Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.12.2023 18:37

megidh napisał(a):...
Bardzo fajną mieliście tą przeprawę. Piękna pogoda, spokojne morze. Nic tylko się relaksować.

Na tym się skupiliśmy, co tam opóźnienie, wakacje są ;) .
piekara114 napisał(a):Ciekawa jestem Twojego oka na Kerkyre.

Moje spojrzenie będzie pewnie nieobiektywne, bo ja uwielbiam wyspy Jońskie :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.12.2023 18:41

Kapitańska Baba napisał(a):
Lubię ten widok, gdy jestem już na promie i z coraz większej odległości mogę podziwiać oddalający się brzeg.

Hmmm...chyba wiesz co mam teraz na myśli :chytry: :oczko: :proszedzieki:

Tak, wiem :D .
Kapitańska Baba napisał(a):Dobrze, że już jesteście na wyspie, ciekawa jej jestem :cmok:

Niedługo będziemy przemierzać jej kręte dróżki :smo: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.12.2023 10:10

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023
Zachodnie Bałkany

Zeus Throne

Afionas jest pięknie położone na malowniczym wzgórzu. Jeśli jednak ktoś przyjedzie tu w poszukiwaniu turystycznego gwaru, to się zawiedzie. Największym bogactwem wioski są niesamowite widoki i mikro staróweczka zamknięta dla ruchu samochodowego. Nie ma tu atrakcji dla dzieci, ale są tawerny, a prawie każda z tarasem ;) , nie ma sklepu spożywczego, ale jest piekarnia i sklepiki z pamiątkami. Tyle (aż) nam wystarczy :D .

Tę malowniczą wioskę, bo ciężko nazwać ją miasteczkiem, wybrałam na wakacyjną lokalizację dla naszej czwórki, a hotelik to Zeus Throne. Za bramą wjazdową znajduje się parking dla gości:

0.JPG

Była to jedna z nielicznych ofert z prywatnym parkingiem.

Na wprost urzęduje obsługa hotelowa i pracownicy kuchni. Zeus może się poszczycić dobrze oceniana restauracją, a widok prawie z każdego miejsca jest cudny.

1 — kopia.JPG

Oczywiście skosztujemy serwowanych tu dań, ale najpierw chcemy iść do siebie.
Jest tu bardzo zielono, roślinki są aż soczyste od tej zieleni, zajmują duży teren po prawej stronie parkingu. Idziemy ścieżką , potem schodkami na pierwsze piętro.

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

Apartament ma dwie sypialnie, livingroom z aneksem i łazienkę. Ma również ogromny taras, na który od razu kierujemy nasze kroki. Czy będzie tak jak na zdjęciach :?:
Tak :hearts:

7.JPG

10a.JPG

8a.JPG

Ja mogę tu zostać , spać na leżaku i będę szczęśliwa.

10.JPG

Na niższym piętrze znajdują się apartamenty z prywatnym basenikiem. Basenik ma głębokość maksymalnie do kolana, a najczęściej wykorzystywany był do leżenia na materacu. Oczywiście posiadanie takiego prywatnego przybytku wiązało się z dużo większymi kosztami, ale jeśli ktoś lubi i potrzebuje, to może mieć :) .

8.JPG

Wcale mi się nie spieszy, żeby opuścić punkt widokowy, ale ekipa chce na plażę. Wybieramy tę najbliższą czyli Agios Georgios. To ta, którą widać na zdjęciach powyżej.

I tu muszę wspomnieć o jedynym minusie tej miejscówki, tej i każdej innej na wzgórzu. Jeśli ktoś chce mieć plażę w zasięgu krótkiego spaceru, to nie wybiera Afionas. Tu trzeba być zmotoryzowanym. Początkowo myślałam, że co tam, przecież to tylko 2 km autem (1,6 km pieszo), to prawda, ale powrót z plażowym ekwipunkiem non stop pod górę .... do przemyślenia.
Widok na zatoczkę z innej perspektywy:

21.JPG

Plaża jest przyjemna, piasek- żwirek pozwala na chodzenie boso, głębokość wody odpowiednia jest do kąpieli pływania i zabawy, a temperatura powiedziałabym rześka. Taka jaką opisywali forumowicze na popularnym portalu :D . Dla mnie ok, nie zupa, tylko woda dająca ochłodę w upalny dzień.

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

Leżąc na kocyku lokalizujemy nasze wzgórze, nasz budynek i nasz taras.

27.JPG

28.JPG

29.JPG

Dzień kończymy w hotelowej restauracji. Siedzimy dość długo, aż nadeszła noc...

30.JPG

31.JPG

32.JPG

potem przenieśliśmy się na taras w celu dalszych dyskusji :mg:
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.12.2023 10:45

Widok z tarasu śliczny :hearts:
Z baseniku też bym zrezygnowała :lol:
Za to ta wysokość nad plażą troszkę by mnie chyba przerażała. Bo samochodem nie chciałoby mi się jeździć. Czuję że maszerowałabym na plaże tylko z ręcznikiem do poleżenia w ręku :tak:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.12.2023 11:23

Lokalizacja super :serduszka: Na plażę pewno kawałek, ale jak się ma auto to sądzę, że nie problem.
Podoba mi się :jupi:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.12.2023 15:04

Super hotelik.
Chciałam zobaczyć cenę na mój lipcowy termin, cena do przełknięcia za ten widok, ale max okres rezerwacji to 8 nocy, a ja jeżdżę na min 10...przez booking się da na 10 nocy i jest taniej niż bezpośrednio :lool:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.12.2023 15:11

Kapitańska Baba napisał(a):Widok z tarasu śliczny :hearts:

Też mi się podobał :D
Kapitańska Baba napisał(a):Z baseniku też bym zrezygnowała :lol:

Może jak ktoś z małymi dziećmi to mogą się pluskać gdy rodzice się relaksują ;)
Kapitańska Baba napisał(a):Za to ta wysokość nad plażą troszkę by mnie chyba przerażała. Bo samochodem nie chciałoby mi się jeździć. Czuję że maszerowałabym na plaże tylko z ręcznikiem do poleżenia w ręku :tak:

Marsz też będzie tylko trochę później i w innym kierunku :D.
majkik75 napisał(a):Lokalizacja super :serduszka: Na plażę pewno kawałek, ale jak się ma auto to sądzę, że nie problem.
Podoba mi się :jupi:
pozdrawiam, Michał

Mieliśmy plan być codziennie na innej plaży, Korfu ma ich całe mnóstwo :hearts:, bez samochodu, jak już pisałam wcześniej, nie zdecydowałabym się na Afionas, ewentualnie skuter trzeba by mieć :tak: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.12.2023 15:18

piekara114 napisał(a):Super hotelik.
Chciałam zobaczyć cenę na mój lipcowy termin, cena do przełknięcia za ten widok, ale max okres rezerwacji to 8 nocy, a ja jeżdżę na min 10...przez booking się da na 10 nocy i jest taniej niż bezpośrednio :lool:

Jadąc na 10 dni wolałabym mieć 2 miejscówki. Wyspa jest dość duża i jeśli chce się zobaczyć więcej, to jedna na północy lub okolice Agios Georgios , a druga bardziej na południu w okolicy Marathias Beach. Tam nie dotarliśmy.
Rezerwowałam przez booking , jak mi doliczyli moje zniżki, to oferta była naprawdę niezła :) .
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.12.2023 15:28

Cześć.
Jeżeli dobrze pamiętam, to pod tym hotelem wiedzie ścieżka w kierunku Porto Timoni. Szliśmy nią w ub. roku, żeby z góry zobaczyć właśnie P.T. Natomiast później zjechaliśmy na dół właśnie w kierunku Agios Georgios i to była bardzo dobra decyzja ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.12.2023 17:35

Trajgul napisał(a):Cześć.
Jeżeli dobrze pamiętam, to pod tym hotelem wiedzie ścieżka w kierunku Porto Timoni. Szliśmy nią w ub. roku, żeby z góry zobaczyć właśnie P.T.

Cześć
Bardzo dobrze pamiętasz :). Z restauracyjnego tarasu jest wyjście wprost na tę ścieżkę, a na powrocie czeka na zmęczonych wspinaczką turystów, zimne piwko ;) .
Trajgul napisał(a):Natomiast później zjechaliśmy na dół właśnie w kierunku Agios Georgios i to była bardzo dobra decyzja ;)

Porto Timoni trzeba zobaczyć, a plażować na Ag. Georgios ;)
A gdzie mieliście noclegi?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 08.12.2023 09:20

wiola2012 napisał(a):Porto Timoni trzeba zobaczyć, a plażować na Ag. Georgios ;)

Dokładnie tak zrobiliśmy, choć czasem żałowaliśmy, że nie zeszliśmy na dół, no ale przecież zatokę zobaczyliśmy na własne oczy i to musi nam wystarczyć ;)

wiola2012 napisał(a):A gdzie mieliście noclegi?

Kassiopi, piękny port na wieczór, piękna plaża, drugi raz też bym tam pojechał.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.12.2023 12:13

Dotychczasowa podróż była co prawda super, ale fajnie że już dotarliśmy do Grecji 8) .
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 08.12.2023 12:33

Widok z tarasu za milion dolców 8)
piękna miejscówka!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.12.2023 12:51

Miejscówka z pięknym widokiem na plażę , dla mnie bomba :D , bo na dojazd na/z różnych plaż i tak potrzebny jest pojazd ( raczej skuter , samochód mniej chętnie :oczko: ) .
Czekam na więcej Twojego Korfu

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.12.2023 20:57

Trajgul napisał(a):Kassiopi, piękny port na wieczór, piękna plaża, drugi raz też bym tam pojechał.

Brałam Kassiopi pod uwagę, piękne miejsce, ale Zeus mnie urzekł ;)
dangol napisał(a):Dotychczasowa podróż była co prawda super, ale fajnie że już dotarliśmy do Grecji 8) .

Dotarcie do Grecji to jak dotarcie do właściwego portu , wszystko co po drodze to trochę przy okazji :oczko_usmiech:
Bbee88 napisał(a):Widok z tarasu za milion dolców 8)
piękna miejscówka!

Na szczęście miliona nie kosztował, ale wart swojej ceny ;) .
piotrf napisał(a):Miejscówka z pięknym widokiem na plażę , dla mnie bomba :D bo na dojazd na/z różnych plaż i tak potrzebny jest pojazd ( raczej skuter , samochód mniej chętnie :oczko: ) .
Czekam na więcej Twojego Korfu

Samochód jest bardziej pakowny, ale amatorów skuterów widzieliśmy mnóstwo. Nawet starsze panie w odświętnych ubraniach, podjeżdżały do kościółka pod górkę na skuterach :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe