Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 22:46

maslinka napisał(a):Twoje Błękitne Oko przypomniało mi Oko Skakavice, które widzieliśmy w Dolinie Ropojanskiej, po czarnogórskiej stronie Gór Przeklętych...
Może kiedyś traficie i tam :D (A my do Albanii :D)

Bardzo podobne są te źródełka, zapiszę sobie na mapce :) . Góry przeklęte wywarły na mnie takie wrażenie, że chętnie po czarnogórskiej stronie je zobaczę.
Natomiast życzę Ci i mam nadzieję, że się kiedyś do Albanii przekonasz mimo urazy :) ( Pamiętam Twoje wpisy z Kanionu Matka i z Ulcinji)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 23:01

Zachodnie Bałkany

Borsh cd.

Dzień rozpoczynamy kawą na balkonie :hut: .
Ci starsi ludzie ze swoim osiołkiem i skromnymi zbiorami przechodzili codziennie rano obok nas, a wracali po zachodzie słońca .

20.JPG

Objuczony osioł to nie jest rzadki widok.

20a.JPG

Albania jest pełna kontrastów. Osiołek vs najnowsze bmw lub mercedes, willa z basenem i niedokończony domek z maleńkim ogródkiem, a w nim zioła i parę krzaczków pomidorów.
Tą samą drogę, którą starsi pokonywali z osiołkami, ich dzieci lub wnuki przemierzali autami wartymi krocie. Już nie tylko mercedesy królują w Albanii. Inne marki też stały się popularne :tak: .

Rankiem wiatr przycichł ale fale duże, za duże jak dla mnie.

21.JPG

23.JPG

Odpalamy volverka i jedziemy na poszukiwanie spokojnej wody. Na mapie widać, że linia brzegowa plaży jest wygięta w kierunku zachodnim i w początkowej części może być spokojnie. Tak było . Przejechaliśmy może 1,5-2 km i woda była prawie spokojna. Zatrzymujemy się obok hotelu Juza.

27.JPG

Bardzo ładne miejsce:

28.JPG

29.JPG

26.JPG

25.JPG

Po powrocie do mieszkania sprawdzam sytuację na Korfu. Podobno największe zagrożenie minęło. Władze zapewniają, że wszyscy są bezpieczni. Linie i biura podróży nie odwołują lotów, a na grupie facebookowej mieszkańcy twierdzą, że nie ma zagrożenia. Z hotelu też odpisali, że wszystko ok. Humor mi się poprawił :) .
Na wieczór i noc nadawany jest silny wiatr i u nas, i na Korfu . Oby nie zniweczył wysiłku i pracy strażaków :bojesie: .
Wiatr jest odczuwalny już po południu. Właściciele porządkują leżaki, składają parasole, szykuje się zmiana pogody.

41.JPG

42.JPG

Nie pada , mocno wieje, a woda zalewa całą plażę. Chociaż są miejsca, gdzie jest ciszej.

44.JPG

43.JPG

Spacerujemy tą samą drogą co wczoraj ...

40.JPG

45.JPG

...a na kolację wybieramy tawernę (nazwy zapomniałam :oops: ), którą prowadzi sympatyczny Grek. Wprowadza pewien typowy dla greckich tawern klimat. Kolacja była pyszna, w tle z głośników sączyły się znane szlagiery włoskie, francuskie itp. Bardzo miły to był wieczór .
(...)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.11.2023 07:47

Pamiętam jak jeden z użytkowników opisał kiedyś swoją relację z Himare i Hotel Dimitra... bardzo mi się to spodobało i do dziś mam zapisaną miejscówkę + okolica, mam nadzieję, że na mnie poczeka.

Borsh widziane Twoim okiem przypadło mi do gustu, chętnie kiedyś w podobnym stylu..., a takie knajpki uwielbiam, przypomniały mi Peloponez.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.11.2023 11:13

Wiolu ślicznie wyglądasz na zdjęciu z restauracji :cmok:
I Twoi goście - chyba bym ich nie wypuściła gdyby już mnie odwiedzili :serduszka:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.11.2023 16:41

te kiero napisał(a):Pamiętam jak jeden z użytkowników opisał kiedyś swoją relację z Himare i Hotel Dimitra... bardzo mi się to spodobało i do dziś mam zapisaną miejscówkę + okolica, mam nadzieję, że na mnie poczeka.
Borsh widziane Twoim okiem przypadło mi do gustu, chętnie kiedyś w podobnym stylu..., a takie knajpki uwielbiam, przypomniały mi Peloponez.

Himare, Borsh czy Dermi to bardzo dobre miejsca na wypoczynek i da się też coś niecoś zwiedzić, ale całego urlopu 10-14 dni, nie chciałabym tu spędzić. Mam jednak koleżankę, która spędza 10 dniowy urlop w jednym miejscu, w jednym hotelu ostatnio w okolicy Durres i jest mega zadowolona :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.11.2023 16:47

Kapitańska Baba napisał(a):Wiolu ślicznie wyglądasz na zdjęciu z restauracji :cmok:

Dziękuję :cmok:
Kapitańska Baba napisał(a):I Twoi goście - chyba bym ich nie wypuściła gdyby już mnie odwiedzili :serduszka:

Jakby właścicielka widziała, że jej roślinki objadają, to nie byłaby zadowolona :lol: . Ktoś nie zamknął bramy i się rozgościły łobuziaki, potem je jeszcze dwukrotnie widziałam spacerujące w okolicy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.11.2023 19:16

Zachodnie Bałkany

Borsh cd.

Rankiem mąż poszedł po pieczywo, po czym przychodzi i mówi: naszej plaży nie ma. Wszystko zalane, poprzewracane, tylko stojaki po parasolach wystają.
Musiała w nocy szaleć wichura. To chyba znak, że powinniśmy jechać na moją ulubioną albańską plażę Liwadhi 8)
Być tak blisko i jej nie odwiedzić?
Już jesteśmy prawie na miesjcu.

Livadhi (2).JPG

Skręcamy w lewo i patrzymy za miejscem , które przypadnie nam do gustu.

Livadhi (3).JPG

Po kilkuset metrach zatrzymujemy się, bo spodobały mi się duże parasole. Wybieramy jak zwykle taki na skraju, żeby po jednej stronie chociaż było pusto.
Spędzamy czas na błogim lenistwie w takich okolicznościach przyrody. Tutaj nie widać takich zmian jak w Borsh.

Livadhi cd (2).JPG

Livadhi cd (3).JPG

Livadhi cd (4).JPG

Livadhi cd (6).JPG

Livadhi cd (7).JPG

A troszkę dalej:

Livadhi cd (8).JPG

Livadhi (1).JPG

Z plaży dobrze widać Korfu.
Oglądam zoomem. Pali się? Czy to tylko dym z pogorzeliska :idea:

Livadhi cd (1).JPG

Livadhi cd (10).JPG

Jeśli ktoś jest po raz pierwszy, to polecam po drodze z Livadhi do Himare wstąpić do starego miasta ulokowanego na wzgórzu z ruinami twierdzy.
Kilka zdjęć z poprzedniego pobytu, bo w tym roku tam nie wstępowaliśmy.

Stare Himare (6).JPG

Stare Himare (7).JPG

Stare Himare 8 (1).JPG

Stare Himare (1).JPG

Stare Himare (5).JPG

Stare Himare (2).JPG

Stare Himare 8 (2).JPG

Stare Himare (4).JPG

Zatrzymaliśmy się za to w nowym Himare. Spędziliśmy w mieście kilka dni 4 lata temu. Chcemy pospacerować znanymi ścieżkami.
Spoglądamy na nasz budynek, naszą kawiarnię, ale zamontowane nad placem osłony przeciwsłoneczne zasłaniają widok.
To główny deptak w mieście - promenada, przy którym rozlokowały się hoteliki, restauracje, kawiarnie i sklepiki. Jeszcze świecą pustkami, ale pod wieczór wszystkie stoliki będą zajęte.

Himare (2).JPG

Himare (4).JPG

Himare (3).JPG

Że jedzenie jak guma czy to jakaś przykrywka ;)

Himare (8).JPG

Himare (9).JPG

Po drugiej stronie zaś plaża miejska.

Himare (7).JPG

Himare (6).JPG

Himare (5).JPG

Mini przystań.

Himare (10).JPG

Zataczamy kółeczko i znów jesteśmy przy parkingu. Zmierzamy do sklepu.

Himare (11).JPG

Miałam ochotę kupić jakieś przyprawy i oliwę, wiadomo w Albanii taniej. Nic bardziej mylnego . Himare jest teraz drogie. Kupimy w Grecji :) .

W drodze powrotnej podziwiamy niezmiennie piękne widoki.
W oddali Porto Palermo

Porto.JPG

Po powrocie do mieszkania łączymy się z rodzinką, która powinna już być na Korfu. Są, wylądowali bez problemu, z samolotu nie widzieli pożaru, w mieście spokojnie :D .
Zatem jutro do nich dołączymy.
Jeszcze tylko musimy odbyć spacer na koniec wioski, który odkładaliśmy aż do dziś :D .

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2023 21:49

te kiero napisał(a):Pamiętam jak jeden z użytkowników opisał kiedyś swoją relację z Himare i Hotel Dimitra... bardzo mi się to spodobało i do dziś mam zapisaną miejscówkę + okolica, mam nadzieję, że na mnie poczeka.
Podzielisz się namiarem? Może być priv
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2023 21:53

To Korfu też będzie :bojesie: Idealnie, bo wczoraj z Panem M. w czasie spaceru rozmawialiśmy, że może w lipcu Korfu :idea: :?:

I w jakim terminie byłaś, bo nie mogę znaleźć :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.11.2023 09:58

Takie lazury z rana mi zaserwowałaś jak za oknem buro... Cudo :hearts:
Dobrze, że Rodzinka już na wyspie bez zbędnych komplikacji :oczko:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.11.2023 15:53

piekara114 napisał(a):To Korfu też będzie :bojesie: Idealnie, bo wczoraj z Panem M. w czasie spaceru rozmawialiśmy, że może w lipcu Korfu :idea: :?:

Będzie :D. Piękna wyspa, ale bardziej turystyczna niż Kefalonia.
piekara114 napisał(a):I w jakim terminie byłaś, bo nie mogę znaleźć :oops:

Na Korfu tydzień od 29 lipca. Zawsze lepiej wcześniej, nasz termin to szczyt sezonu.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.11.2023 15:59

Kapitańska Baba napisał(a):Takie lazury z rana mi zaserwowałaś jak za oknem buro... Cudo :hearts:

U nas to trochę śniegu leży i przykrywa tę szarość :)
Kapitańska Baba napisał(a):Dobrze, że Rodzinka już na wyspie bez zbędnych komplikacji :oczko:

W tym czasie paliło się na kilku greckich wyspach, na Rodos najbardziej, na Korfu sytuację opanowano dość szybko, na nasze szczęście :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.11.2023 21:24

Ciekawe miejsca pokazujesz.
Muszę się chyba kiedyś do tej Albanii wybrać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.11.2023 20:45

megidh napisał(a):Ciekawe miejsca pokazujesz.
Muszę się chyba kiedyś do tej Albanii wybrać.

Warto przemyśleć ten pomysł :) . Jest to kraj, w którym każdy coś ciekawego dla siebie znajdzie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.11.2023 20:54

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Takie lazury z rana mi zaserwowałaś jak za oknem buro... Cudo :hearts:
U nas to trochę śniegu leży i przykrywa tę szarość :)

Nie narzekajcie, jest fajnie :D
IMG-20231129-WA0005.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023 - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone