Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.12.2023 21:31

wiola2012 napisał(a):Zeus może się poszczycić dobrze oceniana restauracją, a widok prawie z każdego miejsca jest cudny.
Świetne miejsce. Widoki z tarasu genialne.
Tylko faktycznie ta droga z plaży męcząca, ale co tam. Dla takich widoków warto się poświęcić.

wiola2012 napisał(a):Samochód jest bardziej pakowny, ale amatorów skuterów widzieliśmy mnóstwo. Nawet starsze panie w odświętnych ubraniach, podjeżdżały do kościółka pod górkę na skuterach :D .
Na wyspach greckich starsze panie na skuterach widziałam dosyć często. U nas jeżdżą rowerami a tam skuterami.

DSC_6746.jpg
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.12.2023 22:37

megidh napisał(a):...Świetne miejsce. Widoki z tarasu genialne.
Tylko faktycznie ta droga z plaży męcząca, ale co tam. Dla takich widoków warto się poświęcić.

Dokładnie :D
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):... Nawet starsze panie w odświętnych ubraniach, podjeżdżały do kościółka pod górkę na skuterach :D .
Na wyspach greckich starsze panie na skuterach widziałam dosyć często. U nas jeżdżą rowerami a tam skuterami.

Świetnie pokazałaś na zdjęciu to, co chciałam przekazać :). Oj na rowerach pod te góreczki to ciężko by miały, a z górki strach, bo można na zakrętach nie wyrobić :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.12.2023 23:41

Zachodnie Bałkany

Arillas, Canal D Amour i coś jeszcze :)

Jestem fanką Grecji, zawsze czuję radość, że tu jestem, teraz również. Budzę się o świecie i już chciałabym gdzieś wyruszyć, ale towarzystwo dopiero się budzi. Pójdę zatem poszukać piekarni.
Najbliższa i jedyna znajduje się tutaj.
Zadowolona, że udało mi się kupić świeże pieczywo na śniadanie i słodkości na plażę, wracam z powrotem żwawym krokiem, ale droga pnie się cały czas pod górę, chyba trzeba się zatrzymać na jakieś zdjęcie, potem kolejne :mg:.
Oto widoczek po drugiej stronie wzgórza.

01.JPG

Centrum

02.JPG

...i jestem już przy kościółku Św. Jana Chrzciciela.

03.JPG

04.JPG

Przez to wąskie "gardło" bez problemu przyjeżdżają małe auta, ale my mamy z każdej strony lusterek tylko centymetr zapasu :bojesie: . Na szczęście nie ja muszę w tych centymetrach się zmieścić (zdjęcie nie oddaje wąskości).

05.JPG

Na tym rozwidleniu skręcamy w prawo do naszego hotelu, a na wprost jest wejście na ścieżkę prowadzącą na Porto Timoni.

06.JPG

I tak oto mam zaliczony poranny trening, przy okazji spełniłam dobry uczynek :oczko_usmiech:. Zerkam sobie na naszą zatoczkę

07.JPG
i idę na śniadanie.

Wymyśliliśmy sobie podczas śniadania, że odwiedziny jedną z bliżej położonych plaż, która ma bardzo dobre opinie - Agios Stefanos. To tylko niecałe 7 km od nas i teoretycznie 20 min jazdy. Praktycznie jechaliśmy dobre 0,5 godziny.

Piasek jest pomarańczowy i bardzo zbity, można po nim jeździć samochodem, zresztą podjechaliśmy tak jak inni prawie na samą plażę. Plaża jest ogromna, woda daleko płytka, na brzegu mnóstwo suchych wodorostów, a do wody wpływa woda z jakiegoś dziwnego kanału. Średnio mi się tu podoba.

10.JPG

11.JPG

12.JPG

Chłopcy sprawdzają czy dalej będzie trochę lepiej, ale jakoś nie urzekło nas to miejsce. Być może, że to wszystkie wina pogody, prądów morskich, nie wiem :?: . Ja bym tej plaży takiej wysokiej oceny nie dała. Na zdjęciach w necie jednak wyglądała fajnie. Postanawiamy pojechać na inną w pobliżu -Paralia Arillas

Tu nam się podoba, jest luźno, leżaki rozmieszczono w sporej odległości od siebie, jest dużo miejsca, żeby rozłożyć się na własnym kocyku. Rodzinka chce skorzystać z leżaków, to my też zajmujemy swój. Spędzimy tu trochę czasu więc warto. Płacimy 12 € za komplet, w tym mamy butelkę zimnej wody, no i wiadomo toaleta, kawiarnia, przekąski, sklepik - wszystko na miejscu.

13.JPG

Czas upływa nam szybko i bardzo przyjemnie w takich okolicznościach przyrody:

16.JPG

16a.JPG

17.JPG

18.JPG

Po pewnym czasie udajemy się na spacer, piaseczek jest miły i mięciutki. Można iść brzegiem, można brodzić :)

20.JPG

21.JPG

22.JPG

Co i rusz się zatrzymujemy, pstrykamy zdjęcia, rozglądam się ...

23.JPG

24.JPG

aż tu nagle...Ups

26.JPG

Zapędziliśmy się trochę za daleko, tu jest plaża nudystów :oczko_usmiech:
Ale nie taka stricte dla nudystów, ponieważ osoby skąpo odziane też były.
Wracamy, nie będziemy nachalni :) .
(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.12.2023 23:55

Zachodnie Bałkany

Plaża, to nie jedyna atrakcja dzisiejszego dnia, bo chcemy odwiedzić jedno z najbardziej popularnych miejsc północnego Korfu - Kanał Miłości
Dzieli nas od niego niecałe 11 km, czyli około 0,5 godziny drogi. Szukamy miejsca darmowego wzdłuż drogi, gdy nie znajdujemy jedziemy na parking płatny. Ceny nie pamiętam :) .
Przechodzimy przez teren restauracji Aquarius i już możemy podziwiać klify i plażyczki, które tworzą niepowtarzalne wybrzeże Sidari.

30.JPG

32.JPG

32a.JPG

33.JPG

Idziemy kawałeczek wydeptaną ścieżką.

34a.JPG

A oto i kanał opisywany w każdym przewodniku jako must see. Opanowany w większości przez młodzież, która umie czerpać przyjemność z tak zatłoczonych miejsc :): kąpią się, plażują na skałkach, skaczą do wody itp.

35.JPG

36.JPG

37.JPG

38.JPG

39.JPG

Z tego miejsca śmiałkowie skaczą na głęboką wodę :)

41.JPG

My tylko podziwiamy :)

41a.JPG

42.JPG

44.JPG

45.JPG

47.JPG

I kanał z innej strony:

48.JPG

Infrastruktura przy Kanale Miłości, takie mam odczucia, jest dostosowana do młodych, rozrywkowych ludzi.

Schodzimy na dół na "plażę". Woda wydaje się brudna i mętna. Nic dziwnego, tyle ludzi naciera ciało glinką, potem wchodzi do wody i ją zmywa, ponadto sama plaża to nie piasek, tylko taki wymieszany z tą gliną o dziwnej konsystencji. Stajemy sobie przy skale bo usiąść nie ma gdzie, stać też za bardzo nie ma gdzie :lol:. Chłopcy postanawiają popłynąć do jaskini Dionizosa. Po powrocie twierdzą, że dalej woda jest czyściutka i orzeźwiająca. Nie będziemy sprawdzały, wierzymy im na słowo :mg: .
Wykąpali się to idziemy na kawę. Wybieramy to miejsce, bo ma parasole i czuć od czasu do czasu powiew wiaterku. Zapomniałam wspomnieć, że jest bardzo gorąco :hut:.
Idę na szybki spacerek bo zobaczyłam ścieżkę i schodki. Docieram na zagrodzony punkt widokowy, ale przez bramkę robię kilka zdjęć.

50.JPG

50a.JPG

50b.JPG

51.JPG

:hut:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.12.2023 21:33

Teren wokół Kanału Miłości jest świetny, tylko szkoda, że tak bardzo zaludniony.
Odpoczynek w tak licznym towarzystwie do przyjemnych nie należy.
Ale oczywiście miejsce należy to tych z gatunku must see, więc Wasza wizyta w tym miejscu wcale nie dziwi.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.12.2023 07:31

Super odcinek wybrzeża, jak Algarve czy inna Apulia.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 11.12.2023 09:34

Piękne miejsce, ale faktycznie tłoczno :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.12.2023 09:57

Można iść brzegiem, można brodzić :)

To jets to coo lubię na plaży :mg:

Klify przy kanale mega :hearts: :hearts: :hearts:
I widoki z Twojego spacerku :hearts: :hearts: :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.12.2023 06:58

megidh napisał(a):Teren wokół Kanału Miłości jest świetny, tylko szkoda, że tak bardzo zaludniony…

Bbee88 napisał(a):Piękne miejsce, ale faktycznie tłoczno :)

Tak bardzo, bardzo tłoczno było. Podobno rankiem, kiedy zmęczona wieczornym imprezowaniem młodzież jeszcze śpi, jest pusto, ale to tak jak wszędzie.
te kiero napisał(a):Super odcinek wybrzeża, jak Algarve czy inna Apulia.

Trochę tak :) . Kolor wody ładniejszy niż w Agarve, taki grecki :hearts: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.12.2023 07:05

Kapitańska Baba napisał(a):
Można iść brzegiem, można brodzić :)

To jets to coo lubię na plaży :mg:

Ja też bardzo lubię, chociaż wiem, że najpiękniejsze turkusy są tam gdzie są kamyki, ale do spacerów tylko plaże z piaskiem :D .
Kapitańska Baba napisał(a):Klify przy kanale mega :hearts: :hearts: :hearts:

Z Cro to niedaleko, może Was wiatry poniosą :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.12.2023 08:52

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Klify przy kanale mega :hearts: :hearts: :hearts:
Z Cro to niedaleko, może Was wiatry poniosą :smo:
Zwłaszcza, że między Cro a Grecją nie ma sensownej alternatywy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.12.2023 10:17

wiola2012 napisał(a):Z Cro to niedaleko, może Was wiatry poniosą :smo:

Ja nie wiem :oops:
Ciągle zero decyzji, żadnych rezerwacji a już grudzień 8O
Chyba będzie totalnie na żywioł :bojesie:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.12.2023 19:03

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):...Z Cro to niedaleko, może Was wiatry poniosą :smo:
Zwłaszcza, że między Cro a Grecją nie ma sensownej alternatywy.

Też mi się wydaje, że nie ma.
Kapitańska Baba napisał(a):...
Ja nie wiem :oops:
Ciągle zero decyzji, żadnych rezerwacji a już grudzień 8O
Chyba będzie totalnie na żywioł :bojesie:

U nas podobnie. Jakieś plany już zawsze były, termin wstępny też, a w tym roku jesteśmy w lesie. Nie zapadła decyzja odnośnie kierunku. Jedno jest pewne, w 2024 na pewno nie będzie Grecji ;).
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.12.2023 22:01

wiola2012 napisał(a):U nas podobnie. Jakieś plany już zawsze były, termin wstępny też, a w tym roku jesteśmy w lesie. Nie zapadła decyzja odnośnie kierunku. Jedno jest pewne, w 2024 na pewno nie będzie Grecji ;).

Nigdy nie mów nigdy, bo nigdy nic nie wiadomo.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.12.2023 08:41

wiola2012 napisał(a): Jedno jest pewne, w 2024 na pewno nie będzie Grecji ;).
U mnie raczej też nie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe