Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacyjna podróż w znane i nieznane 2023

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 23.11.2023 13:50

Ładny Borsh dużo tam turystów?
Dobrze, że na końcu dobrze wyszliście z apartamentem. Ja się zawsze denerwuje, że na ostatnią chwilę nam wyskoczy. Raz mieliśmy taką sytuację w Polsce, że nam wypadła rezerwacja z winy kogoś kto zapisywał rezerwacje i zapisał dwie rezerwacje na jeden apartament. Już nawet nie pamiętam, co i jak było dokładnie, bo wtedy inne ważniejsze problemy miałam :?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.11.2023 19:43

megidh napisał(a):...
Takie przygody niestety nie są mile widziane.

Ryzyko organizowania wyjazdu na własną rękę prawda?
Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Wam się nie trafiło nigdy, że dostaliście inną jednostkę niż rezerwowaliście?

Jeden raz, w 2020r. Nasza miała jakąś awarię, wyciągali ją z wody. I tym sposobem zamiast starego frędzla dostaliśmy prawie nową, super wygodną sztukę :verryhappy:

Aż Ty szczęściaro :D ! Chociaż my tak w Portugalii mieliśmy. Zarezerwowaliśmy mieszkano dla 2 osób, a ze względu na covid i małe obłożenie, dostaliśmy wypasiony apartament na piętrze z fajnym widoczkiem w tej samej cenie :D .
Bbee88 napisał(a):Ładny Borsh dużo tam turystów?

Już niedługo pokażę :)
Bbee88 napisał(a):Dobrze, że na końcu dobrze wyszliście z apartamentem. Ja się zawsze denerwuje, że na ostatnią chwilę nam wyskoczy. Raz mieliśmy taką sytuację w Polsce, że nam wypadła rezerwacja z winy kogoś kto zapisywał rezerwacje i zapisał dwie rezerwacje na jeden apartament. Już nawet nie pamiętam, co i jak było dokładnie, bo wtedy inne ważniejsze problemy miałam :?

Jak gospodarze zapisywali w kajecie to mogło się zdarzyć i to nie raz :oczko_usmiech: , najważniejsze nie przejmować się za bardzo i cieszyć się słońcem 8) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.11.2023 21:21

Zachodnie Bałkany

Borsh cd.

Te kilka dni w Borsh to typowy leniwy urlop.
Pierwszego popołudnia po obiedzie poszliśmy na „naszą" część plaży. Zajęliśmy leżak i nawet nikt do nas nie przyszedł po zapłatę.
Nie przypadło mi do gustu to miejsce. Kamyki były za duże i nie czułam się komfortowo w wodzie. Lubię mieć wygodne dno. Zrobiliśmy więc rekonesans idąc morzem :D i okazało się, że są miejsca, gdzie jest znacznie lepiej, kamyki mniejsze, drobniejsze, łatwiej wyjść z wody i plaża szersza. To jeszcze nie to co na początku miejscowości, ale całkiem nieźle. Trzeba przejść maksymalnie 200 m. Postanawiamy, że będziemy tam jutro odpoczywać.

1.JPG

6 (2).JPG

Będziemy również leżeć na leżaczkach, pod parasolem z liści palmy, z samego brzegu, żeby ograniczyć ilość "sąsiadów" ;) .

2.JPG

Opalamy się , czytamy, pijemy piwko...
Idziemy na kawę, pływamy, robimy zdjęcia ...
Podoba mi się tutaj :)

4.JPG

3.JPG

7.JPG

Jakieś pływadełka się unoszą na turkusowej wodzie, która trochę się rozfalowała :)

8.JPG

Trochę dalej są jeszcze inne leżaczki i parasolki, ludzi na nich sporo, ale do wody się nie kwapią.

11.JPG

12.JPG

10.JPG

Gdy wróciliśmy do sobie okazało się że mamy gości :hearts:

13.JPG

14.JPG

15.JPG

Gdy goście sobie poszli, to i my udaliśmy się na górę na kolejny odpoczynek, tym razem w klimatyzowanym pomieszczeniu :mg:. Niczego nieświadomi snujemy plany na kolejne dni, gdy dostaję wiadomość od dzieci: Korfu się pali, ewakuują turystów. Jest wtorek, na Korfu płyniemy w sobotę :bojesie: . Kontaktuję się z rodzinką, która ma lecieć w piątek. Obserwują na bieżąco doniesienia. Będą nas informować.

Wieczorem jedyna droga w Borsh zamienia się gwarny deptak . Restauracje, bary, dyskoteka … wszystko tętni życiem.
W pobliżu naszego lokum jest w miarę spokojnie.

15a.JPG

Mijamy kilka sklepów, w tym jeden porządny supermarket ( porządny bo można w nim płacić kartą ;) )
Takiego Borsh nie znałam. Za mojej ostatniej bytności były 2 małe sklepiki, kilka knajpek i zwyczajne apartamenty.
Ogromne zmiany zaszły. Czy na lepsze? Trudno powiedzieć
Ilość turystów przekłada się na ilość leżaków i parasoli. Tam gdzie kiedyś była wolna przestrzeń teraz wszystko jest zagospodarowane .
Ale tak jest z każdym ładnym miejscem w Albanii .

Miejscówki na kolację szukamy długo. Nie dlatego, że jesteśmy tak wybredni, tylko dlatego, że mamy ograniczoną ilość gotówki i chcielibyśmy zapłacić kartą . Lokali akceptujących te metodę płatności jest niewiele.
W końcu i tak trafiamy do „ only cash” bo menu nam odpowiada i widoczek .

15b.JPG

16.JPG

Po kolacji spacerek.

17.JPG

18.JPG

Kończymy wieczór na balkonie grając w tysiąca. Kto wygra stawia jutrzejszą kolację :mg:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2023 21:42

Jakbyś mogła podać orientacyjne ceny w restauracjach. Mam na oku kilka fajnych mieszkań w super cenie, ale bez kuchni i zastanawiam się ile by kosztowały codzienne obiadokolacje w knajpie... Choć dużego przekonania do takiego rozwiązania nie mam ze względów zdrowotnych...
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 24.11.2023 16:11

"Elisabet" kojarzę, kawałek dalej mieliśmy miejscówkę, którą odwoływaliśmy , już będąc w Borsh.

A kawy przy wodospadach nie będzie ?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.11.2023 00:38

piekara114 napisał(a):Jakbyś mogła podać orientacyjne ceny w restauracjach. Mam na oku kilka fajnych mieszkań w super cenie, ale bez kuchni i zastanawiam się ile by kosztowały codzienne obiadokolacje w knajpie... Choć dużego przekonania do takiego rozwiązania nie mam ze względów zdrowotnych...

Jeszcze cztery lata temu (bo później to nie wiem), dało się w Albani jak najbardziej mieszkać bez kuchni. Ceny były przystępne, bo za 1 € dostałaś 110 lek, a euro było około 4-4,2zl.
Czyli np. gdy danie rybne, bardzo fajne, kosztowało 800 lek, to w przeliczeniu na złotówki ok. 30zl
Teraz za 1 € dostajesz 100 leków, a kurs euro wiadomo loteria, ale w wakacje był ok 4,5zl.
Ceny w knajpach są wyższe o około 30% na pewno, jak nie więcej.
Za podobne danie rybne trzeba zapłacić 1100 lek
- teraz 11 €.
Dokładnych cen nie pamiętam , ale tak mniej więcej:
Danie z kurczaka od 800 do 1000 lek, danie mięsne( wołowina, jagnięcina, cielęcina ) 900- 1600 (Cielęcina, którą jadłam kosztowała 1300, z frytkami bez sałatki sałatka trzeba było sobie domówić), Sałatka od 200 do 400, Piwo 400- 500, Kawa 150-250.
Opcji śniadaniowych niestety nie wiem.
Uprzedzając mój kolejny post w Himare jadłam najdroższe lody podczas całych wakacji :lol: .
Ogólnie powiedziałabym, że ceny zrobiły się bardzo podobne do greckich. W małych miejscowościach nieturystycznych prawdopodobnie jest inaczej, no ale rozmawiamy o Borsch i Himare.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.11.2023 00:55

ajdadi napisał(a):"Elisabet" kojarzę, kawałek dalej mieliśmy miejscówkę, którą odwoływaliśmy , już będąc w Borsh.

Mogliście odwołać miejscówkę podczas pobytu?
To musiała nie spełnić Waszych oczekiwań :) .
ajdadi napisał(a):A kawy przy wodospadach nie będzie ?

Masz na myśli tę restaurację przy wodospadach- Ujëwara e Borschit?
Byliśmy tam kiedyś na obiedzie większą grupą i nikogo nie urzekły dania , wystrój jednak oryginalny i bardzo ładny . W tym roku nie wstąpiliśmy :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.11.2023 15:06

wiola2012 napisał(a):
Ogólnie powiedziałabym, że ceny zrobiły się bardzo podobne do greckich. W małych miejscowościach nieturystycznych prawdopodobnie jest inaczej, no ale rozmawiamy o Borsch i Himare.

Tanio to już było , ceny w zasadzie zrównały się w krajach bałkańskich , jedyną zmianę na lepsze zauważyliśmy w cenie paliwa w Turcji ( była sporo niższa niż rok wcześniej ) .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 07:02

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Ogólnie powiedziałabym, że ceny zrobiły się bardzo podobne do greckich. ....

Tanio to już było , ceny w zasadzie zrównały się w krajach bałkańskich , jedyną zmianę na lepsze zauważyliśmy w cenie paliwa w Turcji ( była sporo niższa niż rok wcześniej ) .

Dokładnie, ten sam wniosek wysnułam czytając relację Maslinki z Czarnogóry. Do tej pory Albania i Czarnogóra były tymi trochę tańszymi destynacjami. Grecja, w moim odczuciu trzyma ceny, podwyżki nieznaczne, a Chorwacja wiadomo. Nie wiem jak w Macedonii.
Tanie paliwo w Turcji to dobry argument, żeby tam wybrać się na objazdówkę :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.11.2023 11:46

Plaża bardzo ładna, na Waszej części była akceptowalna liczba osób :mg:

Klimacik wieczorny też super! :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.11.2023 12:30

Dzięki za ceny. Źle nie jest. Jednak jeśli Albania to z kuchnią.
Co do cen w Macedonii to byliśmy w lipcu w Skopje w knajpce, tej samej od kilku lat. Rok temu zaplacilismy za 6 osób (dania mięsne dla 5) 50 EUR z napiwkiem, w tym roku dla 6 os 7980 den (~120 EUR) :bojesie: rachunek nas mega zaskoczył, negatywnie..... Splukalismy się z całej waluty.... Pytamy się właściciela co tak drogo, rok w rok 2 krotnie więcej, stwierdził że tak podrożało. Jako że mieliśmy wtedy inny problem nie porównywaliśmy innych miejsc (nawet nie miałabym w sumie jak), więc nie wiem czy rzeczywiście ceny poszły w górę (inflacja, koszty) czy tylko u nich. Koszt autostrad bez zmian.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 17:27

maslinka napisał(a):Plaża bardzo ładna, na Waszej części była akceptowalna liczba osób :mg:

Staraliśmy się wybierać bardziej ustronne miejsca ...w miarę możliwości :).

maslinka napisał(a):Klimacik wieczorny też super! :D

Całkiem przyjemny :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 17:33

piekara114 napisał(a):...
Co do cen w Macedonii to byliśmy w lipcu w Skopje w knajpce, tej samej od kilku lat. Rok temu zaplacilismy za 6 osób (dania mięsne dla 5) 50 EUR z napiwkiem, w tym roku dla 6 os 7980 den (~120 EUR) :bojesie: rachunek nas mega zaskoczył, negatywnie..... Splukalismy się z całej waluty.... Pytamy się właściciela co tak drogo, rok w rok 2 krotnie więcej, stwierdził że tak podrożało. Jako że mieliśmy wtedy inny problem nie porównywaliśmy innych miejsc (nawet nie miałabym w sumie jak), więc nie wiem czy rzeczywiście ceny poszły w górę (inflacja, koszty) czy tylko u nich. Koszt autostrad bez zmian.

100 % to grubo. 40 EUR na parę może nie jest wielką ceną za dobry obiad, ale jeśli ktoś nie patrzy w kartę i się nie spodziewa to zaskoczenie totalne.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2023 22:21

Zachodnie Bałkany

Retrospekcje

Znalazłam kilka zdjęć z poprzednich wyjazdów, które mogą uzupełnić tę relację. Opisując wycieczkę do Błękitnego Oka w Teth wspominałam o tym koło Sarandy:

Siri i kalter koło Sarandy (2).JPG

Siri i kalter koło Sarandy (1).JPG

Siri i kalter koło Sarandy (3).JPG

Podczas jednego z pobytów mieszkaliśmy w Qeparo. Tak wyglądało Qeparo z naszego tarasu:

Qeparo (2).JPG

Widać, że plaża jest kiepska i ani razu na niej nie byliśmy.
A za wielką wodą - Corfu

Qeparo (1).JPG

Jak komuś zacznie przeszkadzać turystyczny gwar, to może udać się na wycieczkę do Starego Qeparo. To kamienne, opustoszałe miasteczko, po którym spacer może wyciszyć i zrelaksować każdego, a dodatkiem będą świetne widoki.

Stare Qeparo (6).JPG

Stare Qeparo (7).JPG

Stare Qeparo (3).JPG

Stare Qeparo (5).JPG

Stare Qeparo 9.JPG

Stare Qeparo (8).JPG

Stare Qeparo (4).JPG

Znalazłam też zdjęcie restauracji z wodospadami w Borsch :D .

Ujevara.JPG

8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.11.2023 22:27

wiola2012 napisał(a): Opisując wycieczkę do Błękitnego Oka w Teth wspominałam o tym koło Sarandy:

Twoje Błękitne Oko przypomniało mi Oko Skakavice, które widzieliśmy w Dolinie Ropojanskiej, po czarnogórskiej stronie Gór Przeklętych:

Obrazek

Może kiedyś traficie i tam :D (A my do Albanii :D)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe