarnął.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.01.2024 20:13

Zachodnie Bałkany

Na wodzie i na lądzie...

Chomi Beach było najdalej położonym punktem morskiej wycieczki. Właściciel łodzi prosił, żeby dalej nie płynąć. Myślę, że można by jeszcze ciut na południe się udać, bo i czasu wystarczyło i paliwa nam zostało, ale zastosowaliśmy się do wskazówek Dimitrisa.

Mąż dodał gazu i mknęliśmy po falach jak Don Jonson w policjantach z Miami podczas pościgu :oczko_usmiech:.

_1140533-001.JPG

No i dostało mu się od bratowej, bo po chorobie lokomocyjnej nabawiła się choroby morskiej. Trzeba było zrobić przystanek.
Akurat byliśmy w pobliżu Kastelli. Zawinęliśmy więc ponownie na te piękną plażę , która teraz, oświetlona słońcem była jeszcze ładniejsza.

_1140541.JPG

_1140542-001.JPG

_1140552.JPG

_1140558.JPG

_1140559-001.JPG

_1140561.JPG

Wykorzystaliśmy tu rezerwę czasową i na dalszą eksplorację wybrzeża nie mieliśmy czasu. Czasu i podobno paliwa, bo wydawało się naszym mężom( błędnie), że jest go mało. Obraliśmy więc kierunek Agios Georgios - przystań.

_1140538.JPG

Bezproblemowo „ zawijamy do portu”, oddajemy łódź, i rozliczamy się z właścicielem .

Dzień spędzony dość aktywnie trzeba zakończyć dobrą kolacją. Idziemy dzisiaj do konkurencji ( Porto Timoni Restaurant & Porto Timoni Apartments). Wybieramy okrężną drogę , chociaż budynki sąsiadują ze sobą :) .Początkowo myślałam że obydwa obiekty należą do jednego właściciela ale jednak nie.
Mijamy atelier :)

Corfu (179).JPG

I ażurową furtkę:

Corfu (180).JPG

Sąsiedzi mają lepszą drogę dojazdową

Corfu (184).JPG

Nasz hotel od "zaplecza"

Corfu (185).JPG

Zasiadamy w obszernej sali z widokiem na naszą zatokę.
Jedzonko było bardzo dobre, porcje spore a ceny podobne do tych z naszej restauracji. Klimat jednak bardziej mi odpowiada w Zeusie.
Czas po kolacji każdy musi zagospodarować sobie sam np. ;) .
Dobranoc :papa:

Corfu (183).JPG

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.01.2024 20:19

wiola2012 napisał(a):Obrazek

Wycieczka rewelacyjna a plaże piękne. Najbardziej mi wpadły w oko te porowate klify. Świetnie wyglądają.

wiola2012 napisał(a):Nawet ja sobie poszalałam za "kierownicą".

Podziwiam i zazdroszczę takiej przyjemności.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.01.2024 16:04

megidh napisał(a):Wycieczka rewelacyjna a plaże piękne. Najbardziej mi wpadły w oko te porowate klify. Świetnie wyglądają.

Te klify (wrażenie jest niesamowite gdy się jest blisko), sprawiają, że wyspy jońskie są niepowtarzalne .
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nawet ja sobie poszalałam za "kierownicą".
Podziwiam i zazdroszczę takiej przyjemności.

Od razu bym chwyciła za ster, ale rodzinka nie była do końca pewna czy to dla nich bezpieczne :oczko_usmiech: . Nawet nie sądziłam, że to taka frajda :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.01.2024 18:42

Na SUP-ie trochę daleko :oczko: ale przy pomocy silnika do tej zatoki dotrzeć muszę :mg: Piękna :verryhappy:
Tam jednak łódeczka jest potrzebna . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.01.2024 20:55

piotrf napisał(a):Na SUP-ie trochę daleko :oczko: ale przy pomocy silnika do tej zatoki dotrzeć muszę :mg: Piękna :verryhappy:
Tam jednak łódeczka jest potrzebna . . .

Pozdrawiam
Piotr

Na SUP-ie to na Porto Timoni dałoby się dopłynąć :) .
Trochę dalej na południe od Chomi są jeszcze dwie piękne plaże dostępne tylko łódką: Stelari Beach i Krouza Beach. Nie dotarliśmy tam bo z naszej wypożyczalni było za daleko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe